Evet Hazal Yalın beğenilen bir çevirmen ama Metis’in çevirilerini yapan Günay Çetao Kızılırmak 'ın Platonov çevirileri hakkında çok övgü duyup/okuduğum için ben Metis’ten almayı ve okumayı düşünüyordum.
Türlerin Yeni Kökeni
Pek çok kayıp tür dünyada tekrar yürüyecek gibi görünüyor, ama bu bize nasıl bir dünya verecek? Ve bu iyi bir fikir mi? Jurassic Park filmlerinde, coşkularına ve merak duygularına yenilen bilim insanlarının laboratuvarda ürettikleri dinozorların sağa sola saldırdıklarını gördük. Devrimci bilginin ve tanrısal güçlere sahip olmanın bedelinin ağır olabileceği, kıssadan hisse beynimize kazınmış oldu. Aynı zamanda tam da bu güdüden yoksun olursak artık insan olamayacağımız fikri de bir kez daha vurgulandı.
Sibirya’nın permafrostundan California’ya kadar dünyanın dört bir yanındaki bilim adamları, binlerce yıldan beri soyu tükenmiş olan hayvanları üretmek için çalışıyorlar. Bu uğraşta hem fosilleri hem de en son genetik teknolojileri kullanıyorlar. Bu bilim insanlarından bazıları sırf meraktan hareket ediyor; diğerleri, kaybolan türleri hızla yok olan ekosistemleri kurtarma mücadelesinde güçlü bir silah olarak görüyor.“Kornfeldt’in bahsettiği projeler, dünya ekosistemlerinin istikrarını tehdit eden bir kitlesel yok olma olayıyla yaşadığımız göz önüne alındığında, inanılmaz derecede önemli.”
–The New Yorker“Olağanüstü hafif bir dokunuşla yazılmış mükemmel kitap… doğayla ilişkimiz hakkında bir dizi derin soru ve paradoks ortaya çıkarıyor.”
–The Guardian“Kornfeldt’in bu son derece önemli konuya ilişkin büyüleyici genel bakışı için pek çok terim geçerli: açık görüşlü, şüpheci… umutlu. Türlerin Yeni Kökeni bana umut veriyor.”
–Peter Watts, Blindsight ve Starfish’in yazarı
Kolay Felsefe (Ciltli)
Bazen daha az, gerçekten daha çoktur. Bu akıllı, güçlü ve küçük rehber, “Düşünüyorum, öyleyse varım”dan Jean-Paul Sartre’ın varoluşsal kaygısına, dünyadaki en önemli fikirlerin gizemlerini çözecek.
İçindekiler:
Dünya hakkında düşünmek
Varlık ve dil
Madde ve zihin
Doğru ve yanlış
Siyaset ve güç
Mantık ve argüman
İş Bankası Kültür Yayınları’nda da fiyatlar bayağı artmış görünüyor.
Yakın geçmişte set aldığımız fiyatlara şimdi tek kitap zor alıyoruz.
Jules Verne çıkıyor bu iyi haber. Kötü haber fiyatı pahalı.
Ayrıntı’nın yenileri:
Farseer’ ın devamının ne zaman geleceğini Alfa’ya soran oldu mu yakın dönemde?
Uzun zaman sonra Remarque kitabı geliyor. Bu çeviri daha önce Elfene Dünya Yayıncılık tarafından basılmıştı muhtemelen Everest’ten çıkacaktır.
Yeni Manguel geliyor.
Mine Söğüt’e ait olanların kapakları da bence gerçekten kötü. Yazı stilini beğenmedim.
YKY’den toplamıştım. Gerçekten daha güzeller.
Bolanyo iyi, gerisi mırt.
Bolano’nun kapağı çok hoş olmuş cidden, keşke diğer kitap kapaklarına da aynı özeni gösterseler.