Çok teşekkür ederim bilgilendirmeniz için
Yukarıda paylaşıldı mı bilmiyorum. İBB’ye aitmiş
Koridor yayınları da kitapyurdu ile bozuşmuş. Bence işin içinde bir de kitapyurdu’nun kendi yayınlarını ön plana çıkarıp rakiplerinin kitaplarını listelememe kaygısı da mevcut. Salt okur, selenge, karbon kitaplar, kutu yayınları kendilerinin yada onlar tarafından desteklenen yayınlar. Zaten haftalık %50 indirim anketine bu yayınlardan illa ki 1 kitap sokup ya kazandırıyorlar ya da kafaya oynatıyorlar.
Bu kadar yayınevi şu veya bu siteyle değil kitapyurdu’yla sorun yaşıyorsa ben sorunu onlarda ararım. Bu basit bir tedarik sorunu da değil. Zaten beğendiğim bir site değil, inanılmaz eski bir arayüzü var, o kadar reklam yapıyorlar paketleme sistemi diye ama kitap hasarlı geliyor, toz toprak içinde geliyor. Sırf uzun süredir piyasadalar ve biliniyorlar diye tercih ediliyor bence.
Bu kitapyurdu sitesine bir mail attım. Mailim aşağıdaki gibidir.
Son dönemde birçok yayınevinin kitapları sitenizden kaldırılmakta. Neredeyse 15 - 20 yıldır sitenizden alışveriş yapmaktaydım. Ancak son dönemde yayınevlerinin dışlanmasını önce yayınevlerinden kaynaklı sanmıştım. Hangi çıkarılan yayınevi var ise tamamen sizin para hırsınız ve kampanya politikalarınız yüzünden bir bir çıkmakta. Başka bir sitede yapılan kampanyayı bitirmek zorundasınız diyerek yayınevlerine baskıcı bir tutum sergilemek beni ve benim gibi birçok kitap severi üzmüştür. Bu nedenden dolayı sizi boykot ediyorum. Bir daha kitap almayı düşünmüyorum. Artık Türkiyede tekel değilsiniz. Bir çok yayınevi kendisi yada başka siteler üzerinden daha uyguna kitap ulaştırıyor. Siz bu kafayla devam ederseniz 2 seneye kapatırsınız. Paketleme reklamı yaparak bu işler yürümüyor malesef. Boş reklam. Kendinize inşallah kısa zamanda bir çeki düzen verirsiniz.
Yazınız çok iyi olmuş. Kitapyurdu son siparişten sonra ben de hiç memnun kalmadığım için boykot ediyorum. Uygun bir kampanya ile geri dönüş yapmazlar ise bir daha alışveriş yapmam.
Kitapyurdu bu kritik dönemde süreci iyi yönetemiyor, bu çok net. Kriz yönetiminde sınıfta kaldığı söylenebilir. Tek artısı “teslimat noktası” özelliğiydi bence. Ekleme olarak puan kazanma ve biriken puanlarla ürün satın alabilme olayı da güzel. Fakat bu çıkarcı politikalar işlerini çıkmaza götürecek ki bu dönem bitince gözle görülür bir küçülme yaşayacaklarına inanıyorum. Diğer siteler için öne geçme zamanı…
İş kültür yeni kitaplarını tedarik sıkıntısı olmasın diye İş Kültürden alayım dedim ama kargo firmaları nedeniyle satışlarını durdurmuşlar.
Bence çoğu site böyle yapmalı. Mesela 1 hafta ara verilecek, sonra belli bir sipariş sayısı limiti konulacak. Böyle böyle, yoksa kargocuların hali vahim
Aslında kargo firmaları çalıştıkları e-ticaret sitelerine bir süredir kota koymuşlar ama yine de dağıtım konusunda sıkıntı yaşıyorlar.
Normal zamanlarda bile sıkıntı yaşıyorlardı, şimdi hem personel sıkıntısı hem artan iş yükü dağıtımları iyice geciktirdi.
Korona yaşam tarzımızı değiştirip online satışı daha da ön plana çıkaracağı için kargo firmalarının değeri artacaktır. Umarım gerekli yatırımları yapıp standartları yükseltirler.
Tüm Türkiye’ye aynı depodan dağıtım değil de yerel depolardan dağıtım görebiliriz bence gelecekte.
Hepsiexpress gibi uygulamaları daha çok görmek isterdim özellikle Amazon kendi kargo firmasını kursa ve ürün çeşitliliğini arttırsa çok iyi olurdu.
Zor iş, ilk yatırım maliyeti çok yüksek, devamlılık zor. Türkiye’de kargoculuk yüksek kar marjı olmadığı ve çalışma koşulları ağır olduğu için sendikalaşmanın önüne geçmek için önemli ölçüde acentalar hatta acentaların bile kendi taşeronlarını kullandığı bir sistem içerisinde işliyor.
Hepsi express de bu sisteme dahil.
Yerel depo olayı aslında bazı sektörlerde kendi kurye sistemleriyle var. Örneğin ecza depoları ve
zincir marketlerin bazı şubelerinde sanal market deposu olarakda kullanması ama bu alana ne onlar kargo firması sokar ne de kargo firmaları girmek ister, nakliyenin kar marjı çok çok düşük olur.
