Alım Gücü ve Okuma Hızı

Konuyu fazla uzun tutmayı düşünmüyorum. Sadece kendi düşüncelerimi belirtip sizlerin de düşüncelerini okumak isterim.

Hepimiz zaman zaman aldığımız kitapların fazlalığnı ve okuma hızımızı düşünmüşüzdür. Artan kitap fiyatları sebebiyle hepimiz kendimizce kısıtlamalara gidiyoruz. Bunun en büyük belirtisi aldığımız kitapları daha çok araştırıp elemekten geçiyor. Velhasıl kitap fiyatlarının bu şekilde artması ve maddi gücümüzün de farklı bir eğri takip etmesi nedeniyle okuma hızımız bir gün alım hızımıza yetişmeyecek. Keza okuyucuların bu kısıtlama alışkanlıkları da yeni ve değerli eserlerin de daha az karşımıza çıkacağı anlamına gelebilir.

Sizin bu konudaki görüşleriniz, tasarruflarınız nedir?

10 Beğeni

Şahsen ben ayda bir kez kitaplara 400 TL gibi bir bütçe ayırıyorum. Açıkçası okuma günlüğü de tutuyorum ancak yakında dediğiniz gibi alım hızımız düştükçe günlük okuma miktarımızda da düşüş yaşanacak. Bu yüzden bende kendime bir film listesi oluşturdum. Gerektikçe araya filmler koyarak günde 200 sayfa alışkanlığımı kırmaya çalışıyorum.

2 Beğeni

Ben alım miktarının okuma hızından fazla olmasını bir sorun gibi görüyor fakat alım gücü azalınca okumamızın yetişebileceğine ihtimal bile vermiyorum. Kendi adıma konuşuyorum tabi. Kurduğum kütüphane’ye yeni kitap eklemesem bugünden itibaren 15-20 yıl hatta hiç diyeyim yeni kitaba ihtiyacım olmaz.

Zaten kitap almak bence bir ihtiyaçtan ziyade hastalık seviyesinde çoğumuzda. Ben okuma ihtiyacım olduğu kadar, kitap alıp kitaplık dizmeyi sevdiğimden alıyorum kitaplarımı.

Kitap fiyatları çok yükseldi kabul ediyorum ama acil bir problem olduğu hususuna katılmıyorum.

Özellikle bazı yayınevlerinin fiyat politikası bizi uzun yıllar sorunsuz ve kaliteli yayınla buluşturacağa benziyor. (İşKültür gibi)

Sıkıntı yok, keyfimize bakalım :slight_smile:

7 Beğeni

Bende ikisi de yavaş olduğu için bu zamana kadar biraz dengede gidiyordu. Ama son zamanlarda her çıkan kitaba 40-50tl fiyat biçildiği için artık elimden geldiğince sadece indirimlerde kitap almaya özen gösteriyorum. Lakin son zamanlarda bilgisayarımın yetersizliğinden ötürü oyun vakitlerimin kitaba gitmesinin yanı sıra son 2 aydır sosyal medya tarzı yerlerden de kendi kararım ile uzaklaşıp onlara ayırdığım vakti de kitaplara vermeye başladım. Bu durum okuma hızıma ve zamanima katki sağladığı için elimde ki kitaplar yenisini aldigim halde hemen tükeniyor. 2 ay kitap alamasam okuyacak kitabım kalmayacak büyük ihtimalle.

6 Beğeni

Klasik olarak bakarsak çok sorun yaşayacağımızı sanmıyorum. Fantastik ve bilimkurgu olarak bakarsak sorun yaşayabiliriz bana kalırsa. Klasikler her zaman vardı ve ucuzdu fakat sürekli klasik okumak da beni boğuyor. Hatta klasiklerin okuma oranımda yeri oldukça azdır. Klasikliklerine bir şey demiyorum ama zaten bunalarak bin türlü faciayla yaşıyorum. Benzer sorunları ve daha beter durumları okumak bana iyi gelmiyor. Aksine daha çok bunaltıyor.

