‘‘Niteliikli okur’’ diye bir kavram öğrendim. Biraz araştırınca fikir hoşuma gitti ve bir ‘‘nitelikli okur’’ olmak istediğime karar verdim. Şu anda edebî akımları araştırıp yazıya döküyorum. Bununla birlikte edebiyat tarihi hakkında bilgimin olması gerektiğini kararlaştırdım.
Türk edebiyatını en başta bir Türk olduğum için, Japon edebiyatını şu anda ilgilendiğim ve bu ilgimi sürdürmeyi planladığım için (Yazarken Türkçe kaynak bulmakta zorlanacakmışım gibi geldi), Batı edebiyatını da, özellikle İtalyan ve İngiliz edebiyatı, en çok okumuş ve sahip olduğum için merak ediyorum.
Araştırırken siz değerli Kayıp Rıhtım üyelerine de danışmayı ihmal edemezdim.
Oğuz Baykara ismi mutlaka karşınıza çıkacak. Kendisi yanılmıyorsam hala Boğaziçi Üniversitesi Çeviribilim bölümünde öğretim üyesi. Ben Akutagava’nın Raşömon ve Diğer Öykülerini okurken kendisini tanıdım. Yazarlardan da Osamu Dazai ve Akutagava için Japon edebiyatına damgasını vurmuş yazarlar deniliyor. Araştırmak ve okumak isterseniz.
Türk edebiyatı tarihi alanında okuma yapmadım, ben de yapmayı düşünüyordum. Ufak araştırmalarım sonucunda öneriler arasında Ahmet Hamdi Tanpınar’ın “19. Asır Türk Edebiyatı Tarihi” adlı eseri ve Mehmet Fuat Köprülü’nün çalışmaları gözüme çarptı. Özellikle Köprülü, Türk edebiyatını etraflıca araştıran ilk kişi yanlış hatırlamıyorsam.
Diğer edebiyatlar için bir şey diyemeyeceğim ama az önce şöyle bir sayfa buldum, belki yardımcı olur. Şahsen ben de incelemeyi düşünüyorum.