Türk Mitolojisi Atlası

Bartu Bölükbaşı’nın Türk Mitolojisi Atlası’nı inceleyen var mı? Yorumlarınız paylaşırsanız mutlu olurum. Alınmaya değer mi? Merak ediyorum ama birazcık pahalı. Malum ekonomi…

1 Beğeni

Her yönüyle biçildiği fiyatı ve daha fazlasını hak ettiğini düşündüğüm, çok kıymetli bir eser.

Yok olmaya yüz tutmuş, yıllardan beridir siyasi emeller doğrultusunda sistematik bir şekilde geri plana atılmaya zorlanmış Türk Mitolojisi’ne dair inanılmaz bir çalışma. Her Türk gencinin ve yaşlısının başucu kitabı olarak bulundurmasını, bu eserin meyvesi olan bilincin her Türk vatandaşına aşılanabilmesini çok isterdim.

Türklerin mitolojik anlatılarına ve inanışlarına ilginiz varsa eğer kesin olarak ilginizi çekecektir, fakat eser bundan çok daha büyük bir amaca hizmet ediyor. Çalışmada Türklerin mitolojik geçmişi, diğer toplumların mitolojik geçmişi ile karşılaştırmalı bir şekilde ele alınıyor ve bu sayede bütün mitolojik anlatıların (dinler de dahil olmak üzere) belirli bir düşünce sistemine dayandığını kavrayabiliyor; on binlerce yıllık insanlık tarihinin başlangıcından itibaren bütün inanışların dogmatik ögeler esaslı değil, hayatın anlamını sorgulamak ve yaşamsal faaliyetleri doğayla bir bütün hâlinde sürdürmek esaslı geliştiği gerçeğini görebiliyorsunuz.

Eserin Türk toplumu için değeri antropoloji, sosyoloji ve arkeoloji gibi bilimlere sağladığı katkı ile sınırlı değil. Bunun çok ötesinde, kaybedilen Türk kimliğini kolektif bir şekilde yeniden oluşturmanın başlangıcı niteliğini taşıyor. Bugünün gerici, kutuplaştırıcı, hoşgörüsüz ve tek boyutlu İslamcı zihniyetine karşı kültürel -etnik değil- Türk kimliğine tutunmak ve Atatürk’ün kurmaya çalıştığı ideal Türk toplumuna yaklaşabilmek için Türk toplumunun bir parçası olan herkes tarafından bu eserin özümsenmesi gerektiğini düşünüyorum.

Bu sebepler ve diğer birçok sebepten ötürü evet, kesinlikle ve fazlasıyla satın almaya değer. Hizmet ettiği amacın ve sağladığı faydanın yanında fiyat etiketi sembolik bir nitelik taşıyor.

1 Beğeni

Bildiğim kadarıyla bir süre sonra daha fazla içeriğe sahip genişletilmiş baskısı çıkacak. Şu an satılan baskıların fiyatı düşer.

2 Beğeni

Yorumlarınız için teşekkürler hocam. :pray: