Tuhaf Bir Sabah

Öykü Seçkisi'nde okumak için: Tuhaf Bir Sabah – Aylık Öykü Seçkisi

image

Gözlerimde çapakla ve yorgun bir şekilde uyanmıştım. Biraz öksürmüştüm. Vücudum çok bitkin düşmüştü ve bu günün diğer günlere nazaran daha bir tuhaf olacağı belliydi. Biraz daha uyumaya karar verdim. Kim bilir, belki o güzel rüyamı tekrar görebilirdim. Çok geçmeden kapının yanından yumuşak bir ses duydum “Haydi, uyan artık.” bu sözü bana bakarak arka arkaya birkaç… (DEVAMI…)

1 Beğeni

Merhaba. Öykünüzü maalesef beğenemedim. diyaloglar mesela hiç gerçekçi gelmedi. Yani, öykünün içine girmekten alı koydu desem yeridir. Ve öykünün sonunda vurucu bir şey olur sandım ancak yoktu(Ya da ben anlamadım)… ve Galaksiden temizlendi derken neyi kast ettiğinizi merak ettim ayriyeten… Yazmaya devam edin lütfen:)

1 Beğeni

Merhaba. Öncelikle fikrinizi söylediğiniz için teşekkür ederim. Öykü Seçkisinde ilk öykümdü, fazla detaya girmeden kısa bir hikaye yazmak istemiştim. Diyalogları da kısa tutmak istemiştim, galiba o yüzden biraz gerçekçiliğini kaybetmiş olabilir. Hikayenin sonunda ana karakterin anlattığı her şey bir rüya çıkıyor. Evet, hikayede normalde gerçekten bir virüs var fakat hikayenin sonuna kadar ana karakterin hastanede anlattığı kısım aslında o var olan virüsle ilgili bir rüyası. Ve onu sabah uyandırmaya gelen kişi ise aslında ana karakterin evindeki birisi. Rüyaya daldığı için o kişiyi de rüyasında hemşire olarak görüyor. En sonundaysa uyandığında her şeyin bir rüya olduğunu anlıyor. Ardından sabah kahvaltısına otururlarken birden odadaki birisi televizyondan haber kanallarından birini açıyor ve o kanaldaki sunucu “tüm galaksiden” virüsün kalktığını belirtiyor. Orada Dünya dışında herhangi bir başka gezegen ya da herhangi bir özel isim kullanmak istememem yüzünden “galaksi” sözcüğünü kullandım. Aslında hikayede hiç isim, mekan kullanmamaya çalışmıştım. Örneğin dikkat ederseniz hiçbir karaktere isim vermemiştim. Yani oradaki “galaksi” teriminin altında yatan anlamı kendim özellikle açıklamaktansa okuyucuya bıraktım da denilebilir. Tekrardan fikrinizi belirttiğiniz için çok teşekkür ederim, iyi günler :slight_smile:

1 Beğeni

Merhabalar,

Yazı dünyasına yeni adım attığınızı düşünerek yorumumu kaleme alacağım, eğer farklı bir durum söz konusuysa lütfen kusura bakmayın. Yazacağım herşey sizin profesyonel olma isteğinize atılan bir kamçı darbesiymiş gibi düşünün. :slight_smile:

Öncelikle, hikayenin temposu çok değişken gözlemlediğim kadarıyla. Daha doğru ifade etmem gerekirse gereğinden fazla hızlı ve acele bir şekilde yazılmış hissiyatı veriyor. Biraz daha yedirerek yazmayı deneyebilirsiniz bence. ‘Oraya gitti, buradan geldi, şimdi koşuyordu, dönemece girdi…’ diye uzayan birbiri ardına dizilmiş cümleler okuyucunun okuma isteğine ket vuruyor bence. Bunlara biraz daha özen gösterebilirsiniz.

Küçük bir ek olarakta parantez içine yazdığınız metinlere bakmanızı öneririm. Bu haliyle karakter metinden fırlayıp bizimle dedikodu yapıyormuş gibi hissettiriyor. :sweat_smile:

Stephen King bu konuda çok ustadır bana göre. Parantez içi konuşmaları çok vurucu bir şekilde kullanır. Daha çok durum etrafında şekillenen tasvirler olur bunlar ama. Hep yazılan şeye katkıda bulunan ya da metni ileriye götüren şeylerdir. Eğer okumadıysanız kesinlikle bir göz atın derim.

