2017 yılında Hürriyet Pazar eki, eleştirmenler, yazarlar, akademisyenler, edebiyat öğretmenleri ve yayıncılardan oluşan 100 kişilik bir jüriyle ‘Türk Edebiyatının Gelmiş Geçmiş En İyi 100 Romanı’ listesi hazırladı.
Peki siz bu kitaplardan hangileri okudunuz ve içlerinden en çok beğendiğiniz, sizi etkileyen kitaplar hangisi oldu?
Listedeki kitaplardan sadece 9 tanesini okudum, yanlış hatırlamıyorsam. Ahmed Hamdi Tanpınar, Suat Derviş, Kemal Bilbaşar’ı epey merak ediyorum…Ayrıca listede Abbas Sayar’dan Yılkı Atı’nı da görmek isterdim.
19 okumuşum. 40-50 çıkar diyordum Ortaokul/lise dönemlerinde çok fazla Türk edebiyatı okudum ama büyük bir kısmı ders zoruyla olunca belki bende çook fazla okuyormuşum hatırası kalmıştır .
Tabi üzerinden 20 sene falan geçmesiyle unuttuklarım da olabilir, ya da listede olmayanlar. Ama daha yakın tarihle kıyaslarsam son 5 senede okuduklarım bir elin parmaklarını geçmez muhtemelen.
Listedekilerden 14 tanesini okumuşum. Fakat okumadım ve kitaplığımda duran onlarcası var. Şimdi gidip içlerinden birini seçip okumaya başlayacağım.
Liste dönem yazarları olarak ayrı ayrı oluşturulsaymış keşke. Mesela Hüseyin Rahmi Gürpınar neden listede yok?
72 | 100
Ben de 2018 yılından beri takip ediyorum. Her yıl listeden mutlaka kitap okumaya çalışıyorum. Burada sanırım Ayfer Tunç uzun kitap ismi parçalı 2 seçenek olarak yazılmış. Kronolojik olarak okuduğum yazarlar olduğundan sırası gelmediği için listede okumadığım eserler var. Bereketli Topraklar Üzerine kitabı dışında beğenmediğim, okuduğumda keyif almadığım kitap olmadı. Toplumsal gerçekçi kitapların bazıları fazla gerçekçi olduğu için rahatsız oluyorum. Aynısını Kemal Tahir Köy üçlemesinde yaşamıştım. Zaten toplumun içinde olduğumuzdan yaşayarak deneyimlediğim zihniyeti kitaplarda bir defa daha görmeyi pek hoşuma gitmemişti. Listede yine aynı duyguya fazlaca maruz kaldığım Latife Tekin Sevgili Arsız Ölüm kitabı da beni çok rahatsız etti. Toplumun içindeki inançsal ve ruhani (doğmatik inançların yerleştiği) duyguları büyülü gerçekçilik akımı ile romanın kendiliğinden doğal olarak oluşmasını müthiş başarılı buluyorum. Bayıldım kitaba ama yine de rahatsız oluyorum. Hep bize güzel gelen romanları okuyacağız diye bir dünya yok tabii ki… En azından rahatsız olduğum durumları edebiyatta aktarılarak dönem ve toplum ruhunu anlatarak ölümsüz olmasından dolayı mutluyum. Beğendiğim kitapları anlatmaya çalışsam çok uzun bir yazı olurdu. Haksızlık yapmak istemem. Açıkçası kitapların ağırlığı ölçmek haddim bile değil. Ancak liste sayesinde tanışmaktan mutlu olduğum çok yazar oldu. Tüm kitaplarını okumak istediğim hatta okuduğum yazarlarda var. İçlerinden en özeli Selçuk Baran… Listede olması gereken diğer Türk yazarlara haksızlık yapıldığını ben de bir parça düşünüyorum. Kolektif bir çalışma olduğu için muhtemelen uzlaşılması kolay olmamıştır. Geriye dönüp baktığımda iyi ki bu listeye göre takip ederek kitapları okumuşum diyorum. Birbirinden ayırt etmeden Türk Edebiyatının kıymetli ve fark yaratan eserlerinden oluştuğunu söyleyebilirim. Okumadığım diğer 28 kitap şunlar:
Bu arada aslında liste 99 eser diye hatırlıyorum. Benim bildiğim Puslu Kıtalar Atlası 2 defa yazılmıştı. Fantastik bir eser olduğu için öyle bir tercih yapıldığını hatırlıyorum.
"Şimdiki Çocuklar Harika"nın çıktığı zamanı hatırlıyorum, yetişkinler bayılırken biz de çocuk olarak okuyup gülmüştük. Sanki romandan ziyade denemeydi gibi kalmış aklımda. Nesin’den eser eklemek için alınmış olması lazım, yoksa çok daha değerli eserler var seçilmiş havuzun dışında.
70 civarında kitabı okumuşum.
Elimde olmayan birkaçı hariç diğerleri de okunma sıramda bekliyor.
Misal şuan “Dersu Uzala” ile çapraz okuma da Bilge Karasu’nun" Gece" kitabını okuyorum.
Okuduklarım arasında beğendiklerimden ilk aklıma gelen 10 kitabı seçecek olursam
*İnce memed
*Puslu Kıtalar Atlası
*Devlet Ana
*Bereketli Topraklar Üzerinde
*Kürk Mantolu Madonna
*Gölgesizler
*Serenad
*Yılanların Öcü
*Kara Kitap
*Kurtlar Sofrası
*içimizde ki Şeytan
Yine liste biraz uzatılsa misal ilk 250 gibi
*Amad
*Osmancık
*Savaş ve Açlar
*Aganta Burina Burinata
gibi kitaplarında listeye girmesini arzulardım