Sayfa sayısını gördüm. Boyutları da 12x20. Size ucuz gelmişse gidip mağazadan alabilirsiniz.
İthaki yapay zekaya yazdırılan bir kitap çıkarıyor. Bu kadını sık sık TikTok ve diğer sosyal medya platformlarında görüyordum. Sürekli yapay zeka ve özellikle ChatGPT ile müzik ve diğer medya türlerinde içerik üreten birisi. Yazık bence böyle bir eserin (eser de diyemeyiz sanırım) basılması.
Örnek: TikTok - Make Your Day
Romanı da chatgpt okusun, biz çekilelim aradan.
Samsun’da kitap fuarına gittiğimde bir söyleşiye katılmıştım. Destek Yayınları’nın genel yayın yönetmeni konuşuyordu. Birinden şöyle bir soru geldi, “Bir eser yazıp göndersek basılır mı, kriterler neler?”
Cevap ise şu oldu, “Eserin kabul edilmesi için birçok kriter var, popüler bir izlenim yaratması en önemli şey. Çünkü kitap basımı çok pahalı ve zahmetli. Bu nedenle çok satılabilecek bir şey olması gerekiyor.” dedi.
Yani farklı bir şey yaratsak ve zamane okurların dikkatini çekebilecek bir konusu yoksa risk bile alınmıyor. Alsalar zarar ederlermiş çünkü.
Ama yapay zekaya sorular soran kişinin adını kapağa koyup böyle bir kitabı basabiliyorlar.
Yapay zekâ insanın hayal gücünden, yaratıcılığından hatta aklından bile daha çok değer görüyor demek ki. Bunun sonu nereye gider? Üretmek isteyen insanların heveslerini çöpe atmaya kadar gider.
Edit: Yayınevleri farklı ama bu tür şeyler kitap basımının ortak sorunu olduğu için bu konuyu paylaşmak istedim.
Şu kitapları basan yayınevinden başka bir cevap beklemek de ütopik olurmuş zaten.
YZ ile yapılan bu çalışmayı merak etmedim desem yalan olur.
Ben de gün içerisinde çok yardımını alıyorum YZ’nin. İşin aslı çok da işime yarıyor. Özellikle Bard’ı iş ve hobilerim ile ilgili çok kullanıyıorum.
Chat GPT’ye geçenlerde ben de fantastik temalı 8 kitaptan oluşan seri fikri vermesini istemiştim. Konusundan tut, karakterlerin isimlerine karakterlerin isimlerinden tut bu karakterlerin özelliklerine ve hangi karakterin ekseninde olayların gelişeceğine, yarattığı fantastik evrende bulunan büyücü gruplarının ayrı ayrı büyü özellikleri, olayların geçtiği Dünyanın nasıl bir yer olduğuna sıradan halkın detaylı özellikleri, o dünya da gerçekleşen festivaller, kutlamalar, bayramlar neler neler… Hatta bu sekiz kitabın özetini oluştur dedim oluşturdu. Sonra dedim bu kadar gelişmiş bir yapay zekayı kullanıp iyi roman yazmıyorlar diye sonra da karşıma sizin gönderiniz çıktı
Açıkçası yapay zeka gerçekten çok güzel fikirler veriyor yani onun anlattığı evrende geçen bir fantastik seri yazılsa ama hakkını verilerek Dünya’nın en iyi fantastik romanlarından biri olabilir. Fakat insanlığın üretkenliğini, hatta zekasını geliştirme açısından yapay zeka oldukça olumsuz etkileyecek. Bu sadece romanda değil tasarımda, yazılımda’da böyle.
Bu kişinin 100 takipçisi olsaydı herhangi bir yayınevi bu işe girer miydi şüpheliyim, bu arada takipçi sayısına bakmadım sadece tahmin, takipçilerinin yarısı kitap nedir bilmiyordur ve yarısı da sahtedir ama olsun, önemli olan viral olabilmek.
Yukarıda bahsettiğim söyleşiyi düzenleyen yayınevi de takipçi sayısına, sosyal medya kullanımına önem veriyordu. Bu kriteri de belirtmişti. Çünkü reklam gelirleri zorluyormuş ama takipçisi çoksa daha kolay oluyormuş satılması. Bence çoğu yayınevi de bu kafada
Maalesef kitap maliyetlerinin ve fiyatlarının astronomik artışına rağmen yayınevi kârlılıkları düştü. Bu yüzden takipçi sayısı, satılabilirlik, kendi reklamını ne kadar yapabileceği gibi kıstaslar çok daha önemli olmaya başladı.
Kârlılıklarının düşüşünü açık şekilde ortaya koyabilir misiniz? Ben eskisinden daha çok kazandıklarını düşünüyordum da.
Karliliklarin açık şekilde düştüğünü muhasebe kayıtları gösterir, bunları göstermem de imkansız.
Ancak kârlılık artınca veya düşünce piyasada bazı şeyler değişir ve görünür. Mesela kârlılık artarsa daha fazla yayınevi daha fazla kitap basar. Cesur olurlar. Kârlılık düşerse yayınevleri daha korkak olur. Daha az kitap basılır. Bazı yayınevleri kapanır veya küçülmeye gider. Fuarlarda daha az yayınevi görünmeye başlar.
2010’larda yayıncılık çok hızlı büyüdü, çok kitap basıldı. Yeni yazarların basılması daha kolaydı. Birçok yeni yayınevi kuruldu, büyüdü. Şimdiyse tek tük yeni yayınevi kuruluyor. Büyüyebilen kaç tanesi?
2010’larda yüz bini geçen birçok kitap vardı. Hatta bazı kitapların satış adedi milyona yaklaşmıştı. Şimdi sizce birkaç yüz bin satan kaç kitap var?
Elbette yine siz bilirsiniz.
Geçenlerde yayıncılar birligi 2023 bandrol raporunu yayınlamışlardı. Diğerlerine bakmadım ama geçmiş yıllara göre kültür yayıncılığında düşüş vardı.
Yazar bu kitabı 2017’de 80küsür yaşlarında çıkarmış. 30-40 yıl önceki kitaplarına göre değişen ne var merak konusu.