Yazım Gereçleriniz

Twist +1
Madem pelikan kartuşlar da aldın. Doğru seçim.
İzmir çok sıcak, ben yan sokakta anneme gitmiyorum :joy:

2 Beğeni

Vallahi ben mümkün olsa eğer salondan mutfağa geçmeyeceğim. Sadece hafta sonları Gümüldür’e sabahtan inip öğlen olmadan dönüyoruz. İzmir’in havasını sevmiyorum. Yazları çok ama çok sıcak, kışları çok ama çok şimşekli yağmurlu. Bir de bonus olarak sisli mevsim var. :joy: Hava dediğin sıcak ve kurak, soğuk ve yağışlı olur. Rüzgarlı ve insanı şok edici olmaz. Sabahtan akşama 7 mevsim dönüyor. Bu ne ya. :buyucu: Bir ara mavibahçe midir, mavişehir midir her neyse oraya gideyim dedim baktım 45 dakika diyor araçla. Üşendim.

2 Beğeni

Sizin oralar ve Gümüldür doğru bir rotasyon. Sakın çizgiden çıkma :joy:

2 Beğeni

Günaydınlar efendim.
Dükkânı bugün de ben bir soruyla açayım: Özellikle dolmakalem malzemelerinizi hangi sitelerden alıyorsunuz? Benim bildiğim siteler şunlar:

kalemdunyasi.com

unmeiprojects.com.tr

4 Beğeni

Günaydınlar, hayırlı işler, bol bereketler.
Ben genelde tüm malzemelerimi özellikle Prime günlerinde Amazon’dan aldım. Hatta bu sitelerde fiyatları güncellenen çoğu ürünü Amazon’da eski fiyattan bulmak mümkün oluyordu. Ama artık Amazon’da yavaş yavaş güncellemeye başladı. Bu sitelerden bir tek Nilspen’i görmemiştim. Şimdi onu biraz inceleyim.

4 Beğeni

Ben aldım bundan, kullanıyorum. Güzel, karizmatik ve pistonlu bir kalem. EF uç aldım yani en ince uç, kurşun kalem gibi yazabiliyorum. Sürtünmesi çok haliyle. Atlama filan da yapmadı şu ana kadar.

Bu tür bir Çin kalemi alacaksan, modern görünümlü olsun dersen Hongdian Black Forest Max, klasik görünümlü olsun dersen de Jinhao X850 öneririm. Her ikisinin de örnek yazımları yukarıda var.

Bu arada yavaştan kafamda bazı şeyler oturuyor. Mesela bu tür giriş kalemlerinden 3-5 tane almak yerine zaman içerisinde kalite yükseltmek daha makul olabilir. Örneğin benim FB Ambition açık ara en iyi yazan kalemim. Sonra da Lamy Al-Star geliyor. Diğer kalemler de zevkli ama aralarındaki siklet farkını hissedebiliyorsunuz. Sanırım @BiblofilYouTube de bu yüzden bu tür kalemleri pek önermiyor.

Ya da benzer tırt kalemler alınacaksa da en azından farklı uçlar alınarak hangi uç yazım zevkinize uygun test edilebilir.

Günaydın herkese. :slight_smile:

@Erdo gibi ben de çoğu malzemeyi Amazon’dan aldım. Mürekkepleri belki sarıkalem sitesinden alabilirim.

Edit: Dayanamadım, @Agape’ye sample hazırladım. Bana da karalama için bahane oldu. :slight_smile:

5 Beğeni

Kesinlikle bu yüzden.

Bu konuda konuşmak pek istemiyordum ama artık belki zamanı gelmiş olabilir. Uzun uzun yazmak istiyorum.

Belli başlı markaların patentli tasarımları var. Adamlar ar-ge yapmış, özenmiş bulmuş. Biri geliyor o kalıpta daha kalitesizini üretiyor. Hepsine de aynı ucu koyuyor çünkü uç konusunun know-how’ı onlarda yok. Kendi know-how’larıyla güzel uçlar yapıyorlar mı, yapıyorlar ama aslında kıyas ettiğiniz kalemlere göre güzel uç bunlar. Yani montblanc çakması bir jinhao’yu montblanc’la kıyaslamıyorsunuz. Kıyaslarsanız aradaki farkın TR 2. Ligi ile şampiyonlar ligi gibi olduğunu bilirsiniz.

Özetle sahte kalem üretiyor.

Şimdi soru şu, kitap alırken günümüzde dijital baskı denen, eskinin korsan kitaplarını satın alıyor musunuz? Dijital baskı ama kaliteli basmışlar diyip tercih ediyor musunuz? Asla etmiyorsunuz. Ne kadar kaliteli gibi hissettirirse hissettirsin.

Hiçbir farkı yok.

