Vlad Taltos Serisi - Steven Brust

İlk kitabı 1983 yılında basılmış fantastik seri.

Okumuş olduğum ilk kitabı (Jhereg) hakkındaki görüşlerim şunlar:

Hikaye Dragea İmparatorluğu’nda kiralık katillik işi icra eden Doğulu ana karakterimiz Vlad Taltos üzerinden anlatılıyor. İlk kitabın konusu ana karakterin aldığı zorlu bir katletme işi üzerine yazılmış.

Kitabın dili sade ve akıcı, yazarın da metine güldürü öğeleri serpiştirmeai okumayı eğlenceli hale getiriyor. Ancak Diskdünya veya Otostopçunun Galaksi Rehberi’ndeki gibi üst düzey mizah görmek mümkün değil.

Kitabın kısa olması nedeniyle evren kurgusu tam olarak açıklanabilmiş değil. Ancak büyü sistemi olsun, ırkarı olsun evren kurgusu -yayımlandığı dönem de göz önüne alınarak- iyi sayılabilecek türden.

Seriyi “Kötü ana karakterli seriler” ararştırırken bulduğum için kitabın atmosferinin daha karanlık, karakterin daha kötücül olmasını bekliyordum. Görünürde hikaye bu her iki özelliği de karşılıyor gibi görünse de okurken kötücül, karanlık bir kitap okuyormuş gibi hissetmedim.

Özetle: Kolay okunabilecek, eğlenceli ve özgün bir fantastik kitap. Tavsiye ederim.

4 Beğeni

Seri devam ettikçe açılıyor, her kitapta daha keyifli ve hoş bir hava yakalıyor. Devamını da şiddetle öneririm.

Bu arada bir yere kadar okuyabileceksiniz maalesef, çünkü devamı Türkçe’ye çevrilmedi, sanırım hiç de çevrilmeyecek… :angry:

Bir iki eksik dışında çevirilmiş devam kitaplarını aldım, ağır kitapları okurken araya sıkıştırmak üzere bekletiyorum.

Çeviri konusunda, belki uzak gelecekte İthaki el atar ama eknomi bu haldeyken hiçbir yayınevinin risk alacağını düşünmüyorum.

Ayrıca seri o kadar “underrated” kalmış ki 2021 senesinde Amazon’dan aldığım sıfır kitap 2003 basım. Yeni kitap elime sayfaları sararmış halde geldi.

Ben bu seriyi sadece instagram sahaflarında falan gördüm ya, 2000 lerin başında basıldığında da görmemiş ya da dikkat etmemişim hiç. Artemisin elini atıp kuruttuğu bir diğer fantastiklerden olmuş galiba :smiley: .

Yazar abi son kitabı 2017 de olmak üzere 15 kitap yazmış seriye :astonished: :thinking: .

14 kitabını okudum. Geri kalanı için tamamlanmasını bekliyorum.

2 Beğeni