Kayıp Rıhtım'da tamamını okumak için: Üç Cisim Problemi'nin İkinci Cildi "Karanlık Orman" Bizlerle – Kayıp Rıhtım
Cixin Liu’ya Hugo Ödülü kazandıran ünlü bilimkurgu Üç Cisim Problemi’nin devam kitabı “Karanlık Orman” ön siparişe açıldı. (DEVAMI…)
Oathbringer beklerken bir türlü gelmeyişi ile canımız iyice sıkılmışken bir nebze olsun heyecanlandırdı bu haber.
Oathbringer’ı bu sene beklemiyordum ben şahsen 1248 sayfalık bir kitap. Çevirisi bile tek başına bir sene sürer. Editörlüğü vs altı ayı bulsa anca önümüzdeki senenin ilk yarısında görürüz. Çok da acele etmesinler zaten. Sonra ilk kitapta adı A olan karakter ikinci kitapta B oluyor falan. Rahat rahat, düzgünce çevrilsin, başka bir şey istemem.
Karanlık Orman’ın gelişi de çok beklediğimiz diğer devam kitaplarının bir habercisi, öncüsü falan olur umarım.
Harika haber, hiç beklemiyordum, çok büyük sürpriz oldu, umarım çeviri ve son düzeltileri de iyidir
Akılçelen yayınevi soru hattında kesin bir dille bu yıl sonunda çıkacağından bahsetti.Kasım ortası gibiydi bunu dediklerinde.Bende ondan heveslendim ama işte çıkmayacak gibi.Warbreaker güzeldi çeviri olarak umarım altında kalmazlar.
Çıkması uzun sürdüğü için dönem dönem beklemekten bezdiğim anlar oldu ama sonunda geldi ve okuyabildim.
Kitabın konusuyla ilgili bir şey söylemeyeceğim, zaten devam kitabı ilk kitabı okuyanlar kendilerini neyin beklediğini biliyordur, henüz okumayanlar için de ilk kitabı edinip okumalarını öneririm.
Ne yazık ki az da olsa bir kaç yerde yine dizgi hataları vardı sonraki baskılarda İthaki bunları düzeltir büyük ihtimalle.
Ve bir de sorum olacak bilenlere seri bu kitapla tamamlandı mı? .
Ekleme: Kendi sorumun cevabını buldum üç kitaptan oluşuyormuş.
Üçüncü kitap Death’s End 2010’da çıkmış, umarım ithaki 2. kitap gibi 3,5-4 sene bekletmez bizi. @irbis Emre bey bu senenin planlamasını da var mı 3. Kitap
Ne ara okudun ya Ben daha kargo bekliyorum
Aslında yavaş okudum…
Bugün okumaya başlayalı 4. gün galiba. İlk 30-40 sayfada birinci kitaptan kim kimdir diye pek hatırlayamadım bu nedenle ilk kitabı da biraz tekrar karıştırdım.
Okuyunca kitabın adı neden karanlık orman çok net anlaşılabiliyor.
Bu ifade yayın evinin tanıtımından mı acaba, kitabın arka kapağında göremedim.
Muhtemelen “uzak galaksi” tanıtım bülteni hazırlanırken yanlışlıkla yazılmış bu nedenle kitabın arka kapağına koymamışlar.
O, kitabın İngilizce baskısının arka kapak yazısına bakarak yazdığım bir ifadeydi Kitap haberi yazarken genellikle sadece Türkçe tanıtım metinlerinden değil, İngilizce olanlardan da faydalanıyorum ki daha fazla bilgi verebileyim. Ama bazen abartılı tanıtımlar yüzünden arada böyle şeyler de olabiliyor tabii
Olsun en azından siz doğru okumuşsunuz. Onların suçu,daha vahim durumlarda var ya şöyle olsaydı
Serinin 3. kitabının ne zaman yayımlanacağına dair bilgi edinebilen var mı?
Öyle ki, kullanılan yeni parametrelere göre, galaksimiz Samanyolu’nda radyo yayını yapabilen en az 36 gelişmiş aktif akıllı uygarlık olmalıdır.
Ancak şimdiye kadar hiçbir “Ferengi”, “Klingon”, “Vulkan”, “Romulan” izine ulaşamadık. Radyo sinyalleri bir yana, bizden önce gelen bazı gelişmiş uygarlıklar, galaksimizi uzay araçları ve diğer yanıp sönen ışık biçimleriyle doldurmak için yeterli zamana sahip olmalıdır. Bu nedenle, başka kimseyi görmemiş olmamız şaşırtıcı derecede garip görünmelidir.
Öyleyse, neden onlara dair hiçbir iz bulamadık? Fizikçi Enrico Fermi de bu sorunun bir benzerini sormuştu: " Herkes nerede? ". Bu soru, Fermi Paradoksu olarak bilinir hale gelmiştir. Fermi Paradoksu, evrendeki akıllı yaşam potansiyeliyle, henüz herhangi birini tespit edemediğimiz gerçeği arasındaki görünen çelişkiyi ifade eder.
Karanlık Orman Hipotezi Ne Kadar Gerçekçi?
Bu hipotez, Drake Denklemi’ndeki değişkenlerden yalnızca birini ve spekülasyona en açık olanı etkileme avantajına sahip olması açısından önemlidir. Ayrıca, tüm yabancı uygarlıkların nasıl davrandığına dair geniş varsayımlarda bulunmamızı da gerektirmez; bu şekilde hareket eden tek bir gelişmiş ırk, gözlemlenen duruma neden olmak için yeterli olacaktır. Bu aynı zamanda, yaklaşık bir asırdır radyo sinyallerini okuyabilmemize rağmen neden sıradan bir Dünya dışı akıllı yaşam formunun radyo sinyallerini tespit edememiş olmamızı da açıklar.
Nasıl ki biz, ilk başlarda farkında olmadan radyo sinyallerimizi dış uzaya gönderdiysek, başka bir uygarlığın da aynısını yapmış olması olasıdır. Bununla birlikte bu hipotez, diğer akıllı türlerin de bizimkine benzer bir riskten kaçınma düzeyi ve akıl yürütme sürecini içeren bilişsel becerilere sahip olduğunu veya gerçekten de gelişmiş bir uygarlığın, kendilerine zarar verebileceğini düşündükleri diğer akıllı türleri yok ettiğini varsayar. Bunlar, büyük varsayımlardır.
Neredeyse yüzyıldır galaksiye varlığımızı adeta haykırıyoruz. Yüz ışıkyılı yarıçapındaki herhangi bir yabancı uygarlık, bizden gelen bir dizi radyo sinyalini alıyor olmalıdır. Yabancı uygarlıkların hakkımızda bilgi sahibi olmasını engellemek için bir nedenimiz olduğunu düşünseydik, bir sorunumuz olabilirdi. Öte yandan astrofizikçi ve kozmolog Stephen Hawking, bu konuda yaptığı birçok uyarıda, çok dikkatli olmamız gerektiğini vurgulamıştır.
Sonuç olarak, Fermi Paradoksu’nun çözümü bu hipotez ise Dünya dışı uygarlıklar uzayın engin karanlığında yok olma korkusuyla yabancı uygarlıklardan kasten saklanıyor demektir.