Tower of God

TOWER OF GOD
Neyi arzuluyorsun? Şeref ve gurur? Güç ve nüfuz? Para ve hazine? İntikam? Veya tüm bu diğerlerinin üstünde bir şey?
Arzu ettiğin her ne ise, onu burada bulacaksın. Tanrı Kulesine hoşgeldin.

Zirveye tırman ve her şey senin olsun. Kulenin tepesinde dünyadaki olan her şey mevcut ve hepsi senin olabilir. Bir tanrı olabilirsin. Bu; yıldızları görebilmek için kuleyi tırmanan kız Rachel ve ondan başka hiçbir şeye ihtiyaç duymayan Baam’ın hikayesi.

Evet Tower of God. Daha çok SİU(Slave İn Utero) takma adıyla bilinen yazar-çizer Lee Jong Hui’nin kendi tasarladığı TUS(Talse Uzer Story) evreninde geçen meşhur manhwası. 2010’dan beri yayınlanmakta. Evren genişliği, gizemleri, karakter çeşitliliği ile manhwaların One Piece’i şeklinde anılır çoğunluk tarafından. En son toplamda 483. bölümü çıktı, herhangi bir sıkıntı olmazsa 1000’e kadar uzayacak bir hikayesi var.

Manhwanın ilk sezonunu kapsayan 13 bölümlük animesi Telecom ve Chrunchyroll tarafından yapıldı.

Bilmeyenler için manhwalar Kore çizgiromanlarıdır, renkli çıkarlar, uzun seriler sezon sezon ayrılırlar. Tower of God mesela şu an 3. sezonunda, ilk sezon 80 bölüm, 2. sezon 80-417 arası(337 bölüm) 3. sezon da şuan 68. bölümde.
Ana karakterimizin adı 25. Baam(Baam Korece Gece olduğu için aslında ismi 25. Gece ama kimse gece demek istemiyor gibi, ben de Baam diyorum) kuleye bir kızı(Rachel) takip ederek geliyor.

Birazcık dünyadan bahsedelim(worldbuilding)
Kule bir sürü kattan oluşan bir yer, ama kat deyince aklınıza oda gibi bir şey gelmesin, her kat çok büyük mekanlardan oluşuyor. Kule’de büyü ve yaşamın kaynağı Shinsu(Korece kutsal su, tanrı suyu(!?) anlamlarına geliyor), bütün katların her zerresinde shinsu var. Bir nevi hava su gibi düşünün, kule için. Her bir katın Gardiyanı var, bu gardiyanlar katları gözeten çok güçlü varlıklar, katlardaki shinsu da bu katlardaki gardiyanların kontrolünde.
Kule 3 katmandan oluşuyor, Dış kule, kule sakinlerinin yaşadığı bölgelerdir. Her katın dış kulesi bir Amerika kıtası kadar büyüktür. Bir Orta Alan var ama şu anlık onu geçiyorum. Bir de İç Kule var, seçilen kişilerin kuleyi tırmanmak için kullandığı, her kat için olan kat sınavlarının verildiği bölge.

Tower of God manhwanın One Piece’i diye tanımlanır genelde dedim ama hikaye One Piece’den biraz daha karanlık diyebilirim. Aslında sınavlar ve yer yer acımasızlığı ile birlikte de düşünüldüğünde Hunter x Hunter mangasına daha çok benziyor bence.

Manhwanın ilk sezon çizimleri pek iyi değil. 2. sezonda iyileşmeye başlıyor, sonra zaten çizimler uçuyor. Örnek.

Gerçi sağdaki çizim çözünürlüğü kötü yerden alınmış, abartmak için herhalde ama çizimlerin nasıl uçtuğunu anlamışsınızdır.Ancak buna göre direkt animeden başlayıp da manhwayı 2. sezondan devam etmek çok feci bir hata olur. Çünkü anime manhwanın 1. sezonunu 13 bölüme sığdırmaya çalışırken çok önemli diyalogları atlamış, Siu’nun çok iyi düzenlediği güç dengesini biraz mahvetmiş. 1. sezon çok güzel bir temel attığından manhwadan okunmalı kesinlikle, foreshadowingler, gizemler, savaş pozisyonları, büyü işleyişi falan daha iyi her türlü manhwada. Animenin en iyi yanı müzikleri. Kevin Perkins çok iyi iş çıkarmış, yani manhwayı okuduktan sonra animeyi de kaçırmayın derim ben. En azından seriye çok güzel uymuş müzikleri için. Trailer.

