Öykü Seçkisi'nde okumak için: https://oykuseckisi.com/yesil-yagmur/
28 Mayıs 2024 günü bir öğleden sonra vaktinde tüm dünyada sirenler çalmaya başlamıştı. Radarlar ve uydu sistemleri uyarı vermeden tüm göklerde güneşi kapatacak kadar çok nükleer füzeler belirmiş ve hayalet uçaklar tarafından dünyanın tüm ülkelerine yukarıdan bırakılmışlardı. Saniyeler içinde nereden ve ne için geldiği bilinmeyen bu nükleer kıyamet saldırısı sonucunda milyarlar oracıkta can vermişti. Verimli… (DEVAMI…)
‘Kıyametten sonra’ tadında bir öykü yazmışsınız.
Birkaç ufak noktanın ardından anlatımdaki birtakım yerlere değinmek istiyorum.
Radyasyon sonucu zehirli hastalıklı bir renge bürünen gökyüzünden haftalar boyunca yeşil renkli asit yağmurları yağarak tüm kalan canlılığa daha fazla zarar vermişti.
Bence bu uzunlukta bir cümleye doğru yerlerde virgüller eklemek iyi olacaktır. "zehirli, …gökyüzünden, … " gibi. Ayrıca virgül eklenmesi gereken başka cümleleriniz de var. Çok az noktalama işareti kullanmışsınız.
6 kişi birden dikkat çekildi.
Dikkat kesildi.
Tahmininde tam isabet tutturmuş…
Ya tam isabet diyelim ya da tahmininde yanılmamış desek kulağa daha doğru gelecek bana kalırsa.
Özgürün sabrı taşmıştı ve dayanamayıp bağırdı.
“Kimsiniz lan siz? Ne istiyorsunuz ? Burası neresi?”
Dumanların arasından sarı dişli iş adamı konuştu.
“Biz senin hayal edemeyeceğin devletler ötesi bir yapıyız. Biz her şeyin arkasından ipleri çekenleriz. Bu gördüğün tüm yıkım ve kıyamet bizim belli bir plana yönelik eserimizdir. Sen ise bizim planımızda sadece basit bir et yığınısın. Şimdi bunu bil ve buna göre benimle konuşurken kelimelerine dikkat et çünkü kafanı koparmam bir saniyemi almaz.” … ve devamı.
Bu kısım bana Türk dizisi repliği gibi hissettiriyor. :)) Bu gibi durumlarda, Batı kökenli filmlerde gördüğümüz diyaloglar ve davranışlar, bana daha gerçekçi ya da gerçekle uyumlu gibi geliyor. Bu tür arabesk diklenmelerin Malkoçoğlu filmlerinden miras kaldığını düşünüyorum. En azından alternatif diyaloglar yazarak öykünüzün farklı bir versiyonunu yaratabilirsiniz.
Bunlar dışında özellikle ikinci yarısından sonra hangi öznenin ne yaptığını seçmekte zorlandım. Belki benim enerjim yetmemiştir bilmiyorum, o bölümdeki anlatım biraz dağınık geldi. Karakter motivasyonunu ve eylemlerdeki nedenselliği de çok güçlü bulmadım.
Genel hatlarıyla iyi diyebileceğim bir öykü ama bence farklı şekilde kaleme alınırsa çok daha iyi bir hale gelebilir. Elinize sağlık.