Yeni Kitap Haberleri

Asıl yazarın yazdığı 6 kitap var. Sonradan oğlunun yazdıkları da var, onların puanı daha düşük.

3.80 gibi puanlar 50 yıldan eski scifi kitapları için normal. 4’ü geçmesi için çok başarılı olması lazım, ilk Dune kitabı gibi.

3 Beğeni

Goodreads kitlesinin puanlaması saçma sapan olabiliyor. Genelde genç yetişkin macera aksiyon kitapları, anlaşılması kolay kitaplar puanlamada en tepede. Mesela birinci kitabın puanı açık ara en yüksek. Bunun sebebi en anlaşılır, en basit kitabın 1. kitap olması. Her türlü tam puanı hak eden çok iyi bir kitap o ayrı, fakat serinin kalanına göre en hafif kitap olması bu puan farkında temel sebep.

İlginç bir şey söyleyeceğim, goodreads puanlamalarına bakarken o kitabın Türkiye’de basılmış versiyonunun puanına, yani Türklerin verdiği puanlara bakmanızı öneririm. Görünüşe göre Türk okuyucular global okuyuculardan çok daha bilinçli ve yaş ortalaması olarak da daha yüksek :smile: Hatta Dune serisi üzerinden bir puan kıyaslaması yapayım.

Dune 1
Genel puan: 4.23
Türkiye puanı: 4.67

Dune 2
Genel puan: 3.88
Türkiye puanı: 4.24

Dune 3
Genel puan: 3.94
Türkiye puanı: 4.24

Dune 4:
Genel: 3.86
Tr: 4.10

Dune 5
Genel: 3.87
Tr: 4.00

Dune 6
Genel: 3.91
Tr: 4.09

1. kitap (Sarmal baskısı) hariç hepsi İthaki baskılarının puanı. 5 yeni çıktığı için henüz 4 kişi, Sarmal çok eski olduğu için de 6’yı 10 kişi oylamış. O yüzden 5 ve 6’nın puanları şimdilik şüpheli :smile: Bu ayrı baskıların puanlarına “Other Editions” kısmından ulaşabilirsiniz.

Son olarak diyeceğim; Dune diğer kitaplarda bulunmayan çok ayrı bir şey sunmasına rağmen kendini kolayca okuyucuya bırakmayan, ağır ve her kitabıyla daha da ağırlaşan, zaman zaman okuyucuya meydan okuyan bir seri. Herkese (özellikle casual okuyuculara) göre değil. Çok övüldüğünü duyup bir heves başlayan yaşı küçük arkadaşları (kitabın üslubuna ayak uyduramama, bazı olaylara anlam verememe ve psikolojik tahlillerden bunalma gibi sebeplerden ötürü) büyük hayal kırıklığına uğratacağını düşünüyorum -ki öyle olduğunu goodreads’ten anlayabiliyoruz. Kitabın zor üslubuna yenilmemek için biraz okuma tecrübesi, Dune’un farkının nerede olduğunu anlayabilmek ve bunun kıymetini görebilmek için de öncesinde bir miktar bilimkurgu, biraz fantastik ve hatta belki biraz da klasik edebiyat (yok artık :smile:) tüketmiş olmak gerektiğini düşünüyorum. Tabii insan bunların hepsine sahip olmasına rağmen yine de Dune beğenmeyebilir, o da zevk meselesi. Hiçbir şey kusursuz değildir.

Bu arada Goodreads’e kalsaydık gelmiş geçmiş en iyi kitaplar Harry Potter ve Açlık Oyunları olurdu :smile:.

18 Beğeni

Yazınıza katılarak okurken Harry Potter kısmından sonra fikrim değişti. :full_moon_with_face: İstemsizce. :upside_down_face:

1 Beğeni

Harry Potter’ı gömdüğümden değil gayet güzel bir genç edebiyat örneği. Fakat elbette gelmiş geçmiş en iyi edebiyat eseri değil :smile:

4 Beğeni

Katılıyorum. Ben de istemsizce dedim zaten. :joy: Zaaf işte ne yaparsın.

2 Beğeni

Bunu goodreads mobil uygulamasında yapmak mümkün mü?

