Yayın evleriyle içli dışlı olan arkadaşlar sesli kitap telif cezası hakkında bilgisi olan var mı?

internette gezinirken görme engelliler için hazırlanmış sesli kitapları gördüm fakat içlerinde çok az fantastik kurgu kitapları vardı. Şimdi elimdeki fantastik kurgu kitapları seslendirip youtube yüklesem telif cezası vs bunlarla uğraşır mıyım? ben fantastik kitaplar olmadan yapamam yani en çok zevk aldığım kitap türü , ülkemizde de görme engelli sayısı oldukça fazla, herkes klasik roman sevecek diye bir kaide yok bizim gibi fantastik türünü seven görme engelli arkadaşlar için bende fantastik kitapları seslendirip internete aktarmayı düşünüyorum bu konuda bilgisi olan yeşillendirirse sevinirim…

3 Beğeni

Söz konusu kitabın “sesli kitap” hakları bir yayınevi tarafından satın alınmışsa yapamazsınız.

1 Beğeni

nasıl yani ? örneğin kara kule serisinin ilk kitabını seslendireceğim o kitabın sesli kitap hakkının alınıp alınmadığını nasıl öğrenebilirim? ya da kitabı seslendirip yüklesem eğer telifi alınmışsa yayın evi zaten uyarır mı?

1 Beğeni

Alınmasada yapamassın sonuçta sende telifini almadan adamların çevirisini seslendirip yüklüyorsun

1 Beğeni

Merak ettim, yabancı bir eserin Türkçe basılması için telif haklarını alan bir yayınevi genel olarak mı telifini alıyor? Yoksa sesli kitap haklarını da mı ayrıca almış olması gerek? Eğer öyleyse, yani yabancı eseri Türkçe yayınlamış ama sesli kitap hakkını almamışsa yayınevi burada bir boşluk oluşmuyor mu?

Bir de benim bir yerlerde denk geldiğim bir bilgiyi paylaşmak istedim. Fikri mülkiyet hakları bakımından milletlerarası özel hukuk kapsamında, yazar hangi ülkenin vatandaşı olursa olsun, herhangi bir ülkeye uyuşmazlık hakkında başvurulabilir. Bir ülke hukuku illa vardır yazarı tutan. O yüzden yanlış olabilecek bir işe girişilmemeli bence. - Umarım böyle bir bilgiyi uydurmamışımdır. Hatırladığım bu en azından.

Uydurmamışım :sweat_smile:

5718 S.lı Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanun MADDE 23
Fikri mülkiyete ilişkin haklara uygulanacak hukuk
(1) Fikri mülkiyete ilişkin haklar, hangi ülkenin hukukuna göre koruma talep ediliyorsa o hukuka tabidir.
(2) Taraflar, fikri mülkiyet hakkının ihlalinden doğan talepler hakkında, ihlalden sonra mahkemenin hukukunun uygulanmasını kararlaştırabilirler.

2 Beğeni

Eski bir konu ama yardımı olacağını düşündüğüm için yazmak istedim. Bir dönem ben de bunu düşünmüştüm ve araştırmıştım. Eğer hâlâ düşünüyorsan belediyelerin böyle bir hizmeti var. Belli bir sistemleri var. Bunlara başvurup istenen şartlara uyarak kitap seslendirebilir ve sisteme yükleyebilirsin. Bazılarında okuma listeleri de oluyor. Onlardan seçiyorsun ve okuyorsun. İsteklere göre yapılmış listeler de oluyor ama şartlara uygun olması lazım ortamın. Bir de bazı kıstasları oluyor bazılarının işte Türkçe’yi güzel telaffuz etmek vb. gibi. Ben bazı listelerde Brandon Sanderson da görmüştüm. Okunması isteniyordu ama okuyan yoktu sanırım. Beklemedeydi. Belki bunun yardımı dokunur.

3 Beğeni