Telif hakları hakkında bilgiye ihtiyacım var

Arkadaşlar bir kitap yazmaya başladım ancak kitabın başlangıcında bir şairin birkaç dizesinin bulunmasını istiyorum. Bunu yapabilir miyim yoksa telif hakkı ödemem mi gerekiyor bunu bilmiyorum. Nasıl öğrenebilirim?

Şair yaşıyorsa ödersin ve kitap ekitap mı olacak yoksa direk kitap kagıdı olarakmı çıkacak?

Yaşamıyorsa ödemiyecek mi yani :Ddddd

1 Beğeni

1986 yılında ölmüş. Bu arada kitap baskı olacak.

Adı ne şairin? Ayıptır sorması

Şair Edip Cansever. Eşi veya çocukları yaşıyordur sonuçta.

1 Beğeni

Valla rıhtımdaki yazarlara direk sorman daha iyi olur gibi. Çünkü onlar direk yayınevleri ile irtibatlı ve saglıklı bilgi verir

Burayı incelyebilirsin. 2007 nin haberi ama 70 yıl yazmışlar. Senin şairde var içinde. Yapı Kredi Yayınları’nda telifi

Birçok kitapta bölümlerin açılış bölümlerinde şairlerden dizeler, başka kitaplardan parçalar olur ve bunlar için telif ödendiğini hiç sanmıyorum. Dahası, telifi alınmış olsa belirtilir yahut teşekkür edilirdi. O yüzden bir sorun teşkil etmez, etmemeli.

Ama bunu yazarken aklıma detaylarını bilmediğim bir olay geldi. Notos, dergide kullandığı bir alıntı yüzünden ceza ödemişti. Telifi başka bir yayınevindeydi alıntının bulunduğu kitabın. Neydi o olay acaba?

Şiirin tamamının alınmaması içinden sadece 3 veya 4 mısra alınarak yazılması ve altına da şairin isminin yazılması durumunda bu suç sayılır mı?

Bence şu aşamada sen kitabını yaz kardeşim ve bitir. Yayınevinin birinden kabul görürsen o zaman o şiiri kullanmak için bağlantı kurarlar.

Tahminime göre telif muhakak olur ve bir bedel istenir ama ilerleyen aşamalar bunlar. Zira eserini yazarken o şiir çıkartabilirsin de, yani üzerinde çalışma yaparken başta düşündüğün gibi ilerlemeyebilir ve şiire gerek kalmayabilir diye de düşünüyorum.

Rahat rahat yaz, çiz, kullan ve yolla… Bu tarz düşünceler seni ne kısıtlasın ne de endişelendirsin. Keyifli çalışman dileğiyle kolay gelsin… :slightly_smiling_face:

3 Beğeni

Sanırım duymak istediğim şey tam da buydu :grinning:

3 Beğeni

Yapı kredi yayınlarına da mail attım cevap gelince paylaşırım buradan.

1 Beğeni

Tam sayısından emin olmamakla birlikte şiirlerin birkaç dizesinin bu şekilde epigraf veya alıntı olarak kullanılması telif hakkı ihlaline girmez. Gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.

3 Beğeni

Kanuni olarak belirtilen iktibas sınırını aşmadığınız ve usulüne uyduğunuz takdirde sorun olmayacaktır.

2 Beğeni

Telif Hakları Genel Müdürlüğünde şöyle bir şey buldum.

SORU: Bir eserden alıntı yapmak istiyorum, alıntıda uymam gereken satır, sayfa vb. bakımından sınırlandırmalar var mıdır?

CEVAP: Kanunumuzda iktibas serbestisi düzenleyen 35 inci maddede

“Bir eserden aşağıdaki hallerde iktibas yapılması caizdir:

  1. Alenîleşmiş bir eserin bazı cümle ve fıkralarının müstakil bir ilim ve edebiyat eserine alınması;

  2. Yayımlanmış bir bestenin en çok tema, motif, pasaj ve fikir nevinden parçalarının müstakil bir musikî eserine alınması;

  3. Alenîleşmiş güzel sanat eserlerinin ve yayımlanmış diğer eserlerin, maksadın haklı göstereceği bir nispet dahilinde ve münderecatını aydınlatmak maksadiyle bir ilim eserine konulması;

  4. Alenîleşmiş güzel sanat eserlerinin ilmî konferans veya derslerde, konuyu aydınlatmak için projeksiyon ve buna benzer vasıtalarla gösterilmesi.

İktibasın belli olacak şekilde yapılması lâzımdır. İlim eserlerinde, iktibas hususunda kullanılan eserin ve eser sahibinin adından başka bu kısmın alındığı yer belirtilir.” hükmü yer almaktadır.

Bu hükümde belirtilen sınırlar dahilinde eser sahibinin iznini almaksızın eserin kullanılmasının mümkün olduğu belirtilmiştir. Ancak Kanunda belirtilen bu sınırlar her durumun kendi özellikleri içinde değerlendirilmesi gerekliliğinden hareketle somut nitelikte değildir. Bu sebeple bir şiirin 2 dizesini, bir hikayenin 2 paragrafını, bir filmin 3 dakikalık görüntüsünü kullanmak iktibas serbestisi kapsamındadır, şeklinde bir değerlendirme yapmak mümkün değildir.

4 Beğeni