Amazon.com.tr (Çağlayan Kitabevi) İthal Kitaplarda Bandrol Problemi

İyi akşamlar herkese. Bugün @anon60269775 arkadaşımız Amazon.con.tr’den (satıcısı amazon.com.tr olan) SF Masterworks serisine dahil bir kitap aldığını, kitabın bandrolünü sorgulattığında Çağlayan Kitabevine ait başka bir kitabın bandrolünün çıktığını söyledi. Bana da sizde aynı durum var mı? diye sordu. Bende elimdeki Amazon’dan aldığım 20-25 adet kitabı sorgulattım ve istisnasız hepsinin bandrolü Çağlayan Kitabevine ait başka kitapların bandrolleri çıktı. İthalatçı firma olan Çağlayan Kitabevinin, bandrolleri ithal ettiği kitapların üstüne gelişigüzel olarak rasgele yapıştırmış olması durumu söz konusu.

Amazon müşteri hizmetleri ile görüştüğümde, müşteri temsilcisi bu hafta içi yetkililere iletip geri dönüş yapılacağını söyledi.

Kitapların orijinal olmaması gibi durum söz konusu değil. Hepsi orijinal basım, ithal kitaplar. Bunu aldığım korsanı yapılamayacak bazı özel basım kitaplara ve ilk kitabını amazon.com.tr’den alıp devam kitaplarını yurtdışından aldığım ve kalite olarak kesinlikle bir fark göremediğim seri kitaplara bakarak rahatlıkla söyleyebilirim.

Bu konuyu amazon.com.tr üzerinden ithal kitap alan arkadaşlarımız için bilgilendirme konusu olarak açıyorum. İlerde elinizdeki bu kitabı satarsanız ve alan kişi bandrolü sorgulatıp başka bir kitaba ait olduğunu görür ise malesef kitabın orijinal olduğunu kesinlikle kanıtlayamaz, alenen korsan kitap satmış duruma düşersiniz. O yüzden satmaya karar verdiğiniz kitaplar olur ise alıcıya durumu mutlaka belirtin.

Bandrol Sorgulama Uygulaması :

Android ;

iOS ;

Bendeki kitaplar bunlar ;

Walter Isaacson - Einstein > Z Prototyping for Architects
Peter Watson - Fallout > Frank Einstein and the Space-Time Zipper
William Gibson - Neuromancer > Magnum Photos Paris
William Gibson - Count Zero > Basic Blockchain
William Gibson - Mona Lisa Overdrive > A Brief History of the Crusades
William Gibson - Burning Chrome > Endurance Shackletons Incredible Voyage
Arthur C. Clarke - 2001 Space Odyssey > The Complete Yoga Anatomy Coloring Book
Alastair Reynold Medusa Chronicles > Chris Lewis Malmgreen - The Leadirship Lab
Nicolas Eames - Kings Of The Wyld > Gilda Martinez - English USA Everyday
Nicolas Eames - Bloody Rose > Tombs Of Atuan
Richard Morgan - Altered Carbon > LK Abrams - Mr Robot Original Tie-In
M. John Harrison - Light > Space Odyssey Stanley Kubrick Making Of Nasterpiece
Washington Irwing - Legend Of Sleepy Hollow > Beth Browne - The Last Council
Stephen King - Pet Sematary > Burn After Writing
H. G. Wells Great Science Fiction > The Celts
John Wyndham - Kraken Wakes > Hector and Big Bad Knight
Matt Ruff - Lovecraft Country > Paul Simon - The Life
Kurt Vonnegut - Slaughterhouse 5 > The Magic Finger
Erich M. Remarque - All Quiet On The Western Front > The Nickel Boys
Ray Bradbury - Something Wicked This Way Comes > Chuck Palaniuk - Choke
Sven Hassel - Legion Of The Damned > The Ultimate Leadership Book
Walter M. Miller - Canticle For Leibowitz > Peanuts Facsimiles Go Fly A Kite Charlie Brown
Robert Jordan - Eye Of The World > Sophocles The Oedipus Cycle
Classic Works From Women Writers > The Exquisite Book Of Paper Flower Transformations

