Ücretli Abonelik Sistemlerin Tadının Kaçması

Bir çoğumuzun rahatsız olduğu bir konu hakkında sizlerle sohbet etmek istedim. O da abonelik sistemleri. Film ve dizi izlemek, müzik dinlemek, oyun oynamak, hatta iş amaçlı yazılım kullanmak için dijital bir platforma abone oluyoruz. Belirli bir ücret ödüyoruz.

Film ve dizi izlemek için Netflix, HBO Max, Disney+, Mubi, Amazon Prime Video, Gain. TOD, Tabii ve hatta Youtube Premium var. Belki benim bilmediğim başkaları da vardır. Ama şu an hepsinin bir listesini çıkarmaya gerek yok. Türkiye’de bulunmayanlar da var. Üstelik bu konu sadece video değil; müzik, oyun, spor yayını ve profesyonel yazılım gibi birçok alana yayılmış durumda ama ben ağırlıklı olarak video yayıncılığına odaklanacağım.

Netflix ve benzerleri ortaya ilk çıktıklarında muazzam bir şey yapmışlar ve başta Türkiye gibi ülkeler olmak üzere dünyada korsan yayıncılığa darbe vurmaya başlamışlardı. Sadece yapımcılar açısından değil, kullanıcılar açısından da çok faydalıydı. Aradığınız şeylerin hepsi olmasa da hatırı sayılır bir kısmı tek bir platformdaydı. Bütün içerikler için topluca ve makul bir miktarda ödeme yapmış oluyorduk. Daha iyi bir görüntü ve ses kalitesi vadediliyordu. TV’de, bilgisayarda, tablette ve telefonda rahatça izleyebiliyorduk.

Fakat sonra bu alanda rekabet büyüdü. Platformlar çoğaldı. Yapımcı şirketler kendi platformlarını kurup kendi yapımlarını sadece kendi platformlarında yayınlamaya başladılar. Bu arada ekonominin durumu nedeniyle fiyatlar da yükselmeye devam ediyordu. Kalite yerine içerik bolluğuna odaklanan ve düşük maliyet hedefleyen platformlar ardı ardına kalitesiz dizi ve filmleri piyasaya sürdüler.

Bir sürü platform var ama kendi beğenilerimize uygun ve daha önce izlememiş olduğumuz bir şey bulmak gittikçe zorlaştı. Her birinin kataloğu oldukça geniş ama yeni ve kaliteli içerik bulmak gittikçe zorlaşıyor. Bunun nedeni sadece yapım kalitesinin düşmesi değil, çok fazla platform olması.

Gündeme giren ve herkesin hakkında konuştuğu 5 tane dizi varsa her biri farklı bir dijital platformda. Hatta aynı dizinin bir sezonu bir platformdaysa diğer sezonu başka bir platformda. Birden fazla platforma üye olmaya kalkınca da epey maliyetli oluyor.

Dünyada korsan video tüketiminin yeniden artmaya başladığına dair bazı veriler var. Çünkü bir zamanlar dijital platformları avantajlı hâle getiren şeyler ortadan kalkıyor. Bundan korsanı savunduğum ve teşvik ettiğim anlamını çıkarmayın lütfen. Tam tersine işlerin bu hâle gelmesinden duyduğum rahatsızlığı dile getiriyorum.

Durum bence rahatsız edici. Korsandan kaçınmak isteyen bir sinema ve dizi meraklısı birden fazla platformun hepsine aylık ücret ödemek zorunda kalıyor. Hatta reklamsız izlemek için daha fazla ödemesi gerekebilir. Bunun yanı sıra o kişinin müzik, oyun ve duruma göre profesyonel yazılım abonelikleri de olacak. Çünkü hepsine hükmedecek tek bir dijital platform yok. Ancak bizlerin de bir sürü aboneliğe düzenli ödeyecek maddi durumu yok. Sadece bir tanesine abone olmak ise tatmin etmiyor, maliyetine de değmiyor.

1 Beğeni

Hepsine hükmedecek tek bir platform!

2 Beğeni

TOD Süper Lig, Spotify ve YouTube Premium kullanıyorum şu an. Önceleri Netflix, Amazon Prime ve Hepsiburada premium da alıyordum. (HBO Max ve Prime video) Artık almamamın nedeni ise hükümetin sansür politikaları. O kadar para veriyorsam niye sansürlü içerik tüketeyim?

Streaming platformlarından artık sadece Crunchyroll alıyorum, hükümet daha oraya bulaşmadı. VPN ile arşivi de geniş. 60 lira olması da cabası.

İşin bokunun çıktığı konusunda ise hemfikir olmayan yoktur, orasına yorum yapmıyorum.

1 Beğeni

Bu üyelik durumu sadece bizim ülkemizde problem teşkil etmiyor. Bunun ilgili bir şey dinlemiştim. Amerika da da aynı problem yaşandığından bahsediyordu. Bende ilk çıktığında Netflix, Amazon Prime, Disney ve Youtube gibi stream hizmetlerinden yararlanıyordum. Şimdi Amazon Prime ve Youtube var sadece. Amazon aslında kargo bedavası olmasından dolayı. Yoksa oradan izlediğim içerik çok değil. Youtube bizde tüm aile kullanıyor reklamsız olayına çok alıştık, 5 yıldır kullanıyoruz.