Okuma hızı sanırım kişiden kişiye değişiyor olabilir ama ben kendimi tartıya koyduğumda artık yarı yarıya diyebilirim. Yani 200 kitap alıyorsam 100 tane okuyorum ya da yıllık 100 civarı okuyorum diyelim. Seneye 100 kitap alsam mesela otomatik olarak stoktan tüketmeye başlarım. Yani beni çok idare etmez. :slight_smile: Bu sebeple kişisel ölçütler geçerli oluyor zannedersem.

2 Beğeni

Bu durum her dönem ülkelerin farklı farklı konularda başına gelebiliyor . Sonucunda da artan fiyatlardan ötürü insanlar korsana yöneliyor . Bir takım girişimlerle insanlar yavaş yavaş korsandan uzaklaştılar daha da bilinçlendiler ancak maddiyat olarak gerilerken , alınan ürünlerinin fiyatlarının bazı kesimler için erişilmez olması durumu işi malum yere doğru iter . Bu kaçınılmaz bir durumdur .

Bende eskiden film satın alma durumu vardı sürekli film alırdım . Ondan vaz geçtim çünkü fark ettim ki bütün günümü ayırsam dahi bitiremeyeceğim bir arşive sahiptim …

Sonra bu satın alma alışkanlığım oyun sektörüne kaydı ve burada kırılma yaşadı . Artık sadece belli başlı oyunları satın alıyorum . Gerçekten vakit harcayacağım kalitede olanları alıyorum .

Ama hikaye burada bitmiyor tabii ki şimdi de bana hiç kitap almazsam rahat rahat 5 yıl yetecek kadar kitabım var . Kindle da aldıklarım hariç :sweat_smile: Hala da almaya devam ediyorum . Elimde olan serilerin daha iyi kapaklı sürümü çıktıysa ben oradayım . Özel sürümü çıktıysa ben oradayım .

Fark ediyorsunuz ki bizler ihtiyacımızdan fazla fazla satın alım yapıyoruz bu da bizim aç gözlü doğamızla alakalı sanırım . Doymuyor , doyamıyoruz .

Bende kitaplar konusunda bir liste oluşturdum 2020 sonuna kadar alırsam artık sadece bir iki set alacağım . Geri kalanı da elimden çıkartmayı planlıyorum .

3 Beğeni

Çok istemiyorsam eğer özel baskı, farklı kapak gibi çalışmaları almıyorum. Buradan kâr ediyorum kendimce. Her ay ortalama 150-200 tl gibi bir bütçem var fakat bazı aylar pas geçtiğim de oluyor. Özellikle bu sene 2-3 ay pas geçtim. Gerçi Kasım kitaplarından sonra Aralık gibi bunu misliyle geçerek batağa saplanırım. Orası ayrı… :roll_eyes:

4 Beğeni

Bunu ilk fark etmem şöyle oldu:

Yıllar geçiyor, bu sırada okunmayan kitaplar rafta bekliyordu. Beklesindi. Elbet okunurdu. Ama okunmadı. Neden? Çünkü bu sırada okuma zevkim de değişiyordu. Kıvranarak merak ettiğim kitaplar ilgimi çekmez olmuştu. Böylece kapağı açılmadan rafta bekleyen ve bir daha okunmayacağına emin olduğum kitleler halinde beni izlemeye başladılar.

Ben her defasında raftan bir kitap seçerken onları görmezden gelmeye devam ediyordum. Ve bence bunu hak etmiyorlardı.

25 kitap sipariş ettiğim zamanlar oldu. 30 kitabı fuarda, karda kışta, çılgın soğuklar yiyerek eve toplu taşımayla taşıdığım zamanlar da. Ancak alım gücümüz giderek azalıyor, bu sırada kitap stoklamayı da kendim için artık doğru bulmuyorum.

Ne yapıyorum?

