TOWER OF GOD
Neyi arzuluyorsun? Şeref ve gurur? Güç ve nüfuz? Para ve hazine? İntikam? Veya tüm bu diğerlerinin üstünde bir şey?
Arzu ettiğin her ne ise, onu burada bulacaksın. Tanrı Kulesine hoşgeldin.
Zirveye tırman ve her şey senin olsun. Kulenin tepesinde dünyadaki olan her şey mevcut ve hepsi senin olabilir. Bir tanrı olabilirsin. Bu; yıldızları görebilmek için kuleyi tırmanan kız Rachel ve ondan başka hiçbir şeye ihtiyaç duymayan Baam’ın hikayesi.
Evet Tower of God. Daha çok SİU(Slave İn Utero) takma adıyla bilinen yazar-çizer Lee Jong Hui’nin kendi tasarladığı TUS(Talse Uzer Story) evreninde geçen meşhur manhwası. 2010’dan beri yayınlanmakta. Evren genişliği, gizemleri, karakter çeşitliliği ile manhwaların One Piece’i şeklinde anılır çoğunluk tarafından. En son toplamda 483. bölümü çıktı, herhangi bir sıkıntı olmazsa 1000’e kadar uzayacak bir hikayesi var.
Manhwanın ilk sezonunu kapsayan 13 bölümlük animesi Telecom ve Chrunchyroll tarafından yapıldı.
Bilmeyenler için manhwalar Kore çizgiromanlarıdır, renkli çıkarlar, uzun seriler sezon sezon ayrılırlar. Tower of God mesela şu an 3. sezonunda, ilk sezon 80 bölüm, 2. sezon 80-417 arası(337 bölüm) 3. sezon da şuan 68. bölümde.
Ana karakterimizin adı 25. Baam(Baam Korece Gece olduğu için aslında ismi 25. Gece ama kimse gece demek istemiyor gibi, ben de Baam diyorum) kuleye bir kızı(Rachel) takip ederek geliyor.
Birazcık dünyadan bahsedelim(worldbuilding)
Kule bir sürü kattan oluşan bir yer, ama kat deyince aklınıza oda gibi bir şey gelmesin, her kat çok büyük mekanlardan oluşuyor. Kule’de büyü ve yaşamın kaynağı Shinsu(Korece kutsal su, tanrı suyu(!?) anlamlarına geliyor), bütün katların her zerresinde shinsu var. Bir nevi hava su gibi düşünün, kule için. Her bir katın Gardiyanı var, bu gardiyanlar katları gözeten çok güçlü varlıklar, katlardaki shinsu da bu katlardaki gardiyanların kontrolünde.
Kule 3 katmandan oluşuyor, Dış kule, kule sakinlerinin yaşadığı bölgelerdir. Her katın dış kulesi bir Amerika kıtası kadar büyüktür. Bir Orta Alan var ama şu anlık onu geçiyorum. Bir de İç Kule var, seçilen kişilerin kuleyi tırmanmak için kullandığı, her kat için olan kat sınavlarının verildiği bölge.
Tower of God manhwanın One Piece’i diye tanımlanır genelde dedim ama hikaye One Piece’den biraz daha karanlık diyebilirim. Aslında sınavlar ve yer yer acımasızlığı ile birlikte de düşünüldüğünde Hunter x Hunter mangasına daha çok benziyor bence.
Manhwanın ilk sezon çizimleri pek iyi değil. 2. sezonda iyileşmeye başlıyor, sonra zaten çizimler uçuyor. Örnek.
Gerçi sağdaki çizim çözünürlüğü kötü yerden alınmış, abartmak için herhalde ama çizimlerin nasıl uçtuğunu anlamışsınızdır.Ancak buna göre direkt animeden başlayıp da manhwayı 2. sezondan devam etmek çok feci bir hata olur. Çünkü anime manhwanın 1. sezonunu 13 bölüme sığdırmaya çalışırken çok önemli diyalogları atlamış, Siu’nun çok iyi düzenlediği güç dengesini biraz mahvetmiş. 1. sezon çok güzel bir temel attığından manhwadan okunmalı kesinlikle, foreshadowingler, gizemler, savaş pozisyonları, büyü işleyişi falan daha iyi her türlü manhwada. Animenin en iyi yanı müzikleri. Kevin Perkins çok iyi iş çıkarmış, yani manhwayı okuduktan sonra animeyi de kaçırmayın derim ben. En azından seriye çok güzel uymuş müzikleri için. Trailer.
Blog Yazıları ve Ön Bilgiler
Her bölümden sonra Siu bölümle alakalı, kendisi ile alakalı, gelecek bölümle veya bölümlerle alakalı olabilen blog yazıları paylaşır, karakter isminin nereden geldiği gibi. Mesela kendisi futbolu bayağı sever ve bazı karakterlerin isimleri futbolculardan koyar. Ön bilgiler de yakın zamanda gösterilemeyecek ama hikayede ismi geçen kişilerle alakalı bilgilerin paylaşılması. Kendisi kulede en güçlü görülen karakterler ile alakalı 1’er sayfalık bilgi verir mesela. Bunların bazıları zaten çevirenler tarafından manhwadaki bölümün sonuna eklenmiştir, eklenmeyenlere de Tower of God Kütüphane | One Piece Türkiye Fan Sayfası, One Piece Türkçe Manga, One Piece Bölümler, One Piece Film buradan ulaşılabilir. Tabi bir anda hepsini okumayın, biraz manhwadan bilginiz arttıktan sonra okursanız daha iyi.
Manhwa tamamen Türkçeye çevrilmiş durumda, ancak çeviren grup ile Naver(asıl haklara sahip şirket) arasında bir telif sıkıntısı olduğu için şu aralar son bölümleri çeviren grubun sitesi çalışmıyor. Zaten Siu şu an sağlıkla ilgili bir ara aldığı için manhwa arada. Webtonizmde bütün çeviriler var ama çevirileri direkt diğer gruplara bir atıf göstermeden aldıkları için onları pek önermiyorum. Belirli bir yere kadar webtoongardendan okunabilir. Devamını da çeviren grup yeni bir site açarsa ben buraya eklerim, yoksa webtoonizmden okursunuz. Ya da direkt webtoonizmden başlayıp devam edebilirsiniz, size kalmış.
Tower of God’ın genel Uzak Doğu dilli yapımlarda olduğu gibi bir çeviri sıkıntısı var. Çok kötü çevirileri yok aslında, isim çevirileri farklı olabiliyor. Rachel-Lahel Koon-Khun, Jahad-Zahard vb. gibi.
İngilizce okumak isteyenler için resmi çeviri ile direkt Naver’in sitesinden okunabilir. Korsan site falan değil, basbayağı resmi site. Neyden para kazandıklarını da pek anlamışlığım yok, webtoonlar nadiren basılırlar, sadece internet üzerinden görüntülenme ve diğer ürünler üzerinden kazanılıyor galiba. Ön gösterim diye bir şey var, Siu çıkan bölümden 3-4 bölüm önde gider, bu 3 bölüme de ön gösterim için para verenler erişebilir. Ama 3 hafta sonra çıkacak zaten yani çok alan oluyor mu bilmem.
https://www.webtoons.com/en/fantasy/tower-of-god/list?title_no=95&page=54