Aslında ben artık dizi, film ve animeleri siteler üzerinden tüketiyorum. Zaten eskisi kadar izlemiyorum. Bence eskisi gibi dizi ve film de gelmiyor. Buradaki sitelerde kapanırsa eskisi gibi torrent :slight_smile: . Buralar hala aktif mi bilmiyorum gerçi.

Şu bir gerçek ki tüm bu abonelikler yıllık olarak bizim bütçemizde bir delik açıyor.

1 Beğeni

Her şeye erişmek istersen ayda ortalama 2K paraya yakın çıkıyor cepten. Pek sürdürülebilir değil. Olabildiğince aktif sadece 1 abonelik (Apple Müzik) ile hayatıma devam ediyorum.

Bu abonelik ne kadar gidecek bilmiyorum ama yorucu olmaya başladı. Bazıları sansürlü bazılarının içeriği az kimisinin kalitesi düşük. Hiçbiri tam değil ve birini almak diğerine gebe bırakıyor.

Dünyada da biraz sorun bu aslında o yüzden orta vadede alternatifler gelişebilir gibi geliyor

1 Beğeni

Yurtdışında da artan korsan kullanımını azaltmak için belki birkaç platform birleşip toplam platform sayısını azaltabilirler ama hepsinin tek bir yerde toplanması imkansıza yakın ki olduğunu düşünürsek fiyat olarak üye olunabilir seviyelerde olmayacaktır.

Öte yandan tüm platformlara aynı anda üye olmak gereksiz bir lüks. Bu “Gidince kalacak bir yerimiz olsun.” diye akrabalarınızın, arkadaşlarınızın veya çalıştığınız firmaların bulunduğu her şehirde bir ev kiralamak gibi bir durum. Platformdaki içerikleri biriktirip aylık aylık dönüşümlü olarak abone olmak çok daha mantıklı.

Öte yandan kendi ülkemiz çerçevesinde ele alırsak, Trendyol, Hepsiburada, Amazon gibi firmaların Prime, Plus, Premium vs. gibi ücretli üyeliklerle verdiği HBO, TOD, PrimeVideo aboneliklerinin ücretleri, bu sitelerden yapıp ödemediğiniz sadece 1 adet kargonun ücretiyle dahi parasını zaten amorti ediyor. Bunlar devam ettiği sürece bir tık iyiyiz :slightly_smiling_face:

1 Beğeni

Nicelik arttıkça niteliğin düşmesi kaçınılmaz. Her bir platform içerik sayısını artırabilmek adına nispeten kalitesiz içeriklere yöneliyor. TOD, Gain, Mubi gibi bazı platformları denemeye bile fırsat bulamadım.

Netflix bu işin başını çektiği için şu an aboneliğim hâlâ aktif fakat ilgimi çeken içerikler bulmakta zorlanıyorum.

Amazon Prime ve HB Premium aboneliklerim ise alışveriş sırasındaki avantajları için hâlâ aktif. Yoksa dizi ve film izlemek için daha nadir kullanıyorum.

Youtube Premium ise benim favorim. Hem reklamsız izleyebilmek hem de yolda müzik dinlemek için çok kullanıyorum.

Sadece bu dört platformun bile aylık ödemesi 450₺ tutuyor, bu da yıllık 5.400₺ demek. Diğer platformları da eklersek bu işin ucu nereye varacak? Mesela arada Storytel’e aklım kayıyor ama yıllık üyelik için 1.500₺ istiyor.

1 Beğeni

Katılıyorum ama çözümünü bilemiyorum ben de. Aktif olarak Amazon prime ve Youtube premium kullanıyorum, bence parasının en çok hakkını veren ve en memnun olduğum youtube. Prime’da arada güzel içerikler bulabiliyorum, tabii asıl kargo için devam ediyorum.

Bu konularda en çok rahatsız olunan meselelerden biri de bir şeye sahip olamamak. Platformlar sürekli kiracı olmak gibi, para vermeyi bıraktığınız anda sevdiğiniz içeriği izleyemiyorsunuz. Amerika’da bu olayın bazı yazıcı kartuşlarının bile abonelik ve kiralama sistemine dönmesiyle iyice uçtuğunu gördüğümde şok oldum. Bunun sürdürülebilir olmadığını görmek gerekiyor.

1 Beğeni

Bu işin birde oyun versiyonu var. Bazı insanlar artık oyunların gerçek sahibi olmadığımızı, onları satın alsak bile platformlar istedikleri zaman silebileceklerini gösterdiler. Eskiden oyunları cd ile alıyorduk ve oyun sonsuza kadar senin oluyordu. Artık bu oyun platformlarına muhtaçsın.

İzleme konusunda ise ben yine aynı yöndeyim. Ya @Leingrad dediği gibi aylık üyelik alıp biriken izlenecekleri tüketeceksin. Yada herkesin bildiği yönteme gideceksin.

1 Beğeni