  • Yüklü bir alışveriş olduysa taksit yapıyorum ve o taksitler bitmeden elimden geldiğince yeni kitap alışverişi yapmıyorum.
  • Son alışverişimdeki bütün kitapları okumadan yeni sipariş vermiyorum. Son alışverişim listemdeki kitapları yan yana masama diziyor ve her okuduğumu en alta koyuyorum. O öbek bitince o sırada beklettiğim kitaplar varsa ve indirim de uygunsa yeni siparişi veriyorum.
  • Elle tutulur bir indirim olmadığı sürece almıyorum. Enpara kampanyası + indirimleri denk getiriyorum.
  • Her ay kitap almıyorum. Çünkü fark ettim ki her ay ölüp bittiğim kitaplar çıkmıyor.
  • Serileri tamamlamak için uğraşmıyorum. Seriden kastım Modern Klasikler ya da İthaki BK Klasikleri gibi seriler. İlgimi çekenleri alıyorum.
  • Zaten yazılmış: Benim için çok değerli değilse özel baskılara ulaşmıyorum. Ama bunu yapanlara gerçekten saygı duyuyorum.

Bildiğiniz nefis terbiyesine döndü benimki. Baya Kitap Budist’i olup çıkacağız bu koşullarda :slight_smile:

20 Beğeni

Korsan pdf ve epub. Binlerce liralık kitabı iki tıkla indirebiliyorum. Kul hakkı yemek, insanların emeklerinin üstünde Erol Taş gülüşüyle oturmak gibisi yok.

Hiç bir zaman gereğinden fazla kitap almaya çalışmadım. Elimde birkaç tane okunmamış kitap var sadece. İhtiyacım olursa alırım, stok yapmam. Çünkü kitaplar konusunda nadir bulunurmuş, ya tekrar basılmazsa diye dert edinmiyorum.
Okumayı çok sevsem de belli alana yönelen biri değilim, her türden okuyabilirim. Ancak okuma sayısımı artırmam için girmek zorunda olduğum sınavlardan kurtulmam ve bir işe sahip olmam gerek. Kendi paramla alırsam daha mutlu oluyorum daima.

2 Beğeni

Kampanyalar, aman baskısı bitmesin, bunu kesin almam lazım, bu seriden eksiğim olmasın, vs. vs. bahanelerle en az 10 yıl okuyacak kitabım birikti. Bir yandanda şurada emekliliğe 8-9 senem var o zaman bu kadar alamam şimdi aldığım iyi oluyor diyorum. Hayırlısı olsun hakkımızda :face_with_hand_over_mouth:

8 Beğeni

Bu yıl kitaplara pek para ayıramıyorum. Bu yüzden belli bir süre kütüphaneden geçineceğim. Hem kütüphanede dezenfekte makinesi de varmış, gerçekten temizliyor mu bilmiyorum ama bazı kitapları okurken en azından tiksinmeyeceğim.

1 Beğeni

Kendime ait bir gelir kaynağım olmadığı için alım gücüm okuma hızıma yetişmiyor. Ailemin benden bir kez bile kitap parası esirgediğini görmedim ama bu ekonomide vicdanen rahatsız oluyorum.

Bu yüzden hoşlanmayacağımı düşündüğüm kitapları asla almam. Alacağım kitabı da olabildiğince araştırırım. Olur da sevmezsem okuduğum, ikinci el olarak satarım. Kendi param olsa acımadan gömeceğim de kitaplara, şimdilik olmuyor işte.