Değil sanırım, bulamadım. Masaüstünde nasıl kolay bulacağını merak edenler varsa:

1- Other Editions:

Görsel

Screenshot_29

2- Ayrı baskıların puanlarını ve hangi dilde yazıldıklarını görebilmek için expand details’e tıklayın:

Görsel

3- Bunu yaptıktan sonra ctrl-f yapıp “Turkish” yazarak aradığınız baskıyı bulabilirsiniz.

4- Çoğu zaman Türkçe baskı ilk 10 sonuç içinde olmadığı için, tek sayfada daha fazla sonuç görebilmek istiyorsanız:

Görsel

Biraz Bilal’e anlatır gibi oldu ama site hakkında hiç fikri olmayanlar da anlasın diye şey ettim :smile:

Edit: Bu arada herhangi bir baskının üstüne tıklayınca yine global puanı gösteren sayfaya gidiyor. O yüzden direkt listeden bakıyoruz puana:

Görsel

5 Beğeni

Goodreads’te genç yetişkin ve bilim kurguyu oylayan kitle aynı değil. Çok berbat etmediği sürece 4 üstü alıyor GYler. Edebiyat veya bilim kurgu okuyanlar daha eleştirel, beğendim ama şunları da eksik o yüzden 3 puan diyebiliyor. Her kitabı kendi türündekilerle karşılaştırmak lazım o yüzden.

Dune oylayan 780 bin, Dune Mesihi oylayan 140 bin. Demek ki çoğu insan Dune adını duyup denemiş, ama tahminimce bilim kurguyla arası olmayanlar seriye devam etmemiş. Aynı dönemdeki bilim kurgularla karşılaştırınca 3.90 gayet yüksek bir puan.

Türkiye puanlarının yüksekliği de büyük ihtimalle düşük örnek sayısından(Mesihi oylayanlar dünyada 140 bin, bizde 400).

7 Beğeni

Her zaman çoğunluğun beğendiği iyidir hatta en iyidir anlamına gelmez.

1 Beğeni

İlk kitabın puanının yüksek olmasına rağmen okuyucuların seriye devam etmemesi biraz normal aslında. Çünkü ilk kitap kendi içinde başlayıp bitiyor gibi biraz. Sonunda cliffhanger yok. Sadece ilk kitabı okuyup çekilebilirsiniz gayet :smile: Frank Herbert’in planı da bir seri yazmak değilmiş:

He never planned on writing a series of books, he only ever intended on writing the next chapter, because despite a story having “The End” at the end of it, the story never truly ends. A universe doesn’t just blink out of existence because words aren’t being written, they go on in our imaginations.

2 Beğeni

Bence Goodreads puanına göre kitap yargılamak yanlış. Türkiye’deki fantastik ve bilimkurgu okur kitlesi biraz daha olgun, ülkemizdeki popüler seriler genellikle kötü çıkmıyor. Bence deneyerek karar vermek daha doğru. Bu forumdaki yorumlardan kendime çok tavsiye çıkardım ve hiç pişman olmadım.

2 Beğeni

Recaizade’nin romanını merak ettim. Araba Sevdası’nı sevmiştim, başka romanlarına da bakmak isterim.

1 Beğeni

Bu yorumlardan sonra bekle beni Dune diyorum o zaman :joy:

Edit: Peki Goodreads dışında bu tarz bir site var mı bilinen ve Goodreadstakinden daha “makul” puanlamaya sahip olan?

1000kitap’a bakabilirsin.

1 Beğeni

Bu alıntı kime ait veya nerden alındı bilmiyorum ama doğru değil. Kendisi daha ilk kitabı yazmayı bitirmeden evvel, Dune Mesihi’nin sonunu ve Dune Çocukları’ndan bölümler yazdığını söylüyor. Ancak ilk üçlemenin sonunda, satışlar iyi olunca yeni kitaplar yazmaya ikna oluyor.

Bibliyografi başlığında attığım, yazarın kendi ağzından söyleşisini okursanız daha sağlıklı fikir oluşturabilir.