5-Mayıs-2020’de bir kaç siteden kitap alışverişi yapmıştım. Bu sitelerden biri ise en uygun kitap fiyatları için seçtiğim pegem.net idi. Siteye girdiğimde hangi kitapları sipariş etmişim, hangileri temin edilmiş hiç bir bilgiye ulaşamıyordum. Şu anda hatırlamıyorum ama “tedarik sürecince” veya “hazırlanıyor” gibi bir bilgi vardı sadece. Onaltıncı günün sonunda sikayetvar.com sitesine girdim. pegem ile ilgili bir çok şikayet olduğunu gördüm. Hepsi de temin edilmeyen, geciken, kargoya verilmeyen, gelmeyen siparişler hakkındaydı. Neyse üye olup spiarişimin ekran görüntüsünü de ekleyerek şikayetimi yazdım. Ertesi gün e-mail gönderdiler. Bazı kitapların baskısı olmadığından temin edilememiş ve bu kitapların bedeli iade edilecekmiş. Buraya kadar iyi güzel ama temin edilemeyen kitaplardan üç tanesi 2019 sonu / 2020 başı basımlı kitaplar. Daha sonra siparişimin durumu kargoya verildi olarak değiştirildiği gördüm. Oh be deyip kargoyu beklemeye başladım. Ama ne kargo var, ne bir mesaj. Sipariş listemi görebiliyordum ama kargo takibi yine yapılamıyordu. Bir hafta böyle geçti. Eğer kargoya verildiyse gün içinde telefonuma sms gelmesi gerekiyordu. Onaltı kitap sipariş etmiştim ve kitaplardan birisi kızımın istediği test kitabıydı.
Sipariş kargoya verilmiş ama kargonun nerede olduğu belli değil. Neyse, geçen hafta cuma günü tanımadığım bir numara beni aradı. (Normalde rehberimde olmayan bir numara aradığı zaman açmama gibi bir huyum vardır.) Bu sefer açtım, pegem’den arıyorlar. Siparişim hakkında bilgi veriyor, temin edilemeyen kitapların bedeli kredi kartına yatırıldığını söyledi -ki zaten haberim var ve hesap hareketlerinden kontrol ettim- ve kargoda bir problem olmuş siparişlerimin pazartesi elime geçeceğini söyledi. Bahsettiği problem ise şu: Kargo çalışanları kargoyu başka birine teslim etmişler. Kargo sonra geri gelmiş ve tekrar kargoya vermişler (29-Mayıs).
2-Haziran Salı günü telefonuma 13.30 civarı mng kargodan "kargonuz yola çıkmıştır"mesaj geldi. Nasıl oluyor da kargoya ilk verildiğinde bana mesaj gelmiyor da ikincisinde geliyor?
Senelerdir farklı sitelerden alışveriş yaparım ve şimdiye kadar hiç bir kargom başka bir adrese teslim edilmediği gibi hiç bir siparişim için de bir ay beklemedim. Pegem’den sipariş vermek isteyen olursa iki kez düşünsün derim. Her şey siparişi verene kadar. Siparişini verdiğiniz andan itibaren siparişinizle ilgili hiç bir detaya ulaşamıyorsunuz, siparişinizin iptal seçeneği yok, kargoya verildi gözükse bile kargo takibi yapılamıyor. Tarafınıza herhangi bir bilgi verilmiyor. Destek hattı var ama destek yok. İletişim için bir e-mail adresleri yok. Sitelerinde telefon numaraları var ama sikayetvar.com sitesindeki yorumlara göre kesinlikle telefonlara bakmıyorlar, geri dönüş yapmıyorlar.
Biraz önce pegemin sitesine tekrar giriş yaptım. Kargo takibi kesinlikle çalışmıyor, sipariş numarasını kargo takip numarası olarak varsayıyor. Haliyle aradığınız kayıt bulunamadı diyor. Ancak MNG’nin gönderdiği kargo takip numarasıyla kargonuzun durumunu öğrenebiliyorsunuz.
Rekor bir süre. Verdiğim siparişler tam bir ay sonra elime geçecek.
Son sözüm : pegem benim için bitmiştir.
-
sorum: BKM sitesine telefon haricinde mesajla ulaşabileceğimiz bir yol var mı? Varsa eğer paylaşır mısınız?
-
sorum: BKM stoklarında olmayan bir kitabı iptal etmiş, tam aynı fiyata denk gelen başka bir kitap ekletmek istesem bunu kabul ediyorlar mı? Para iadesi yerine kitap eklemiş olmak daha çok işime gelir.
-
Twitter üzerinden ulaşmayı deneyin oradan hemen olmasa da ilgileniyorlar.
-
Sanmam ama deneyin tabi.
1)Facebook’tan cevap verdiler
2)Aynı olayı Kidega’yla yaşadım. Siparişi komple iptal edip, olmayan kitap yerine başka kitap ekleyip yeniden sipariş verdim.
İnternet sitesinde yer alan iletişim kısmından mail atabilirsiniz. Linki aşağıda