Türk Bilimkurgusu Okumaya Nereden Başlamalı?

Yerli bilimkurguya girmek gibi bir düşüncem var, bütçem ve zamanım kısıtlı olduğundan uzun bir ön araştırma yapma niyetindeyim, kalburüstü, kilometre taşı kitaplar ve öyküler nelerdir? Şu ana kadar sadece Müfit Özdeş okudum.

3 Beğeni

Çeşitli fanzin ve dergi, e-dergiler, bilimkurgu derlemeleri vb. bakabilirsin. Selma Mine, Tevfik Uyar, Ruhşen Doğan Nar, Aşkın Güngör, Özlem Kurdoğlu gibi isimlere de bir bak. Bilimkurgu ve yerli bilimkurgu konusu olup kurgu dışı, bilgi içeren kitaplara bakabilirsin. Bilimkurgu yazan diğer yazar arkadaşlarla tanışıp sohbet edebilirsin. İlk aklıma gelen bunlar.

5 Beğeni

Öykü seçkileri de iyi bir başlangıç olabilir. Yerli Bilimkurgu Yükseliyor her yıl geleneksel olarak seçki çıkarıyor. Ayrıca Bilimkurgu Kulübü’nün de “İlk” ve “Yeryüzü Müzesi” adında, Türkiye Bilişim Derneği’nin de “Silsile” adında seçkileri var.

5 Beğeni

Vakti zamanında artık neredeyse kollektif hale gelmiş ad hominem kaldıramadığıma kanaat getirip ayrılmıştım ama Bilimkurgu Klübü’nün Facebook’daki sohbet grubunda üyeler bazen hikayelerini paylaşabiliyorlar, onlara bak diyebilirim. İsim vererek şu kişinin hikayelerini yada kitaplarını oku diyemem, gruba gelmeden evvel bir kişi önermişlerdi, onda da kadına istismar, grotesk işkence ve komplo teorisi okumaktan değil verdiğim paraya, harcadığım zamana bile pişman olmuştum.

Her halukarda ayırdığın para, harcadığın zaman ve vereceğin karar sana ait.

4 Beğeni

Orhan Duru. Kendisi aynı zamanda bilimkurgu kelimesini türeten kişi.

4 Beğeni

İthaki’nin Pangea Kitaplığı’na da bakabilirsiniz. Çok yaratıcı bilimkurgu eserler var.

4 Beğeni

Türkiye bilimkurgusu diye bir şey var mı? Tekil çabalardan ibaret atılımlar var sadece. Zaten ülkemizde bilimkurgu gelişmiş olsa size tavsiye verirken aklımıza internet sitesi ve derlemeler yerine isimler gelirdi.

Korku ve fantastikte daha iyiyiz sanki.

Bilimkurgu alanında insanın zihnine şak diye isim gelmesi için daha yıllar geçmesi lazım. Ama iyi bir yolda olduğumuz kesin.

Şu liste işinize yarayacaktır:

7 Beğeni

Afşin Kum, Barış Müstecaplıoğlu ve Mehmet Açar okurken çok keyif almıştım. Bir göz atabilirsiniz.

3 Beğeni

Murat Kaya Beşiroğlu
Doğu Yücel
Ömer Alpay Koçak - Komutan 2071

2 Beğeni

Bunun birçok nedeni var. Korku ve fantastikte daha iyiyiz çünkü kültürel bir altyapıya sahibiz. Gulyabani, Arçura, Biçura, Erlik, Cin, Su İyesi, Obur, İtbarak derken hem korku alanında hem de fantastik alanında kalem oynatmaya yetecek malzemeyi bulabiliyoruz. Bir de geçtiğimiz yüzyılın yarısına kadar fantastik edebiyatın anlattığı olağanüstü masalsı atmosfere olan alışkanlığımızdan bu türlere hiç yabancılık çekmiyoruz.

Bilimkurgu ise böyle değil, nispeten daha yakın br tarihte başvermiş bir tür ve bize uzak. Atmosferini anlamakta zorlanıyoruz, bilimkurgu yazarken kendimizden bir şeyler katmakta zorlanıyoruz. Bunlar bizim eksi puanlarımız, ha hiç ürün vermedik mi? Verdik ama adı olan bir bilimkurgu yazarımız olmadı. Zaten çok az düzenli kitap okuyan bir toplumda bilimkurgu da az okunuyor. Türk Bilimkurgu ise neredeyse hiç okunmuyor. Altyapımız olmadığı gibi yazar eforunu da çok götüren bir tür. Adı üstünde bilime dayanan bir kurgu yazmak gerekince fantastik kadar kolay yazamıyorsunuz. Fantastik kolay yazılıyor demiyorum ama hiç değilse bilimsel makale okumak zorunda kalmıyor ya da fiziğe ait kavramları öğrenmek gibi bir mecburiyet yok.

Fantastik/korku edebiyatlarında zamansızlık kavramı da var tabii, bilimkurguda yok. Bu da yazarı cezbediyor. Bilimkurgunun yazdıkları bilim tarafından gerçekleştirilince nostaljik duruma düşüp, popülerliğini kaybediyor ve metin sadece edebi olarak varlığını devam ettiriyor. Fantastik ise ölümsüz bir tür, tabii bir gün ejderhalar çıkıp gelmezse.

Bir de şöyle bir gerçek var: birlik olmaktan uzağız. Birbirimizi yemeyi seviyoruz. Bilmem fark ettiniz mi, yazarlar yazar gibi değil rapçi gibi davranıyorlar. Sürekli bir diss, sürekli bir taşlama ya da sataşma. Eleştiriden bahsetmiyorum, aklınıza gelebilecek herhangibir konudan size sataşıyorlar. Öyküyle, romanla hiç alakası olmayan yönlerden vurmaya çalışıyorlar. Böyle bir ortamdan ne beklenebilir? Bütün bunlara rağmen bilimkurgu güzel mi, evet. Ama biz toprağa her gül tohumu attığımızda, önceki yetiştirdiğimiz gül soluyor. Bu yüzden gül bahçemize daha kavuşamadık, belki bir gün. Görür müyüz? Onu bilemeyiz.

Bu arada başlık sahibinden özür dilerim ama görünce dayanamadım.

5 Beğeni

Bilimkurgu Kulübü araştırmaya başlamak için en uygun yermiş, bu süreçte bunu gördüm.
Bir de şöyle bir instagram hesabı var, biraz duruldu ama iyi önerilerde bulunuyorlar.

1 Beğeni

Türk bilimkurgu yazarlarınıda içeren bir kronoloji.

4 Beğeni