Aldığı Kitapların Temini ve Gönderimi Sırasında Bunalanlar Platformu

Kitap365’in N11’deki merdivenaltı telefon satıcıları gibi bu maddeyi koymuş olması hiç yakışmamış.

e) maddesi için konuşursam, kitabın kendisinin ambalajı, bantı, mühürü veya paketi olmadığı için internetten alınan kitaplarda bu madde geçersizdir. Size gelen her türlü hasarlı kitabı takır takır cayma hakkı kapsamında iade edebilirsiniz. Yokuşa giderlerse internetten tüketici haklarına başvurabilirsiniz. Sonuçlanması uzun sürer ama paranızı alamama gibi bir durum dahi söz konusu olamaz.

Kitap365, temenni ediyorum ki aldığınız kitabı gönderirken sarıp koyduğu koyduğu kutuyu, e) maddesinde belirtilen ürünün kendinde olan paketmiş gibi göstermek istememiş olsun. Böyle birşey yaptılarsa da bu yanlışlarından bir an önce dönsünler. Çok etik dışı bir hareket çünkü.

Tüketici kargo paketini açmadan kitabın hasarlı olduğu malum mu olacak da “Ben cayma hakkımı kullanayım” diyecek? Herşeyden öte mantığa aykırı. Ayrıca kargo paketini açarsan cayma hakkını kullanamazsın saçmalığı, “Satıcı isterse size kitap yerine hıyar gönderir, paketi açarsan iade edemezsin” gibi mantık dışı bir sonuç doğurur.

Satıcı açısından bakarsak BKM, Kitap365 ve diğerleri büyük ihtimal kitapları alıp, okuyup, 14 gün içinde cayma hakkı ile iade etmek isteyen seviyesiz insanlara denk geliyorlar ve bu insanların sayısı gittikçe artıyor ki onları caydırmak amacı ile böyle şeyler yapıyorlar fakat yaptıkları bu hareketle o kişilerden pek bir farkları da kalmıyor.

2019 Yılı Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlanmış belgeden alıntıdır.

185-Kitap satışları cayma hakkı istisnası kapsamına girmekte midir?

6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve İş Yeri Dışında Kurulan Sözleşmeler Yönetmeliğinde, iş yeri dışında satılan fiziksel /ciltli kitapların cayma hakkı istisnası kapsamına girdiğine ilişkin bir düzenleme bulunmamaktadır. Bu bağlamda, fiziksel / ciltli kitaplara ilişkin olarak iş yeri dışında kurulan sözleşmeler cayma hakkı kapsamına girmektedir.

Diğer bir ifadeyle, ambalajının açılıp açılmadığından bağımsız olarak fiziksel / ciltli kitaplara ilişkin olarak iş yeri dışında kurulan sözleşmelerde süresi içinde ve usulüne uygun bir şekilde bildirimde bulunmak suretiyle cayma hakkının kullanılabileceği değerlendirilmektedir.

https://ticaret.gov.tr/data/5d43e87b13b876433065530b/08770c83dd8bc377676ab1575ebf8d99.pdf

4 Beğeni