Blog Yazıları ve Ön Bilgiler
Her bölümden sonra Siu bölümle alakalı, kendisi ile alakalı, gelecek bölümle veya bölümlerle alakalı olabilen blog yazıları paylaşır, karakter isminin nereden geldiği gibi. Mesela kendisi futbolu bayağı sever ve bazı karakterlerin isimleri futbolculardan koyar. Ön bilgiler de yakın zamanda gösterilemeyecek ama hikayede ismi geçen kişilerle alakalı bilgilerin paylaşılması. Kendisi kulede en güçlü görülen karakterler ile alakalı 1’er sayfalık bilgi verir mesela. Bunların bazıları zaten çevirenler tarafından manhwadaki bölümün sonuna eklenmiştir, eklenmeyenlere de Tower of God Kütüphane | One Piece Türkiye Fan Sayfası, One Piece Türkçe Manga, One Piece Bölümler, One Piece Film buradan ulaşılabilir. Tabi bir anda hepsini okumayın, biraz manhwadan bilginiz arttıktan sonra okursanız daha iyi.

Manhwa tamamen Türkçeye çevrilmiş durumda, ancak çeviren grup ile Naver(asıl haklara sahip şirket) arasında bir telif sıkıntısı olduğu için şu aralar son bölümleri çeviren grubun sitesi çalışmıyor. Zaten Siu şu an sağlıkla ilgili bir ara aldığı için manhwa arada. Webtonizmde bütün çeviriler var ama çevirileri direkt diğer gruplara bir atıf göstermeden aldıkları için onları pek önermiyorum. Belirli bir yere kadar webtoongardendan okunabilir. Devamını da çeviren grup yeni bir site açarsa ben buraya eklerim, yoksa webtoonizmden okursunuz. Ya da direkt webtoonizmden başlayıp devam edebilirsiniz, size kalmış.
Tower of God’ın genel Uzak Doğu dilli yapımlarda olduğu gibi bir çeviri sıkıntısı var. Çok kötü çevirileri yok aslında, isim çevirileri farklı olabiliyor. Rachel-Lahel Koon-Khun, Jahad-Zahard vb. gibi.

İngilizce okumak isteyenler için resmi çeviri ile direkt Naver’in sitesinden okunabilir. Korsan site falan değil, basbayağı resmi site. Neyden para kazandıklarını da pek anlamışlığım yok, webtoonlar nadiren basılırlar, sadece internet üzerinden görüntülenme ve diğer ürünler üzerinden kazanılıyor galiba. Ön gösterim diye bir şey var, Siu çıkan bölümden 3-4 bölüm önde gider, bu 3 bölüme de ön gösterim için para verenler erişebilir. Ama 3 hafta sonra çıkacak zaten yani çok alan oluyor mu bilmem.
https://www.webtoons.com/en/fantasy/tower-of-god/list?title_no=95&page=54

5 Beğeni

Severek okuduğum tek Webtoon. Animeyi iyi harcadılar ama. Düzgün bir animasyon ile yapılsaydı tutardı.

1 Beğeni

2.sezon onayını da hala almadı seri. Büyük ihtimal Manhwa’yı tanıtma amaçlı yapıldı. Yarıda kalacağına dair çok büyük bir his var içimde.

Başlığı da açıldıysa pimini çekip kaçarım arkadaş :slight_smile:.

1 Beğeni
  1. sezon gelmesine neredeyse kesin gözüyle bakıyorum ben. Yalnız uzun bir sezon yapmaları lazım yoksa at çöpe.

Animesine bulaşmamak lazım. Manhwası her türlü daha iyi. Sadece müzik yönünden cidden iyi. Kim böye beklentilerle bekler ki zaten bu seriyi? Animesini yapan stüdyo açıklandığı anda zaten beklenti bitmişti. Öte yandan gene bir manhwa olan The God of High Scool animesinin animasyonları çok daha özenilmişti.