(Hepsinin Yayınevi kısmında Çağlayan Kitabevi gözükmekte)

Yine amazon.com.tr’de NCP Yayıncılık’ın ithalatını yaptığı kitapların bandrollerinde bir problem gözükmüyor. Elimdekilerden sorgulattığım kadarıyla onlar doğru bandrollenmiş. Problem şimdilik sadece Çağlayan Kitabevinin ithal ettiği kitaplarda yaşanıyor.

8 Beğeni

Türkiye dışında kitaplarda bandrol uygulaması yok. Çağlayan Kitabevi diye bir yer yurtdışından getirdiği kitapları kendi adına bandrolleyip Amazon’a satmış olmasın? Tuhaf. Yani bandrol sorgulayarak zaten SF Masterworks diye bir kitaba ulaşamazsınız çünkü direkt bandrolsüzler. Orijinallikle ilgili bir sorun yoktur ama bandrol yapıştırılması tuhaf.

1 Beğeni

Hocam elimdeki diğer İngilizce kitaplarda bandrol sorgulaması yaptığımda kitap isimleri doğru gözüküyor ve yayınevi kısmında da satın aldığım firmaların isimleri bulunuyor genel olarak.

1 Beğeni

Türkiyeye kitap ithal ettiğinizde uygun bandrolü mutlaka basmalısınız. D&R’dan veya Arkadaş Kitabevinden aldığım kitaplarda bu problem yok. Onların bandrolleri doğru.

1 Beğeni

Anladım. Ben kitapları direkt olarak yurtdışından aldığım için, ithal edip sonradan satan bir aracıdan (D&R, Arkadaş gibi) almadığımdan bilmiyordum ülkeye girerken bandrol yapıştırma zorunluluğu olduğunu. Pardon. Amazon’a ek olarak bahsedilen Çağlayan Kitabevi’ne de ulaşıp takipçisi olmak lazım o halde.


D&R 'dan alınmış Origin kitabı

Sf Masterworks serisinden The Time Machine kitabını almıştım Amazon üzerinden. Bu da onun sorgulaması.

1 Beğeni

Şirket ismi Penguen olması lazım hocam yanılmıyorsam.

1 Beğeni

Sizinkinde bir sorun yok. Sorun ithal kitaplardaymış İthaki, Penguen Kitap Kaset Basım Yayım Paz. Tic. Ltd. Şti’nin yan kuruluşu. Penguen grubuna ayrıca İthaki Çocuk, Müptela, Ganj, Yabancı ve Nova yayınları da dahil.

1 Beğeni

https://www.amazon.com.tr/dp/1626862567/ref=cm_sw_r_cp_apa_glt_i_KB2Y714YYJZEG64M12QQ

https://www.amazon.com.tr/dp/1607105500/ref=cm_sw_r_cp_apa_glt_i_RKMAVX1YADSBBJYGA60C


Bağlantıdaki iki kitabın sorgulamasını yaptığımda da bu sonuçlarla karşılaşıyorum.

1 Beğeni

Ben de Dune’u Amazon’dan almıştım, bandrolü sorgulayınca bu çıktı:

2 Beğeni


Sanırım Amazon bu aşamalardan toplu olarak almış kitapları.

Bu adamlar da bandrolde sadece kendilerine çıkardıkları ve kitap farketmeksizin bandrol vergisi aynı olduğundan çok sallamamışlar.

Çağlayan Kitap evi Amazon’un kitap bandollemek için kullandığı şirket olmasın. Üstede DR’ın adı var yayınevinde.

1 Beğeni

Origin kitabını D&R ‘dan aldım hocam. Amazon kitaplarında Çağlayan Kitabevi’ nin ismi var.

Ben de onu diyorum işte. Amazon kendi almamış bandrolu, uğraşmamış başka şirket üzerinden aldırmış bence. Amazon’un kendi satıcı olduğu kitapların korsan olma ihtimali çok düşük bence.

