Zaman çarkı’nı Sandorson ilk devam kitabını yazdığında Fırtınaışığı’nın ilk kitabının çıkış tarihleride ayni döneme denk geliyor. Merak ettigim kitaplarin (kaçınılmaz olarak) birbirine benzeyen, animsatan yönleri varmi.
Düş Hançerinden itibaren diye bilirim. Benim için Sanderson’un yazdığı kısımlar, Jordan’ın uzun uzadıya devam eden bölümlerinden sonra hep eksik gelmiştir ama Sanderson, gelişimini tamamlayan karakterleri çok güzel yazmıştı.
Aşk ilişkilerine hiç girmeyeceğim. Hatırladıkça midem bulanıyor
Katılıyorum, şahsen ben heavy metal olarak dinlemek isterdim
Şöyle Sabaton’dan çıkma bir parça olsa güzel olabilir.
Gerçi aklıma başka çeşit de gelmiyor. Mat’i sadece Ashandarei’i savururken yüzünde bir gülümse ve arada kadim lisanda attığı zafer naralarıyla Metal bir şekilde hayal edebiliyorum.
haklısın ama. hanimcisin djdjfj
Ben mi ?!?! Yok canım daha neler
Brandon 'un Mat karakterini kitaplara yanlış taşıdığını duymuştum.
Matrim Couthon, Jordan tarafından aşırı inatçı bir karakter olarak yazıldı ve herkes onu bu şekilde sevdi ve benimsedi. Ancak Jordan daha sonra Mat’i geliştirmeye, olgunlaştırmaya başladı ve henüz yolun başındayken vefat etti. R.I.P O yüzden karakterin gelişimini tamamlama işi Sanderson’a kaldı. Bu yüzden Sanderson’un yanlış yaptığını düşünmüyorum.
Aslında karakter isimleri veya belirli olaylar örnek olarak gösterilebilir ama seriyi henüz bitirmediğinizi varsayarak detaylara girmek istemiyorum.
ben hiçbir değişiklik hissetmedim
Bir arkadaş asıl baş karakter aslında Mat olarak tasarlanmıştı ama Jordan son anda fikir değiştirdi o yüzden Mat karakteri ilk iki kitapla sonraki kitaplarda çok farklı demişti. Karakterde kusurlar var filan demisti baya kanıtlarla açıklamıştı. Neyse forever Mat.
Rand olmasa harbiden forever mat yani
Ejderin kim olduğu okuyucu için ilk kitapta zaten kesin olarak belli oluyor. İlk kitabın neredeyse tamamı Rand’in bakış açısıyla yazılmıştı. Kendisi olayların ortasındaydı ve yönlendirebildiği ile ilgili bazı göndermeler yapılmıştı. Nasıl son anda fikir değiştirdiğini öğrenmek isterdim.
Ayrıca, bence bahsedilen yanlış aktarım olayı Mat’in son kitaplarda umursamaz ve tabiri caizse kötü çocuk tavırlarından vazgeçip,birden görev adamı kesilmesi ile ilgili.
@Eren_Diakotra Bana hanımcı diyorsun ama asıl hanımcı Mat.
Aaaa Rand olsa da olmasa da forever Mat …
Bu konuda size katılıyorum. İlk kitapta köyden çıkar çıkmaz Rand’in Bela’nın yorgunluğunu alması olayı var mesela. Ayrıca ilk iki kitap boyunca Mat zaten yürüyen bir ölü gibi ve olaylarda pek etkisi yok. Ta ki ikinci kitabın sonuna kadar.
Ayrıca, bence bahsedilen yanlış aktarım olayı Mat’in son kitaplarda umursamaz ve tabiri caizse kötü çocuk tavırlarından vazgeçip,birden görev adamı kesilmesi ile ilgili.
Aslına bakarsanız üçüncü kitaptan itibaren de daima “Ben lanet bir kahraman değilim!” demecine rağmen sürekli Desen’e karşı koyamayıp birilerini kurtarması da var. Bir süre sonra artık deseni ve desendeki yerini kabullenmesi doğal gelmişti bana.
