Alternatif Sonlar Etkinliği #Bilimkurgu

Herkese merhaba, halihazırda forumda okuma etkinlikleri sürmekteyken ben de öykü okuma etkinliği gibi de sayılacak daha renkli bir etkinlik yapmayı planladım.

Etkinliğimizin genel işleyişi biraz yorucu görünebilir ama her etkinlikte bunu da kolayca atlatabileceğimizi düşünüyorum. Her şeyden önce kendi kafamda tasarladığım kurallara ve ayrıntılara şöyle bir bakalım;

  1. Etkinliğimiz, okunan öyküye alternatif bir son yazmak.
  2. Seçilecek olan öykü benim tarafımdan ya da katılması kesin olan üyeler tarafından belirlenecektir.
  3. Öyküyü okumak ve sonrasındaki alternatif sonu yazmak için verilecek süre genellikle bir hafta olacak.
  4. Başlıktan da anlaşılacağı üzere etkinliğimiz sadece Bilimkurgu türüyle sınırlı kalacak.
  5. Yazılan sonlar önce bana gönderilecek.
  6. Bana gönderilen sonlar daha sonra etkinliğin içerisinde paylaşılacak ve oylamaya sunulacak.
  7. Oylamalar genellikle katılımcılar arasında olacak. Diğer üyeler öyküyü okumadı sayacağız.
  8. Paylaşılan alternatif sonlar her ihtimale karşı spoiler ile gizlenecektir.
  9. Etkinliğimiz sadece bununla sınırlı kalmayacak. Öykünün geneliyle de ilgili yorumlarımızı paylaşacağız.
  10. Son olarak yazılacak olan metinin uzunluğu en fazla 500 kelime en az 200 kelime olmalıdır.

Şimdilik bunlar aklıma geliyor. Ve başlangıç olarak da Hugh Howey’in Makine Öğrenmesi adlı kitabında yer alan İkinci İntihar öyküsünü seçtim. Hem baskısı olan hem de yeni çıkan bir kitap olduğu için rahatça ulaşılabilir diye bunda karar kıldım.

Şimdi gelelim esas soruya. Kimler ben varım diyor?

3 Beğeni

@SJack bence rıhtımda birçok kişinin kitaplığında bulunabilecek kitaplardan birini seçip mi etkinliği açsan? En azından başlangıç için. Etkinliğe katılmam diyen olmamış ama katılırım diyen de yok. Bence kimse kendi listesinde olmayan bir kitabı sadece etkinlik için almak istemiyor olabilir. Bu benim kendi düşüncem tabi, neden bu olmaya da bilir ama dediğim gibi başlangıç için çoğu kişide bulunabilecek kitaplardan başlanılsa belki katılım da çoğalır.

7 Beğeni

Efenim bu şekilde biraz kompleks bir etkinlik olmuş olabilir. Daha pratik ve sadece klavyesi olan herkesin katılabileceği bir etkinlik önerebilirim.

Notos derginin, resmin öyküsü diye bir etkinliği var. Her sayılarında bir resim paylaşıp okurlardan onun üstüne öykü yazmalarını istiyorlar. Siz de eski bilimkurgu kitap kapaklarından birini seçip, kitabı okumayanlarla alternatif öyküler yazarsınız. Öyküler kritik edilir, kitapla paralelliği kim ne kadar tutturmuş bakılır.

Ya da dijital çizimlerden bilimkurgu veya fantastik temalı bir görsel seçilir ve herkes kendince yazar.

Halihazırda aylık öykü seçkimiz var zaten burada oluşacak olan öykülerden de çok beğenilenler zamanla kendi seçkilerini oluşturur belki.

7 Beğeni

Böyle daha çetrefilli olur etkinlik. Kimde ne var ne yok bayağı bir uğraş gerekecek. Üstüne kitabı olanın da seçeceğimiz öyküyü okumuş olması yüksek ihtimal. Zaten katılım aklımdaki sayıya ulaşmazsa iptal edeceğim etkinliği.

2 Beğeni

Biraz çetrefilli evet. Anca çoğu kişide olması muhtemel 3-4 kitabı ankete açabilirsin.

@Howl 'un önerdiği gibi bir şey de yapabilirsin. Böyle bir şeye katılım fazla olabilir.

1 Beğeni

Hocam @Howl un dediği gibi bilimkurgu veya fantastik temalı bir görsel seçilip onun üzerinden hikayeler yazılması daha hoş olur bence.

Bir öneri de benden gelsin o zaman. Görselleri de yapay zeka ile oluşturmayı deneyebiliriz (çünkü bilim kurgu :robot:) Dall-e veya Midjourney gibi projelerden faydalanarak görseller üretilebilir. Etkinliğin ikinci bir safhası olmuş olur hem böylece, her etkinlik öncesi görseller paylaşılıp oylanabilir.

5 Beğeni

4

Evet, mesela DALL-E’de oluşturulmuş şu rastgele resme öykü yazmak isterdim ama alternatif son yazma işi, ancak ortak okunmuş metinlerle mümkün. İki ayrı etkinlik olarak da düzenlenebilir.

2 Beğeni

Etkinliğe gerekli katılım sağlanmadığı için konu kapatılmıştır.