Virginia Woolf Kitaplığı / Bibliyografisi

"Virginia Woolf Okumaya Nereden Başlamalı?:

Woolf gibi çok yönlü ve geniş bir yelpazede eser veren bir yazarı okumanın, titiz okurların kafasında her daim soru işaretleri yaratan bir tereddüt kaynağı olduğu gerçeğinden hareketle sizler için bir Virginia Woolf Okuma Listesi yaratmaya karar verdim. Farklı okur deneyimlerini göz önünde bulundurup kendi zihin filtremden geçirerek hazırladığım bu yol haritasıyla Woolf’u okuma ve anlama serüvenimize katkı sunmaktan büyük mutluluk duyuyorum.

Liste, Woolf’un kariyerini tam bir kronolojik bir sırayla takip etmeyi tercih etmiyor. Bu tercih kariyerinin başlangıcından sonuna anlatı profilinde büyük değişikliklere giden Woolf’un karakteristik tarzını en iyi yansıtan eserleri okuma listesinin sonuna ötelenmesini engellemeyi amaçlıyor. Bu yüzden de listeye Woolf’un magnum opusları ve imza kitapları ile başlıyoruz. Gördüğünüz ilk infografiği “Büyük Dokuzlu” olarak adlandırıyorum.

“Büyük Dokuzlu”, Mrs. Dalloway’le başlayıp Bir Yazarın Günlüğü ile sonlanıyor. Tüm listede olduğu gibi bu kısımda da bir kurgu eserin ardından bir kurgu dışı esere yer verilerek Woolf’un çok yönlü dünyasına okurun hızlı ve kolay adaptasyonunu sağlamayı ve külliyata geniş bir perspektiften hâkimiyeti hedefliyor. “Eşliken” adı altında başka yazarlar tarafından yazılmış altı kitap da "okumalar okuması"nı seven Woolf okurlarına göz kırpan bir ek patikaya işaret ediyor.

İkinci infografik “Derinlikler” adını alıyor, kurgu-kurgu dışı kuralına uyarak yazarın "Büyük Dokuzlu"sunun da ötesine geçmek ve külliyat okuması yapmak isteyen okuru hedefliyor. Boşlukları geriye yönelip kısmı bir kronoloji gözeterek dolduran bu kısımla Woolf’un Türkçe çeviri bibliyografisini tamamlamak hedefleniyor.

Son sırada gördüğünüz iki eser ise Woolf okumalarına paralel uzun soluklu yan okumalar şeklinde okunabileceği düşünülerek ayrı bir konuma yerleştiriliyor. Urgan biyografisi, içeriği gereği eser eser analizlere yer vermesi nedeniyle, süreç boyu bir başucu kaynağı olarak kullanılabilirken, Bütün Öyküleri ile de uzun soluklu bu süreçte okuma keyfinin tutkalı olacak bir devamlılık duygusunu hedefliyor.

Okurdan okura köprülere yol olsun diye, sizindir artık bu liste :black_heart:

16 Beğeni