Adamlar bir üretim bandından çeşit çeşit dış görünüşte ama aynı yazım özelliklerine sahip kalemleri üretiyorlar sürekli. Yine korsan kitapları düşünecek olursak, orijinali kuşe de olsa, şamua kağıt da olsa aynı kağıda basılmış korsan kitap gibi bir şey bu da.

Şimdi işin en civcivli, böyle janjanlı, kımıl kımıl kısmı şu, ben kimseye almayın diye dikte edemem. Herkes istediğini alabilir. O yüzden bu toplara çok girmemeye çalışıyorum. Kendim de bu sektöre meraklı olduğum için 2-3 tane bu kalemlerden aldım. Hatta ara ara kullanıyorum da ama 60-70 tane dolmakalemim varsa içindeki bu ürünler 2 ya da 3 dediğim gibi. Hiçbir zaman bu kalemleri hedef olarak da koymam. Yanlış anlaşılmaktan korka korka bazen almayın der gibi yapıyorum ama onun dışında kimse adına karar veremem. Sizin bileceğiniz iş.

Tek söyleyebileceğim, eğer sorun fiyatsa, o fiyat bandında başlangıç kalemlerine yönelmek daha doğru. Ya da yerli scrikss gibi markalar da olabilir. Eğer lüks dolmakalem gövdelerine sahip olmak istiyorsak, o parayı vermemiz gerekiyor.

Benim bir diğer merakım purolardır. Çok pahalandığı için giderek küçük boyutlarda ve daha geniş aralıklarda tüketmeye başladım. Bunun yerine sahte, tütün değil muz yaprağından falan sarılan benzinci puroları var. Ama onun yerine rutinimin kalitesini bozmadan, daha uygun hale getirmeye çalıştım.

Hayati ihtiyaç olmayan bu tarz hobi aktivitelerinde bence gücümüzün yettiğine, az ve öz olana gitmemiz en doğrusu. Eğer gücümüz hiç yetmiyorsa da o hobi bize göre olmayabilir. Bu da ayıp bir şey değil. Kimisi altın para koleksiyonu yapabilir, kimisi bakır yapabilir. İlla altın koleksiyonu yapacağım diye altın görünümlü metalleri toplayıp koleksiyon yaptım diyemeyiz. Onun adı başka bir şey olur.

Umarım meramımı anlatabilmişimdir.

8 Beğeni

Ellerine sağlık. Ben tercihimi Pelikan Twist’ten yana kullandım. Zaten o da hediye olacaktı. Ben sadece model ve renk belirttim. Umarım rahat bir yazımı vardır. Günlük kullanım için düşünüyorum. Zamanında sağa sola dağınık olarak yazdığım şiirimsilerimi bir yerde toplarken yardımı dokunsun ve parmağımı ağrıtmasın yeter.

@BiblofilYouTube bence düşündüklerinde sorun yok. Lüks bir hobi olarak düşünüyorum ben de. Benim ve benim gibilerin amacı bana kalırsa hobi değil de günlük olarak kendimizi motive etmek, eğlenceli ve farklı bir yazım deneyimi yaşamak.

4 Beğeni

Hocam ben seni anlıyorum. Hak veriyorum da. Doğru, bir şirket ar-ge yapmış, dizayn etmiş, masraf etmiş, yeri gelmiş on tane hatalı dizaynın prototipini yapıp çöpe atmış. Kaldı ki malzeme kalitesi arasında dağlar kadar fark var. Bunların hepsine amenna.

Ancak birkaç önemli nokta da var değinilmesi gereken:
1- Bir yerlerden kopya edilmemiş, öykünülmemiş, dizayn elementleri aşırılmamış demeyeyim de benzerlik taşımayan kaç kalem var? Scrikss 419 mesela Pelikan m150’nin birebir klonu bildiğim kadarıyla. Dizayn olarak sadece klipsi farklı. Neredeyse tüm markaların başka markalardan çektiği kopyalar var. Herkes birbirinin omzunun üstünden diğerinin sınav kâğıdına bakıyor deyim yerindeyse. Ha kimisi kendinden unsurlar katıyor, kimisi katamıyor orası ayrı.
2- Parker, Cross, Waterman bildiğim kadarıyla üretimi Çin’e taşımış markalar. Başka markalar da var. Jinhao Çin malı da onlar değil mi?
3- Parker, kalemlerinin dizayn ve entelektüel haklarını WingSung’un ana şirketine satmış durumda. Daha doğrusu, borcuna mukabil blueprintler sizde kalsın, şu haklar da sizin olsun diye bir anlaşmaya varmışlar.

