Tavsiye verebilir misiniz ?

Tavsiye ettiğiniz distopya ya da ütopya var mı ?
Okuduklarım:
1984 (Allah’ın emri gibi bir şey)
Cesur Yeni Dünya
Mülksüzler
Kadınlar Ülkesi
Fahrenheit 451
Çocukluğun Sonu

1 Beğeni

Tavsiyeyi boşver, onlar seni bulur zaten.

1 Beğeni

Bu iyi bir tavsiye :slight_smile:

Yevgeni Zamyatin - Biz kitabı eksik kalmış gibi :grinning:

Otomatik Portakal olabilir.

Yuksek Satodaki Adam 卐

Ütopya için Thomas More’nin “Utopia” adlı eseri.

Distopya için Hayvan Çiftliği.

Birde tam olarak ne distopya ne de ütopya olan Gülliver’in Gezileri var. Gülliver’in Gezileri bizim ülkemizde sulandırılıp çocuk kitabı olarak satılsa da büyük siyasi eleştiriler içeren kıymetli bir kitaptır. Beni 1984 kadar etkilemişti.

1 Beğeni

Ben bir de Krizalitler diyeceğim, hak ettiği kadar bilinmeyen bir distopya olduğunu düşünüyorum kendisinin.

1 Beğeni

Thomas More, İngiltere Kralı 8. Henry’e tavsiye vermek için Utopia adlı kitabı yazıyor.

Kitapta denizci Raphael bir gemi yolculuğunda meydana gelen kaza sonucu, hayali ada ülkesi Utopia’ya ayak basıyor. Raphael, Utopia’da Platon’un İdeal Devleti’ne yakın bir yönetim biçimi buluyor ve Utopia toplumunu ve devletini yakından inceleyip, öğrendiklerini Avrupa’ya dönüp devlet adamlarına, soylulara filan anlatmaya çalışıyor.

Kitapta, Platon’un Devlet kitabı referans olarak alındığı için Devlet kitabını okumadan Utopia’yı tam olarak anlamak mümkün değil. Ben Devlet’i daha önce okumadığım için Utopia’yı yeterince sindiremedim bu yüzden Devlet’i okuduktan sonra Utopia’yı tekrar okumayı planlıyorum.

4 Beğeni

Dizisi de var sanırım 4. sezonda, kitaba ne kadar bağlı gidiyor bilmiyorum

Hangi kitabın dizisi var anlayamadım.

:sweat_smile: sizden bir önceki gönderiyi cevaplamak istemiştim, kusra bakmayın. the man in the high castle’dan bahsediyordum

1 Beğeni

Distopya türünde çok eser var ama ütopya olarak o kadar fazla değil sanki ya da ben bulamadım pek. Ernest Callenbach’ın Ekotopya’sı var ütopya olarak.

Ütopya olarak Tommaso Campanella’nın Güneş Ülkesi adlı eseri var. Özellikle Tommaso Campanella’nın kendi hayat hikayesi, yazdığı kitaptan daha heyecanlı ve etkileyici. Yani bu kitabı alacaksanız, içinde Campanella’nın hayat hikayesinin de anlatıldığı bir baskıyı tavsiye ederim. (Ben SAY Yayınlarının baskısını okumuştum.)

2 Beğeni

Otomatik Portakal benzeri; baskıcı yönetim eleştirisinden ziyade dönemin hakim ahlaki görüşünü saldırgan bir tarzla eleştiren kitaplar arıyorum.

John Dixon’ın Ölüm Adası’na bakabilirsin. Okurken baya eğlenmiştim. Tabii distopik evrene kısaca değinse de o atmosferi hep hissediyorsun. :slight_smile:

1 Beğeni

Margaret Atwood- Damızlık Kızın Öyküsü( feminist bir bakış açıyla)
Philip K. Dick- Karanlığı Taramak (uyuşturucu üzerine)

1 Beğeni

Türk yazarlarımızdan Ayşe Kulin’in Tutsak Güneş’ini de okuyabilirsin farklı bir bakış açısı görmen adına. Kemal Hamamcıoğlu’nun Aşk Hikayesiyle Gelir romanına da bir göz atabilirsin.

3 Beğeni