@Ishamael Bu farklılık da belki bu yüzden olabilir. İlk iki kitaptan sonra Mat’in hafızasındaki değişiklikler ve yeni hatıralar sebebiyle karakterinin değişmesi de normal gibi geliyor bana. Tar Valon’da uyandığında artık çok farklı biriydi çünkü.
Evet buna ben de katılıyorum. Çar onu sürekli bir şeyler yapmaya zorluyor ve sonlara doğru artık görev bilinci oluşuyor. Ben son kitaplarda değiştiğini falan düşünmemiştim açıkçası, aynıydı yine.
@OldFatGil-Galad değişim kitaplarda olmadı yani ana karakterin Rand olması olayı. Kitap yazılmadan önce karakterler yazılırken Jordan son anda Rand ile Mat’i yer değiştirdi. Yani benim okuduğum teori böyle diyordu. Sizler kitapta ana karakterin değiştiğini düşündünüz sanırım.
@bluesedai Karakterinin değişimi zaten doğal ama ani. Yani Rand ve Perrin aşama aşama değişirken Mat birden değişiyor. Mızmızlanmaları sinir ederken birden sikayet etmeleri insanı güldürmeye başlıyor. Yani ben ilk iki kitaptaki Mat’i hiç sevmemiş 3. Kitaptakk Mat’i çok sevmiştim.
Özet
Carhien savaşından sonraydı sanırım kabullenmesi ki bu yanlış hatırlamıyorsam 6.cı kitaptaydı. Ama ben bundan bahsetmiyorum. Bu konuda size kesinlikle katılıyorum. Mat’in karakter gelişimi benim için bu noktada zaten bitmişti.
Benim bahsettiğim, aklıma geldiğinde bile beni kanser eden Tuon denen cinsten sonra geçirdiği değişim. Uçarı, vurdumduymaz Mat gitti onun yerine hanımköylü kılıbık Mat geldi.
Sonuç olarak karakterde bir tutarsızlık yok, evet. Aşık oldu değişti. Brandon Sanderson’un yaptığı herhangi bir yanlış aktarma da yok.
@Ishamael Benim bildiğim ilk önce Tam’i ana karakter olarak tasarladığı. Daha sonra vazgeçip Rand’i yaratmış.
Belki de öyledir ama Tam biraz mantıksız geldi bana sonuçta ejder olarak o yaşa kadar çıkmamış olsaydı veya yönlendirememiş saçma olurdu.
Aramızda bir iletişim problemi var
Bende seriyi yazmaya başlamasından öncesinden bahsediyorum
Özellikle Tam değil, Robert Jordan Ejderin genç değil orta yaşlı bir adam olmasını planlamış en başta. Bu adamın dünyayı kurtaracak kişinin kendisi olması gerektiğini sonradan keşfederek yola çıkışını yazmayı düşünüyormuş ama bu fikir değişmiş büyük ihtimalle sizin de yazdığınız nedenlerden dolayı. Ancak ben çok ilgi çekici buluyorum bu vazgeçilen fikri, acaba orta yaşlı bir adam o yaşa kadar -bir şekilde- delirmeden yaşasaydı nasıl olurdu? İki yaşlı adam Lews Therin ve yeni hafif ihtiyar Ejder birbirlerini daha iyi anlar mıydı? Kehanetler falan her şeyin farklı ele alınması gerekiyor tabii çok uzun uzadıya hayran teorisi kuramıyorum o yüzden .
Not: Buna benzer bir fikri Fırtınaışığı Arşivi’nde okuyoruz zaten Dalinar ile ve çok memnunum orta yaşlı bir kahraman okumaktan.
İşte bundan bahsetmiştim. İlk iki kitapta Mat ne yaptı ki zaten? Ne kadar şey gördük onla alakalı? Zaten ölü gibiydi hep. Yanlışım varsa düzeltin, zaten ilk kez üçüncü kitapta Mat’in ağzından bir anlatım gördük. O zamana kadar iç dünyasından haberimiz yoktu.