Yeşilçam'a Giriş Rehberi

Sadece 80’lerin değil aynı zamanda günümüzün Türkiye’sini de anlatan bir başyapıt: Orta Direk Şaban.

2 Beğeni

Rahmetlinin çoğu filminde işlenen konular. Üç Kağıtçı, 100 Numaralı Adam keza başka bir örnek. Ucundan kıyısından her filmde ekonomiye, geçim sıkıntısına, toplumsal yozlaşmaya değinilirdi. Banker Bilo başka bir örnek. Kibar Feyzo zaten dünya sinemasında bile dönemi için çok iyidir bence.

2 Beğeni

Söylediklerinize katılıyorum. Kemal Sunal’ın filmlerinin önemli bir çoğunluğu siyasi, toplumsal, ekonomik konularda derin mesajlar içeriyor. Bu tür mesajları içermeyen çok az filmi vardır.

Günümüzdeki komedi filmlerinin hiç akılda kalmamasına rağmen Sunal’ın filmlerinin 40-50 yıl sonra hâlâ sevilerek izleniyor olmasının biraz da bundan kaynaklı olduğunu düşünüyorum.

Çöpçüler Kralı’nın da bir zamanlar Avrupa’da sosyoloji derslerinde izletildiğini okumuştum. Muhtemelen öyle bir şey yoktur ama gerçekten de sosyoloji kitabı gibi film. Bir bakıma Korkusuz Korkak da öyle.

• Zübük, Türkiye’deki siyasi hakkında son derece çarpıcı bir film. Bugün bu filmin üzerinde resmî olmayan bir sansür var.
  • Köşeyi Dönen Adam, açıkça devrimci mesajlar içeriyor. Filmin sansürsüz hâli TV’lerde hiç yayınlanmadı. Youtube’daki bile sansürlü olanı.
  • Gülen Adam kentsel dönüşümü masaya yatıran bir film.
  • Davacı hukuk sistemini eleştiriyor.
  • Hababam Sınıfı eğitim sistemini eleştiriyor.
  • İnek Şaban, endüstriyel futboldaki mafyatik ilişkileri konu ediniyor.
  • Atla Gel Şaban, toplumun şans oyunları ve at yarışı gibi şeylerle, kısa yoldan zengin olma hayalleriyle nasıl uyutulduğunu anlatıyor.
  • Şark Bülbülü ünlülerin ışıltılı hayatının arka planına ışık tutuyor.
  • Kibar Feyzo, bir marabanın bir ağaya karşı başkaldırısını anlatan ve kırsaldaki feodal ilişkileri gösteren ve kadınların bir eşya gibi alınıp satılmasını eleştiren bir film.

Onun bir sürü filminde geçim sıkıntısı, toplumsal eşitsizlik, ahlaki çöküş, köyden kente yaygın oranda göç konuları işleniyor.

Aslında Sunal’ın bütün filmleri ayrı bir tartışma konusudur, alt metni üzerinde uzun uzadıya sohbet edilebilir.

4 Beğeni

Kıymetini bilene Yeşilçam gerçek bir maden. Bir sürü dijital platforma çuvalla para döküp izleyecek bir şey bulamamaktansa Youtube’dan bedava izleyebildiğimiz Yeşilçam deryasına girmek daha iyidir. Evet, çocukluğumuzdan beri bu filmleri izledik ama arada izlemediğimiz bir şeyler mutlaka çıkıyor. Çünkü çok fazla film var. Ayrıca daha önce izlediğimiz hâlde tekrar tekrar izlemekten bıkmayacağımız bir sürü Yeşilçam filmi var.

Elimde HBO Max ve Netflix abonelikleri olmasına rağmen bir şeyler izleyecek zamanımı Youtube’da Yeşilçam filmleri izleyerek harcıyorum.

1 Beğeni