1 Beğeni

Harry Potter Boxed Set almıştım ben de amazon.com.tr satıcısından. Biri kendime biri arkadaşıma olmak üzere iki tane. Kutunun altındaki bandrollerin olduğu kısımda jelatin kaldırılmıştı ikisinde de, bundan kuşkulanıp bandrol uygulamasından kontrol ettiğimde ikisinin de alakasız başka ingilizce kitapların bandrolleri olduğunu görmüştüm. Ancak kitapların kapak dokusundan orijinal olduğu anlaşılıyordu, o nedenle iade gibi bir şeye girişmedim ancak amazon’a bu konuda ulaştığımda bana şu şekilde cevap verildi:

"Bizimle iletişime geçtiğiniz için teşekkür ederiz.

Aldığımız bilgilere dayanarak, "Harry Potter Box Set: The Complete Collection Children’s Paperback " ürününü kataloğumuzdan çıkardık. Ancak, ürün üçüncü taraf satıcılar tarafından Amazon.com.tr Pazaryeri üzerinden hâlâ satışa sunulabilir.

Bu bilgiyi Katalog ve Satın Alma Departmanlarındaki çalışma arkadaşlarıma ilettim.
Herhangi bir bilgi aldığımda, sizi derhal bilgilendireceğim. Bu süreç biraz zaman alabilir, ancak size dönüş yapacağım."
Ancak tahmin edebileceğiniz üzere geri dönüş falan olmadı. Ve o anda satışta olmasa da, yaklaşık bir ay sonrasında stoğu yenilenince yeniden satışı yapılmaya başlandı. Kendi elimdeki ürünün orijinalliğinden şüphe duymuyorum ancak yine de insanı huzursuz eden bir durum.

1 Beğeni

Amazon bir kitap yayıncısı değil sonuçta satış yapılan bir site. Tedarik ettiği yerden gelen aracı işletmeden kaynaklanan bir sorun olduğunu düşünüyorum. Yurt dışından gelen kitaplara bandrol basıldığını bende bilmiyordum. Gerçekte bu şekilde bir uygulama var mı? Yoksa adamlar elimizde nede olsa fazladan bandrol var yapıştıralım gitsin mi demişler.

Geçen senelerde SEL* yayın evinin sattığı kitapların bandrollerinin aslında farklı kitaplara ait olduğu ortaya çıkmıştı. Bandrol işi Türkiye şartlarında biraz göstermelik. Daha yeni yeni insanlar karekodlu bandrol ve uygulama sayesinde kontrol etmeye başladı. Yoksa adamlar farklı kitaplar için aldıkları bandrolleri istedikleri kitaplara yapıştırabiliyorlardı.

Konuyu amazon ile bir görüşün içiniz yine rahat etmiyorsa.

SEL, çevirmen telifinden kaçınmak için yapmıştı. Amazon’un durumunda ise eğer kitaplar orjinalse bir teliften kaçınma durumu yok gibi duruyor.

Burada problem kitapları ithal eden Çağlayan Kitabevinin ithal kitapların üstüne gelişigüzel bandrol yapıştırması ve amazon”un bunu kontrol etmeden satış yapması. Bunun ithalatçı firmaya yasal bir getirisi götürüsü var mıdır bilmiyorum ki bu firma ile bakanlık arasında olan bir durum. Zaten kimsenin “Bandrol yanlış olduğu için kitap korsan basımdır.” gibi bir argümanı yok. Sadece eğer bu üstünde yanlış bandrol bulunan kitapları satmaya karar verirseniz alıcıyı konu hakkında bilgilendirmeniz sizin yararınza olur.

2 Beğeni

Bildiğim kadarıyla hala değişmediyse şayet dışarıdan gelen kitaplarda bandrolü toptan alıp yapıştırabiliyorsunuz. Resmi olarak bir sorun oluşturmuyor.