1 Beğeni

Uzun sezon falan yanı sıra 2.sezon gelsinde yeter bana ya. Zaten sezonlar 13 bölüm olacaksa fakat devam sezonları da sürekli gelecekse tamamdır benim için. Uzun olmasına gerek yok devam sezonları geldiği sürece.

Manhwa sahnelerini çok fazla kestiler o kötü oldu.

1 Beğeni

Manhwa’yı okumuyorum da bir şey uyarlanırken son derece sadık kalınmasını isterim kaynak materyale. Merak ediyorum, atlanan sahneler hikayeyi etkileyen sahneler mi yoksa hikayeye etkisi olmayan sadece fanların görmek istediği sahneler mi ? yada sadece “atlama” mı söz konusu yoksa bazı sahneler değiştirilmiş mi ? en azından hikayeye etki edecek kadar yani.

Benim hatırladığım kadarıyla önemli şeyleri kesmemişlerdi.

1 Beğeni

O zaman iyi ya, önemli olan hikaye için mühim yerleri kesmemeleri.

1 Beğeni

Bence bayağı önemli yerler kesildi. Hem değiştirmeler de var. Cidden manhwaya bir şans vermelisin bence. Bir okumaya başlayınca zaten bir anda güncele gelirsin. Renkli olduğu için mangaya göre daha rahat adapte olabilirsin.

2 Beğeni

https://mangadrop.app/toon/tower-of-god
Buradan Türkçe okunabilir.
Edit: Neden devamı gelmiyor diye merak edenler için SİU’nun sağlığı ile alakalı bir durum. Bileğinde bir sorun var, en az 6 ay çizimden uzak kalacağı söylendi geöen aylarda. Ama sonu HxH’a falan benzemez, merak etmeyin. Kendisi çok ara veren bir yazar değildir, hem tek geçim kapısı da çizdiği manhwa denebilir. Manhwa çizenler mangakalar kadar iyi geçimli değiller anladığım kadarıyla.

Manhwa 17 Mayıs’ta dönüyor.
Edit: Hazır gelmişken bir müziği de hatırlayalım.

2 Beğeni

Bana da animesi hızlı gidiyor gibi geldi. Manhwa açısından anime olması iyi olsa da bu kadar hızlı gitmesini istemezdim. İkinci sezon gelirse izlerim olmazsa zaten okumaya devam. Arc’ın ismini unuttum ama dijital dünyaya geçtikleri bölümde kaldım. Orası sıkıcı geldi bana bir türlü açılmadı.

Gizli Kattan mı bahsediyorsun?Tam başında mı bıraktın o arcın? Bayağı farklı yerlere gidiyor o arc. Orada zamanında treni temizlerken datasını brakmış baz karakterler var gelecekte tanışacağımız. Ondan sonra 2. sezon bitene kadar full aksiyon. 3. sezon biraz yavaş başlıyor, biraz temel atarak gidiyor. Yeni arc iyi gidiyordu ki ara vermişti şimdi geri dönüyor.

Aynen en son Bam Jahad’ın datası için savaşmaya gidiyordu. Orada kaldım. Oradaki ikili dünya ayna muhabbeti beni pek sarmadı. Diğer arclar su gibi gitmişti. Gerçi ben ara vererek okuyorum. Bazen unuttuğum oldu. Bundan dolayı tekrardan okuduğum arclar var. Hızlı devam edecek diyorsan bu aralar okumaya tekrar başlarım.

Arc biraz daha ilerledikten sonra da başlayabilirsin. İşler karışacak gibi bu arcta biraz ileride.

Tower of God 525 sonrası… Alpha Scans çevirisinde güncel olmayanlar bakmasın;

Jinsung reis özgürlüğüne sonunda kavuştu ve kendisinden beklendiği gibi şu an Evankhell seviyesine yakın iki branch liderini tutuyor. Heyyt be.

Yasratcha ve Wangwang’ın hikayesi de çok güzel işlendi.

1 Beğeni

Manhwa biraz toparlamış, bu arc bitsin de bir bakalım.