Elinize, emeğinize sağlık. Yazma isteğiniz hiç bitmesin, lütfen devam edin.

Merhabalar. Yanıtınız için çok teşekkür ederim. Evet dediğiniz gibi biraz fazla hızlı ve acele bir şekilde yazmıştım :sweat_smile: Bu biraz da hikayenin son gönderim tarihine çok yakın bir tarihte bu platformu öğrenmemden kaynaklı. Son gönderim tarihine çok yakın bir tarihte yazmaya başlamıştım, o yüzden dediğiniz gibi aceleci bir yazı oldu. Parantezlerdeyse zaten dediğiniz gibi karakterin okuyucuyla konuşması durumunu bilerek yansıtmıştım. Biraz karışık bir hikaye olduğunu ben de daha sonralardan farkettim :sweat_smile: Şimdi de önümüzdeki ayın masal teması ile ilgili bir hikaye yazıyorum ve onu yazarken de 2-3 günde yazmayı bitirip hemen göndermemeye ve hikayeyi daha basit bir dille anlatmaya çalışıyorum :smile: Yanıtınız için tekrardan çok teşekkür ederim. Görüşmek üzere :slight_smile:

1 Beğeni

Güzel öykünü, seni tebrik ederim canım kardeşim. Tertemiz sayfanda, tertemiz öykülerin olsun hayatında her daim. :blush:

1 Beğeni

Çooooook teşekkür ederim Cüneyt abi :heart: :blush:

1 Beğeni

Merhabalar.
Yazım tarzınızdan, cümle yapılarından, geçişlerden vs. anladığım kadarı ile ya bu işi (yazmayı) çok az yapıyorsunuz ya da yeni başlıyorsunuz. Ciddi şekilde sırıtan bir amatörlük görünüyor çünkü. Bu kötü bir şey değil ama şu seviyede eleştiri almak insana yıkıcı gelebiliyor. Bu sebeple bir öykü paylaşmadan önce emin olmak gerekiyor.
Okumak ile ilgili ne durumdasınız bilemem ama yazdıklarınıza bakarak, gözlemci gözle okumak (yani yazarların yazım tarzları arasındaki farkları anlamaya çalışmak) konusunda yoğun bir tavsiyem olabilir. Bunu sürekli değil tabi ki ama en bir kaç yazarın en sevdiğiniz kitaplarını tekrar ve nasıl cümle kurduklarına, paragraf yapılarına, konu geçişlerine dikkat ederek okumanızı, karşılaştırmanızı ve size yakın gelen bir tanesini belirleyerek onun üzerine yoğunlaşmanızı öneriyorum. Kopyalayın demiyorum tabi ki ama en azından yazma tekniği ile ilgili güzel bir çalışma olur.
Umarım tüm eleştirilerimi yapıcı olarak alırsınız. Önümüzdeki aylarda görüşmek üzere.

1 Beğeni

Merhabalar. Bu tarz hikayeleri yazmaya yeni başladığımdan ve hikaye hakkında pek düşünmeden bu platforma gönderdiğim için sizin de bahsettiğiniz üzere böyle amatörce bir yazı yazdım. Bunu da maalesef daha sonralardan farkettim. İlk başlarda aklıma bu hikaye ile ilgili farklı senaryolar gelmiyordu fakat zaman geçtikçe daha farklı bir şekilde yazabileceğimi anladım. Dediğiniz gibi, bir hikaye paylaşmadan önce emin olmak gerekiyor. Önümüzdeki ayın temasına uygun bir hikaye yazmaya çalışırken sizin de bahsettiğiniz gibi sevdiğim yazarların anlatış tarzlarından örnekler alarak bir hikaye yazmaya çalışıyorum. Yaptığınız yorumlar için çok teşekkür ediyorum, önümüzdeki aylarda görüşmek üzere.

1 Beğeni