3 Beğeni

İnanın duygularıma tercüman oldunuz kızım ve kendim için aldığım kitap sayısı 4000 i geçti, umarım emekli olduktan sonra gözlerim hala sağlam olur yoksa o kitaplar bitmez :weary:

2 Beğeni

Kitap fiyatları yükseldi ve dar gelirli çalışanlar için alım oldukça düştü. Yedekte hiçbir zaman okunmak için bekleyen çok fazla kitabım olmadı. Maksimum 8-10 arası fazla kitap tutuyorum. Kampanyalı ve indirim oranı yüksek kitapları seçerken aynı zamanda kargo bedava kampanyası kovalamak bir alışkanlık oldu :grinning:. Kitap alırken çok seçiciyim. Kendi zevkim doğrultusunda dolu dolu kitaplar almaya özen gösteriyorum. Daha önce aldığım ve arşivimde istemediğim kitapları sahaflardan değiştirerek de bir alternatif sağlıyorum. Hatrı sayılır derecede kitabım oldu güzel birde kitaplık gerekir lakin o konuya hiç girmiyorum. Sonuç olarak okumamak için bu konuda bahane kabul etmiyorum. Param pulum da olmasa arşivini bana açacak sevgili arkadaşlarım var alır onlardan okurum. Herşey Inşallah güzel olur. Sevgiler.

1 Beğeni

Kitap fiyatları artmadan önce de okumak istediğim / listemde bulunan romanları internet üzerinden almayı tercih etmiyordum. Kitapçıda zaman geçirmeyi, rafların arasında kaybolmayı, kitapları açıp karıştırmayı sevdiğimden… bu davranışımdan ötürü niyetli olduğum kitapların yanında en az bir tane de hiç aklımda olmayanı alıp çıkmışlığım çok oldu. Fakat alım gücü maalesef iyice zayıfladı ve bana kalırsa önümüzdeki yıllarda daha önce okuduğumuz kitapları tekrarlamak durumunda kalacağız, imkansızlıktan. Umarım ben yanılıyorumdur.
Kitap okuma hızım DYK’ nın bu hafta başlaması ile önümüzdeki günlerde düşecek, her sene olduğu gibi ama alıştım artık. Yorgunluktan uyuya kalmadığım, iki satır okuduğum sürece mutlu uyanıyorum. Bu kendimi teselli biçimim de değil, yaşam tarzıma uyarlayabildiğim en uygun seçenek. Aksi stok yapmak kadar geriyor beni çünkü. :upside_down_face:

Lisedeyken harçlıkla idare ettiğim istediğim kitabı almak için önce para biriktirmem gerekiyordu :slight_smile:
Üniversitede kredi kartıyla tanışınca çok da açılmadan üçer beşer kitap siparişleri vermeye başladım. Bu benim için bir patlamaydı. Her siparişte bir kaç kitap birden almak o zamanlar çok keyifli gelen muhteşem bir imkandı. Bundan on yıl öncesinden bahsediyorum. O dönem aldığım ama hâlâ okumadığım bir çok ktiabım var…
Bir süre sonra sizlerde de gördüğüm benzer düşüncelerle kitap alışverişlerim oldukça arttı. Yeni çıkanlar, baskısı bitmesin diye hızlıca alınanlar, seriler derken bir kaç yıl hiç kitap almasam elimdekilerle idare edebileceğim kadar kitabım birikti. Bu nedenle artık çizgi roman dışında kitap almayı bıraktım. Önümüzdeki bir kaç ay bitmesi gerekenleri bitirmeyi planlıyorum.
Sigara ya da benzer pahalı alışkanlıklar da kitaba ayrılan bütçeyi etkiliyor. Sigara kullanmıyorum. Alkol de ayda yılda bir. Bir de bekarım :slight_smile: Yani kitap dışında özel masrafım yok. Bu da önemli bir etken…
Şu yaşıma kadar aldığım hiç bir kitaptan, kitaba verdiğim paradan hiç pişman olmadım. Ne zararı olacak ki :slight_smile:

7 Beğeni

Evlenince bazı pürüzler çıktığına dair bazı gözlemlerim var azizim. Bence hazır vaktiniz varken biraz daha stok yapın. :sweat_smile:

5 Beğeni

Evlendikten sonra kitap alabileceğimi bile düşünmüyorum :))

1 Beğeni

Evlenme aşamasında ve sonraki birkaç sene çorap bile alamayabilirsiniz. :sweat_smile: Ay, ne bezdirici bir âdetler zinciri. (Kusura bakmayın arkadaşlar.)