Yirmi Yıllık Özlem - Çizgi Roman Denemesi

Merhabalar, kendimi geliştirmek amacıyla bir çizgi roman çizimi yapıyorum. Basit bir çizgi roman. İlk sayfanın ilk üç karesi midjourney ile yaratıldı. Geri kalanı kendi çizimim. Geliştirmeye çalışıyorum kendimi. Bilgisayarımda boş durmasın, internette eleştiri alabilmek için platformlara yüklüyorum.
Bu çizgi romanı, öyküseçkisine yolladığım ancak bu ay sayının yayınlanmamasına karar verilen “Yirmi Yıllık Özlem” öykümden uyarladım. Vakit buldukça çizip çizip atacağım.

4 Beğeni

Sanırım üstteki 3 görsel Midjourney ile. Sizin çizimleriniz de aşağıdakiler gibi görünüyor. Bence tamamen kendi çizimlerinizi yapabilirsiniz. Bu şekilde bir tutarsızlık hissi yaratıyor.

2 Beğeni

Çizgi roman özellikle ilgili olduğum bir konu, bu yüzden biraz uzun yazabilirim, önden uyarayım.

Oda paneller arasında çok tutarlı gelmedi bana. Eşyaların yerleri falan çok net değil. Mesela üçüncü panelde sigara dumanı gibi duran bir beyazlık var ve ne adamın elindeki sigarayı ne de masada bir kül tablası olup olmadığını göremiyorum. Eğer o sigaraysa adam çağrıyı cevaplarken elindeki sigarayı ne yaptığı belirsiz. Ama sigarayı bırakmak bir panel ayırmaya değecek kadar önemli bir olay değil, bu yüzden üçüncü panelde masaya bir kül tablası eklemek ve ilerideki alakasız bir panelde arka planda kül tablasında duran sigarayı göstermek bu sıkıntıyı düzeltir. Veya sigara yoksa o beyazlığı adamın ağzına yakın duran elinden uzaklaştırmak sigara dumanı olduğu izlenimini ortadan kaldırır. Üçüncü panelde görünen klavyedeki tuşların uzaktan görüntüsü de sizin çizdiğiniz klavyeden farklı. Aradaki boşluk midjourney’nin çizdiğinde yok. Üçüncü panelde çağrı cihazını göstermek de iyi olabilirdi, beşinci panelde elin nereye uzandığını kafamda oturtmuş olurdum. Eğer görünüyorsa ve ben anlamadıysam bu daha büyük sıkıntı, çizgi roman çiziminde en önemsediğim şeylerden biri netlik. Bir şeyi aynı sayfada ikinci defa görünce tanıyamıyorsam orada bir sıkıntı vardır. Galiba bu tarz sıkıntılar Midjourney’den kendi çiziminize geçişten kaynaklanıyor. Tamamını kendiniz çizseniz hem çizim stili hem de yazdıklarım gibi ufak detaylar daha tutarlı olacaktır. Zor bir iş ama eğer isterseniz bu çizim stili farklılıklarına hikayede bir anlam da yükleyebilirsiniz. Mesela bir karakterin hikayesini siz çizersiniz diğer karakterin hikayesini Midjourney çizer, rüya sahneleri varsa onları midjourney çizer, geçmiş de anlatılıyorsa onları siz çizersiniz daha fütüristik gelecek çizimlerini yapay zeka yapar vb.

Bir de çizimin içindeki yazıların elle yazılması gerçekçiliği bozuyor. Bilgisayardaki sosyal medya tarzı sitede veya çağrı cihazında böyle bir font kullanılmaz muhtemelen. Çizimin içindeki yazıları da sonradan balonun içindekileri nasıl yapıyorsanız o şekilde ekleyebilirsiniz. Süreci tam bilmiyorum ama bunu yapmayınca özellikle bilimkurgu bir hikayede dikkat dağıtıyor. O yazılar kağıt üzerinde olsa yazısı kötü biri yazmış diyip umursamayabilirdim mesela, teknolojik cihazda olması beni hikayeden koparıyor.

Beşinci paneldeki yazıların bütün harfleri büyük yazılmış ama diğer panellerin yazılarında sadece cümlelerin ilk harfleri büyük. Bu bilinçli bir tercih mi yoksa gözünüzden mi kaçtı? Bilinçliyse amacı nedir?

1 Beğeni