6 Beğeni

Beğenip beğenmeme kişinin kendi kararı, Goodreads gibi sitelerde ise kitabı her okuyanın oy verdiğini oy verenlerinse bunu neye göre verdiğini bilemeyiz. Çünkü bir kıstas yok. Bu sadece Goodreads özelinde değil bütün sıralmalarda geçerli. Mesela imdb bu sıralamalar konusunda kimlerin oy kullandığı ile birlikte bunu iş olarak yapanlarla sadece seyirici olanları da yayınlıyor ve bunların hepsi sadece fikir vermek için. Sonuçta o sıralamalara belki en düşük puan verenlerle görüşüm aynıdır; nereden bilebilirim ki?

Buna şöyle bir örnek verebilirim; bir çok kitap okumuşumdur ama hala en beğendiğim kitabın Yüzüklerin Efendisi olduğu gerçeği değişmemiştir. Kitabı okumasını önerdiğim başka birisi ise Gece Nöbeti’nin daha beğendiğini söylemişti ve Yüzüklerin Efendisi’nin sadece ilk kitabını okuyup bıraktı. Bu durum ne Yüzüklerin Efendisi’nin ne de Gece Nöbeti’nin edebi değerinde bir değişiklik yapmıyor sonuç olarak.

1 Beğeni

Goodreads’de puanlamaya da kaç kişinin okuduğuna bakan da hayatının hatasını yapar. Goodreads’e girilen yorumları okumak en doğru olanı.

Beni en çok etkileyen kitaplardan biri olan Leonid Andreyev - Kızıl Kahkaha’nın 800 ratingi var :slight_smile: Buna bakıp okumasaydım çok şey kaçırırdım. Şu kitap şu kadar okunmuş bu kitap bu kadar okunmuş diye bakan zaten bestseller’lardan başka bişey okuyamaz.

Öte yandan 4.7 puan alan kaslı itfayiclerin hortumla birbirini ıslattığı gay romance kitapları da goodreads de tonla mevcut. Zaten kitabınıza sürekli eziklenmesine rağmen güçlü kalan siyahi ve eşcinsel bir karakter koyduğunuz an goodreads’de 4 yıldız garanti…

6 Beğeni

Bilemedim o zaman olabilir. Ben daha önce de dediğim gibi seri yapma planı olmadığını başka yerlerde okuduğum için öyle biliyordum.

(Tanıtım Bülteninden)

Yarınsız Yarın

“Bazen kelimelere ihtiyaç duymadan gelen şey mutluluktur, ama kalıcı olmadığını bilirsiniz. Zamanı durdurmak ne kadar mümkünse mutluluğu tutmak da ancak o kadar mümkündür. Tekrarına en çok ihtiyacımız olup da tutamadığımız şeydir zaman. Oysa sonsuza kadar mutlu yaşadılar klişesine bile göz yumabilirdim, fakat böyle bir şeye gücüm yetmezdi ve zaman paha biçilmezdi.

Bazıları geçmişini susturmayı, bazıları geleceğini konuşturmayı hayal eder durur. Ne geçmiş susar ne de gelecek konuşur. Bazen bir yarın bir ömre değecek kadar değerli olur ve o tek bir güne her nefesinde minnet duyarsın.”

Nazan Öncel

Elinizde tuttuğunuz bu kitap İzmirli sanatçının ilk yazarlık denemesidir. Mizah ve edebiyat dergilerinde çok sayıda makale ve denemeleri yayınlanmış olan Nazan Öncel öğretmen bir anne ve memur bir babanın kızıdır. Kendine özgü diliyle ve ustalıkla yazdığı hikâyelerini müziğe taşıyarak hikâye anlatan şarkı yazarlığı geleneğinin ilk kadın temsilcisi olmuştur. İnsan olmanın sorumluluğuyla toplumun yaralarına işaret ederken “Edebiyatta olduğu gibi şarkılar da her şeyi söylemelidir,” diyen sanatçı New Port Üniversitesi Davranış Bilimleri mezunudur, Sokak Kızı olarak da nam salmış olup pek çok ödülün sahibidir.

1 Beğeni

Dergah yeniler.

4 Beğeni