Thor: Ragnarok

Yönetmen: Taika Waititi
Senaryo: Eric Pearson, Christopher Yost, Craig Kyle
Oyuncular: Chris Hemsworth (Thor)
Tom Hiddleston (Loki)
Cate Blanchett (Hela)
İdris (Elba Heimdall)
Jeff Goldblum (Grandmaster)
Tessa Thompson (Valkyrie)
Karl Urban (Skurge)
Mark Ruffalo (Bruce Banner, Hulk)
Anthony Hopkins (Odin)
Benedict Cumberbatch (Dr. Strange)
Taika Waititi (Korg)

Konu: Asgard’ın başı Hela ile derttedir. Hela, Thor’un güç açlığı yüzünden sürgün edilen ablasıdır ve geri dönüşündeki tek engel Odin’in varlığıdır. Odin de filmin başlarında ölür ve Hela hemen Loki ile Thor’un karşısına çıkar. Loki, ablalarının gücünü görüne Bifrost’u kullanarak Thor ile kaçmayı planlar. Asgard’a geri dönerlerken peşlerine Hela takılır ve Asgard’a varamadan kardeşleri köprüden dışarı savurur, başka diyarlardan birine. Thor ve Loki Skaar’a düşerler, basitçe, içinde gladyatör dövüşlerinin hiç bitmediği kolezyum gezen. Oradan kaçıp Asgard’a dönmeye ve Hela’yı yenmeye çabalarlar. Bu arada Hela’nın gücünü görünce Thor bir ekip kurmaya çalışır.

Demin izlediğim, izler izlemez Bifrost’umu (masaüstü) kullanarak buradakilerin de ne düşündüğünü öğrenmek için ışınlanıverdim.

Filmin yönetmeninin Taika Waititi olduğunu duyduğumda çok sevinmiştim. Bu aynı Ant-Man filmini Edgar Wright’ın yönetmesi gibiydi. Kendisini, mockumentary denince akla ilk gelen filmlerden olan What We Do in Shadows filminden tanıyoruz. Ama Wonder Woman gibi klişe filmleri gördükten süperkahraman türüne tövbeliydim. Gelgelelim çerezlik, izle-gül-geç ayarında bir film ararken izlemeye karar verdim. Beklentim hiç yoktu. Ama filmin kurgusu bir anda üstüme atıldı filme başlar başlamaz. Olayların ortasından başlamaya alışkınım. Kısa öyküler olayların ortasında başlayabilir, ama bir roman kadar uzun bir yapıt sizi olayların ortasına atıp balık gibi hissettirmez. Bu film de Thor’un Asgard’ı bitirmeye yeminli Surtur ile muhabbetinden başlıyoruz, elbette ciddiyetsizlik o saniyeden başlıyor. Sonra Surtur denen mahlûk nasıl Asgard’ı sevmediğini, şöyle intikam alacağını saf saf anlatıyor berikine. O da tüm planları öğrenir öğrenmez kaçıyor ki, diğer filmlerden alışık olduğumuz yarım akıllı tanrıdan eser bile kalmamış, ilerleyen sahnelerin birinde intergalaktik bir gemiyle ilgili Banner’a denk seviyede bilgilerden dem vuruyor.

Velhasılıkelam, öğrenip Asgard’a kaçıyor, ama Heimdall kaçmış; çünkü görevini ihmal etmiş. Öncelikle, ne olmuş da neyi ihmal etmiş Heimdall, Odin buna nasıl göz yummuş bilmiyoruz. Sadece Heimdall bir kaçak, o cepte.

Sonrasında Thor, Odin’i görmek ve ateşli yaratıktan öğrendiklerini teyit etmek için uçuyor. Loki’nin babasının kılığına geçtiğini ve Dünya’ya yolladığını öğreniyor. Orada bir de Odin’e büyü yapıldığını öüğreniyor. Bilgi patlaması o kadar çok ki, bilimkurgu filmi izliyorum sandım çoğu kez.

Zaten sonra Hela gelip bunları Bifrost’ta sağa sola uçuruyor ve filmin neredeyse tamamı Skaar’dan kaçmakla geçiyor. Tabii o arada da film son hızıyla sulu sepken akmaya devam ediyor. Kurtulduklarında da gidip Hela’yı dövmeye niyetleniyor Thor, Banner ve Valkyrie.

Muhtemelen ayyaş ama milliyetperver karakter tiplemesi Marvel’ın çok hoşuna gitmiş. En son Wonder Woman’ın izleyebildiğim yarısında gördüğüm keskin nişancıya benziyor. Bir taraftan da Yargıç Dredd’de karizma ve ağır abilik dersi veren Karl Urban’ın sonunu tahmin edebildiğimiz yufka yürekli Cellat tipi. Marvel <3 klişeler.

Artık bir şekilde Asgard’a döndüklerinde Thor koşa koşa Hela’yı dövmek ister . Çıkar karşısına. Otuz saniyede boyunun ölçüsünü alır ve Bankai açan İchigo gibi sağa sola şimşek atar. Hatta Bifrost’un üzerine kadrajın sağ çaprazından girdikten sonraki sahneler bana hep şu abimizi hatırlattı nedense;

giphy (1)

Gözünün mavi şekliyle dönerek yıldırım atmasıyla aynı Raiden.

Film sulu sepken, elinde diyarlardan en önemlisi olan tanrıların bulunduğu Asgard ve masumların ölümü kadar ciddi bir malzemeyi çar çur eden bir yapım olmuş. Karl Urban’ın uzay gemisinden aşağı atlarken, “Bu Asgard için!” demesiyle artık işin boyutunun parodiye kaydığını sandım. WTF moduna girdim. “Bu anam için, bu babam için, bu da Nasgard içiğğnn! –Hıığğkk…”

Siz neler düşünüyorsunuz filme dair? Çok mu abartmışım :smiley:

• Özgün karakter oluşturma kenara atılıp, uyumsuz, aynı tarz mizaha sahip karakterler.

:man_facepalming:t6:

• Bunun da büyük etkisiyle, tek tipleşmiş ucuz karakterizasyon, hepsi çok benzer.
  • İlk filmi daha iyiydi, ancak yukarıdaki örnekte olduğu gibi Drax karakterini, tamamen gişe odaklı farklı noktaya çekmişler.
  • Kötü film.
  • Cate Blanchett :kalp:
2 Beğeni

GotG 2’den sonra GotG 1’in ekmeğini yemeye çalışan ve yine başaramayan bir MCU filmi. bu filme ait vasatın üzerinde olan tek şey immigrant song. sıkıcı, komik olmayan sulu esprileriyle beraber, kalibresi düşük, uzun bir youtube parodi videosuna benziyordu.
filme dair genel düşüncelerim ektedir.

3 Beğeni