En azından sayının artması olarak göstermese de, okunma gibi göstermesi daha iyi olurdu sanki, böyle olunca okuduklarını tekrar okuyan biri kitap okumuyormuş gibi gözüküyor. Ama evet, tekrar okunma ne de olsa zaten bir kere okunmuş bir kitabın “tekrar” okunması demek oluyor.
Ben de bu bakımdan katılıyorum size. Bazı kitap ve serileri sapık gibi üçer dörder kez okudum ve bana hiçbir şey katmadı, sadece iyi hissettirdi. Ama bazı kitaplarda da, her okuduğunda çok daha farklı şeyler yakayabiliyor insan. Mesela Fahrenheit 451’i her okuduğumda, çok daha farklı şeylere takılıyorum ve çok farklı anlamlar yakalıyorum. Bence de bu yüzden bir kitabı kaç kez okuduğumuzu ekleyebilsek fena olmazdı.
Günaydın; Beğendiğin ve keyif aldığın bir işi işlemi tekrar etmek güzeldir. Bu yüzden aynı şarkıyı defalarca dinliyor sevdiğimiz filmleri tekrar izliyoruz.
Cümlemin devamında nostalji için hepimizin muhakkak yapmış olduğunu da eklemiştim. ^^
Bu arada şarkılar birkaç dakika, filmler 2 saat gibi bir süreye sahipken kalın bir romanı okumak günler alıyor. İnsan ömrünü düşününce birkaç dakika veya 2 saat az gözükse de, 8-10 gün büyük bir süreç. Bunu anlatmaya çalıştım.
Şahsen ben okumak istediğim kitapları düşündükçe ömrümün yetmeyeceğini düşünerek üzülüyorum bazen.
İsteyen istediğini yapmakta özgür tabii.
Tabii özgürüz ama şarkıları kaç defa dinlediğimizi de bir yerlere listelemiyoruz… Bir başka noktaysa bazı kitapları bir defa okumak yetmez. Mesela ben Yüzüklerin Efendisini tekrar okumaya başladım. İnanın keyif veriyor
Ben de haftaya tekrar okuyacağım, bazı kitaplar bir defadan fazla okunmayı hak ediyor. Soruyu sormamın sebebi de Yüzüklerin Efendisiydi.
1000Kitap’ta işlevsiz bulduğum ve beni uyuz eden tek şey şu kadar saatte okudu yazması. Saati bile dikkat edip girdim yine de değişmedi. Kafasına göre mi belirliyor saati? Çok saçma…
@Gelu Büyük sabır işi… Ben aktif kullanmaya 2018 ya da 2019 yılında başladım sanırım. Öncesini de öyle boş olduğum zamanlar biraz işledim. Diğer kısım üşengeçliğime takıldı. Çok nadir denk gelince ekliyorum, tarihi de eski seçiyorum. Böyle böyle bir gün biter herhalde.
Bu da benim hesabım.
Bayağıdır yoktum.
Bin kitapın tek sorunu kullanıcılarının inceleme yazarken kitabın içeriklerini anlatmaya başlamaları. Hepsi değil ama %70 oranında kullanıcı kitabın hikayesini anlatıyor sadece, biraz can sıkıcı ama zamanla insanlar bunun yanlış olduğunun farkına varır.
İnceleme ve yorumlar her zaman kitap içerikleri de içerir bence. Aksi halde “Çok güzel bir kitap.” yazmaktan bir şey kalmıyor geriye.Yani çok yüzeysel olur. Mesela;
“Kitap çok güzeldi. Kurgusuna bayıldım. Özellikle ana karakter gerçekten dikkat çekiciydi. Öykü gayet akıcıydı. Bir çırpıda okunabilir bir eser. Yazarın diğer kitaplarına da mutlaka bakacağım.”
“Kitap bana çok fazla hitap etmedi. Kurgu güzel olmasına rağmen ben anlatımı akıcı bulamadım. Zamana yayılarak veya sakin kafayla okunması gereken bir kitap. Yazara bir kez daha şans vermeyi düşünüyorum.”
Bu iki kalıbı duruma göre yazıp geçmemiz gerekir diye düşünüyorum.
İnceleme kelime anlamı olarak da detaylarıyla irdeleme anlamı taşır. Forumda da mesela incelemeler her zaman detaylı yapılır. Eğer inceleme içerik içermeseydi inceleme olmazdı.
Sadece yazdığınız paragrafı kullansak inceleme yapmış olmuyoruz. İncelemede biraz konusunu anlatmak gerekiyor, ben spoilersız yapmaya çalışıyorum ama ufaktan kitabın başlangıcından spoiler vermek şart oluyor. Bunu yapmadığımız zaman haber sitesinde yapılan boş haberler gibi oluyor.
Bir de okumadığımız kitap hakkında size spoiler gelen spoiler olmayabilir. Çoğu kitabın önsözü ve arka kapak yazısı spoiler içerirken inceleme nasıl spoiler içermez?
Size kesinlikle katılıyorum bu konuda, biraz spoiler şart.
Öyle incelemeler görüyorum ki “karakterlerimiz bu kitapta şuraya gitti, şununla tanıştı, bunu yaptı ve sonunda da savaştılar.” gibi sadece kitabın özetini çıkarıp koymuş. Zaten sayfalar süren profesyonel bir inceleme yapmıyorsun, tüm hikayeyi anlatmadan 1-2 paragraf yazmak çok zor olmamalı.
Detaylı incelemeler de var. Aslında basit bir çözümü var; gönderinin başında bunu belirtimek.
Ben genelde yüzeysel inceleme yapmaya çalışıyorum. Teknik sorunları varsa ondan bahsediyorum. Tamamen özetlemek de bir seçenek.
Olacak ablası o da olacak
Tek satır okumadan jan janlı aşk lafları paylaşanlardan…
İlk defa kitap okuduğu için her cümleyi önemli sanıp,satır satır tüm kitabı ileti paylaşanlardan…
Kankam ecoş, cimcimem pelinsu, kartopum nisa, sümüklüm cemoş lardan…
Bu noktalara geldiysek, az iş mi?
Yeter ki incelemeye kalsın iş, o da olacak!
Hiç okumadım böyle şeyler yahu… Nasıl başarıyorsunuz böyle şeylere denk gelmeyi?
Peki arkadaşlık sitesi sanarak gelenlere yok mu bir alkış? Profiline yalandan 3-5 kitap ekleyip sürekli ileti paylaşıp saçma sorular soruyorlar. Geçenlerde bir kadın okura taciz girişimi bile oldu uygunsuz fotoğraf atılarak. Umarım azalarak biterler çünkü gerçekten güzel bir uygulama.
O gücü kendinde görüyor ve dayanabilirim diyorsan yorumlara bak. xd