Bence önemli olan bilerek satın almak. Jinhao bana Montblanc 149 satmaya çalışmıyor. Koleksiyon değeri olmadığının farkındayım. Uç kalitesi olarak arada dağlar olduğunun farkındayım. Tüm bunları bilerek bir karar veriyorum ve verdiğim 200 TL’yle 20.000 TL’lik koleksiyon değerinde bir kalem veya yazma deneyimi satın alamayacağımın, hatta yanına yaklaşamayacağımın gayet bilincindeyim. Bunu bilerek bir alışveriş yaptıktan sonra bence bir sorun yok.

Çünkü eninde sonunda elbette 200 liralık kalemin, 20.000 liralık kalemden hatta 2000 liralık kalemden farkı çok bariz belli oluyor. Jinhao x159 ile Montblanc 149’u sadece elimde tutarak, tek harf yazmadan bile arada çok çok bariz bir kalite farkı olduğunu anlıyorum. O yüzden ben, “Ne aldığımın farkında olduğum sürece sorun yok,” diyorum.

Sürçü lisan ettiysem affola :slight_smile:

6 Beğeni

Evet Jinhao çin malı onlar değil hocam. Tıpkı Apple’ın Amerikan malı olması gibi.

Diğer maddelere de bir şeyler yazmayı düşündüm ama boşverdim sonra.

Neyse, aslında ilk mesajda söylemek istediğim nokta buydu. Tercih meselesi. Tercih edene saygım sonsuz.

En güzel çalışmalarınızı projelerinizi yazmanıza vesile olur inşallah kalemleriniz. Markası ne olursa olsun :blush:

5 Beğeni

Buna ben de katılmadım. Mont Blanc üretimi Çin’e taşırsa Çin malı mı olacak o saatten sonra? :slight_smile:

Diğer noktalara katılıyorum. Bilerek tercih yapmakta hiçbir beis yok. Ben mesela sanırım Jinhao alan forumdaki son kişiyim ve bir şeyin taklidi olduğu için değil, farklı bir uç denemek istediğim ve tasarımını beğendiğim için aldım. Yoksa, yukarıda da dediğim gibi “en dolma kalem hissi veren kalem” olmasına rağmen kalite olarak 500 TL’lik Lamy’nin bile yanına yaklaşmıyor.

Neyse, hadi biraz mürekkep ve yazı örnekleri gönderin de gözümüz gönlümüz açılsın. Hatta benim yaptığım gibi tüm kalemleriniz ile toplu örnekler olsa ne güzel olur. Gerçi muhtemelen @BiblofilYouTube reyiz A1 kağıt filan kullanmak zorunda kalır (60 kalem nedir ya :hushed:). :slight_smile:

3 Beğeni

@isos81 Çok farklı yerlere gidiyoruz. Haftaya kendimizi farkı bir mecra alışverişte bulabiliriz. Dikkatli ol. :joy: :joy: :joy:

2 Beğeni

Toplu foto işi şu anda zor benim için ya. Bir kısmı babamlarda, bir kısmı yanımda, bir kısmı maraş’ta falan. :slight_smile:

Ama olur neden olmasın. İlk fırsatta toplu foto çekerim.

Sayıyı salladım ya 60 yoktur. :smile:

3 Beğeni

Büyük konuşmamak gerek ama dünyada hiçbir kuvvet bana tütün mamülü tükettiremez. :slight_smile:

160’mış meğer. :sweat_smile:

3 Beğeni

Siz yeter ki isteyin, daha tesbih var iskambil kartları var. :smile:

3 Beğeni

Ben depremden sonra koleksiyon işini bıraktım. Elimdeki tek koleksiyon olan kitapları da dağıtıyorum (gerçi pek ilgi çekmedi ama acelem de yok).

Tespih ve iskambil merakım yok ama konusunu açarsan zevkle takip ederim. Ama bu sefer @Erdo kendi başının çaresine bakar, kendi düştüğü çukura beni çekemeyecek çünkü. :slight_smile:

3 Beğeni

5 Beğeni

Bundan sonrası ücrete tabi artık :smile:

Forum içi katıl butonu aktif etmemiz gerekecek haha :rofl:

Ben de tesbih falan çekmiyorum ama yanımda bulundururum. Masama falan koyarım. Mutlu ediyor beni.

İskambil kartları da yine başka bir dünya. O da masraflı bir hobi bak. Anavatanı Amerika olunca, dolar bel büktü. Neyse ki bir ömürlük koleksiyon yaptım da artık almıyorum.

5 Beğeni

Benim de bir kaç tesbihim var ama çok özel ürünler değil. Dayım büyük kolleksiyoner. Hepsini incelemiştim. Bıçak ve tespih topluyor. Kendi söylemesine göre 4 milyonluk ürün değeri varmış şu an. Tabi benim için bunlar çok yüksek mevkiler. :smiley:

4 Beğeni

Ben de o kadar ileri gitmedim o işlerde. Maşallah dayına dayı gibi dayı.

4 Beğeni