Bu seriye uzaktım bayadır daha 14 yeni çıkacakmış. 8 cilt var bitmesine. İyi ki zamanında toplamaya kalkmamışım.
19 Eylül Batman Gününde
Bandrolü alınmış anlaşılan. Hikayesi meh derecesinde pek de okurların beğendiği de söylenemez. Tüyap’a kalmadan çıkışını görmek dileğiyle.
264 sayfaymış ve fiyatı 710 TL!
Ergenlerin ağlamasını görmeye hazırlanın. Hüüü 4500 liraya omnibus mu olur hüüü Amerikan versiyonu 2000 lira hüüüüü. Bilmiyorlar ki Amerika’da en az 5 bin kopya basılıyor omnibuslar bizde maksimum 500 adet.
Yorumlarda vardı bir şeyler. Gün sonu herkes cebini düşünüyor yapacak bir şey yok.
Asla anlamıyorlar geçen birine anlattım bunları koleksiyonerlere basıyorlar normal okuyuculara basmıyorlar diye. Bu eserleri standart TPB olarak basılsa en az 5 sene depoda bekleyecek tükenene kadar.
bu forumda felix de savunuldu artık. umarım sahibi sensindir felixin yoksa durum çok vahim
Peki siz şunu anlıyor musunuz
Bu eserlerin telifini alıp süper lüks süper koleksiyon kisvesi altında halkın okuyabileceği formatlarda basmayıp normal insanın bu eserlere erişimini engelliyorlar.
O telifi bir kere alıyor yayınevi 300 tane basıyor 5000tl’ye alabilen alıyor, kalanı telif düşmesini bekliyor…
Türkçe okuyucu ulaşamıyor, öğrenci ulaşamıyor, çocuğuna hediye çizgi roman almak isteyen veli ulaşamıyor. Sonra çok lüks ürün çıkardık okumak ayrıcalıktır diye gördüğüm en saçma slogan ile reklam yapıyorlar. Ne demek okumak ayrıcalıktır, okumak herkesin hakkıydı en son…
Şimdi bunu okumayıversinler başka hikayeleri yok mu bu karakterlerin diyebilirsiniz çıkıp tabii ama bu o spesifik hikayenin önüne ciddi bir para duvarı koymadıkları anlamına gelmiyor. Çok basit bir yöntemle az ama öz standart baskı da yapacaklar limitsiz, böylece gerçek koleksiyoner yine ürününü alacak ama kimse hikayeden mahrum kalmayacak. Onu geçtim bu hikayeleri alan birçok kişi koleksiyon ürünü diye açıp okumuyorlar bile eskimesin yıpranmasın diye. Basamıyorlarsa başka yayıneviyle anlaşacaklar biz koleksiyonluk basıcaz siz okumalık basın diyecekler. Olmayacak iş değil.
Bu ya kültürün yayılmasını yavaşlatıyor, ya da illa okumak istiyorum diyeni de korsana teşvik ediyor. Bizim zamanımızda kitapçıya girer 25 kuruşa bir spider-man çizgi romanı alır çıkardık, cep harçlığıydı ve ben bu yolla şimdiki kültürel birikimime ulaştım (iyi kötü, hobilerim var sonuçta).
Sonra da kimse çıkıp bu yeni nesil tiktokçu bu yeni nesil robloxçu diye vah vah çekmesin. Felix sadece bir yayınevi ama problemin en belirgin olduğu yerlerden biri. Sosyal medya bedava, roblox bedava, o şu bu içerik bedava. Ama bir çocuğun adam akıllı hikaye görebileceği bir fantastik dörtlü eseri 5000tl. Niye? Çünkü okumak ayrıcalıktır, herkesin hakkı değil…
Uzun yazdım belki kendimi tekrar ettim kusura bakmayın ama ben Felixe çok doluyum.
Haklısınız ama şunu da atlamayın Kraven’ın son avı serisinin ilk cildinin 1. baksısının tükenmesi 7 sene sürdü benim de bir sürü çizgi romanım oldu ama satışların gittikçe düşmesi sebebiyle alıp okumak istediğim eserler yarım bırakıldı devamı gelmedi bende elimdeki tüm ciltleri sattım ve kurtuldum 2 senede bir Marvel Now alırım çıkmış olan yeni serileri okuyup iptal ederim artık bu kafaya geldim.
Felixi savunmadım ama gerçekler bunlar ve ben kabullenip devam ediyorum başkar türlü basılamayacaktı bu eserler 1980’lerde 1990’larda yayımlanan eserler saman kağıda basıldı diye ağlayanlar var bilmiyorlar ki o dönem yayımlanan eserler full saman kağıda göre renklendirilmiş ama ülkemizde kuşe kağıt fetişi var.
Aralık 2025’te basıldığını görünce şaşırdım. Niye bu kadar beklettiler ki?
Bu aralar yayınevleri bir şeyler deniyorlar günün sonunda bize iyi gelmiyor bu yaptıkları. Daha bandrol alıp basmadıkları kitapları var.
7 sene sürdüyse yine kendi başarısızlıkları değil midir? İlk baskıyı 2013’te yapmış. 7 sene sürdüyse 2020’de bitmiş demektir. Yani o dönem enflasyon bile yok. Paramız da değerli. Nasıl satamamışlar? Telefon bağımlılığı yok, sosyal medya yaygın değil. Hikaye desen taş gibi hikaye. Kampanya yapsalarmış 3. senenin sonundan itibaren. Satmak istememişler ondan 7 senede bitmiş. Burda yine yayınevinde bitiyor iş yani. Belki o zaman çr’ ye ilgi yoktu desek şu an var gibi duruyor. Ben ucuz olsa alırım mesela. Hatta alıyordum da. (Çr piyasasına çok geç girdim ah ah). 5000 kopya satmıyor ondan basmıyorlar değil az basıp pahalı satıp az uğraşmak istiyorlar. 5000 kopyayı 1000 kopyayla aynı fiyattan satmak isterse tabi satamaz. Bu klasik arz-talep işi. Pazara sınırlı ürün sunup fiyatı döşüyorlar. Çok ürün sunup ucuz satıp uğraşmak istemiyorlar sadece. 500 müşteri bulmakla 5000 müşteri bulmak arasında zaman ve uğraş farkı var. Yap düzenli olarak %50 yılda 2 kere al sana müşteri. Sürümden kazanma diye bir şey vardı ne güzel.
Youtube’de videosu var, yorumlarda Turkcizgi’de cevirisinin yapilip paylasildigini soylemisler. Okur, ogrenci vb. ulasiyor yani, amac vitrin dizmek degilse. Yoksa artik her sey ve her yer pahali, A kisisi B kurumu ayirdedecek bir mesafe kalmadi.
Şaka maka felix’ i savunuyor, çizgi roman okumak ayrıcalıktır diyip çizgi romanı elitize eden bir yayıncıyı savunmak ayrıca trajikomik.