Evet geçmişi anlatıyor. Sanırım Stay Night: Unlimited Break Works’un geçmişi idi. Zero’nun finalinde ki çocuk bu serinin ana karakteri. Ya direkt kendisi ana karakter ya da Rin ile beraber ana karakter. Izlemediğim için direkt şu şöyle diyemiyorum.
@Erato Rin ile birlikte ana karakter. Ben de sadece Zero ve Stay Night: Unlimited Blade Works’ü izledim. Zero izlediğim en iyi animlerden biriydi Stay Night ise Zero sonrası izlemenin de etkisiyle büyük bir hayal kırıklığı olmuştu.
Çoğu kişinin dediği gibi Zero ilk izleyince serinin geri kalanı zevk vermiyor.
Zero ile başla diyenler ise, Zero kronolojik olarak ilk sırada olduğu için öyle diyor.
Bana sorarsan eğer, Unlimited Blade Works ile başlamak lazım ki Zero’dan spoiler yesen bile Zero’da o kadar çok şey var ki seyir zevki bozulmuyor.
Bu durumda benim tavsiyem şöyle olacak: Unlimited Blade Works’ten ilk 4 bölümü izle, sararsa devam et. Yok sarmadı benim zevkime hitap etmiyor dersen, daha profesyonel olan Zero’ya geç derim. ![]()
Başlık iyiden iyiye AoT başlığı olmuş, ben de konudan istifade bir itirafta bulunayım: Efendim Ocak 2021 itibariyle tek bir AoT bölümü bile izlemiş değildim. Adına ister snob’luk, ister mainstream’in bir noktada eleştirilememesinden kaynaklanan kişisel rahatsızlık diyin, herkesin izlediğini gördüğüm çoğu seri bende kendinden uzaklaştırıcı bir etki yapardı. Game of Thrones izlememiş olanların sosyal medyadan spoiler manyağı yapılması gibi bu süreçte çoğu spoiler’i zaten yemiştim ve spoiler yesem bile çoğu seriyi zevk kaybı yaşamadan izleyebilen bir izleyici tipi olduğum için bu durumu çok da önemsememiştim. (ek not: Lost’u 3. sezon finali haftasında geriden gelip izlemeye başlamıştım, Game of Thrones’in ise -kişisel bazı sebeplerden ötürü- sadece son iki sezonunu izledim. Normal bir durum gibi mi geldi? Hazır mısınız? Arttırıyorum. Death Note’u anca üzerinden 5 yıl geçtikten sonra izlemiştim. Berserk’e hala başlamış değilim ve merakım gerçek anlamda sıfır. Franky’nin osurarak kale duvarı yıktığı sahneyi YouTube’da gördüğümden One Piece’yi, şaha şahla şah çekildiği sahnenin screenshot’unu görüp Code Geass’ı drop’lamıştım. Tetiklenmediniz mi? İnanın bununla gurur duymuyorum ama film yerine kitaplarıyla başlayayım deyip acı bir tecrübe yaşadığımdan, Harry Potter yada Lord of the Rings’in tek filmini bile izlemedim. ) Hazır son sezona gelinmişken seriye yavaş yavaş bir maraton yapar, en azından geçmişte gittiğim her convention’da Naruto muhabbeti döndüğünü görüp bu durum beni ziyadesiyle yabancı hissettirdiğinden Naruto bile izlemeye çalışmış olmam gibi, en azından muhabbeti geçtiğinde bir eleştiri hakkım olabilsin diye AoT izlemeyi düşünüyordum şu sıralar. ki, bu sabah zaman tünelimde bunu gördüm.
İçime doğru şeyi tek başına yapmaktan doğan öyle bir ferahlama geldi ki anlatabilmem mümkün değil.
Bunun doğrusu yanlışı yok ki. Popüler yapımları herkes sevecek diye bir şey yok. Öte yandan popüler olan bir yapımı çok seven biri, başka popüler bir yapımdan nefret edebilir. Bu çok doğal bir şeydir. Kim ne izlemiş veya ne izleyecek kimse karışamaz. Çok da şey etmeye gerek yok. Ve bazı anime karşılaştırmaları çok saçma oluyor. Attığınız yazıda olduğu gibi. Bu arada Game of Thrones ben de izlemedim. Lost’u da sadece arkadaş ortamında izledim o da bir kısmını. Yüzüklerin Efendisi ise aynı sebeple önce kitabı okuyacağım diye hiçbir filmine bakmadım.
Eh Berserk’i izlemeyin zaten. Sadece size değil herkese önerim bu.
Berserk izlenmez okunur. Berserk’in mangasını okumayacaksanız animesine hiç hiç başlamayın. Herhangi bir adaptasyon konusunda bu kadar katı değilimdir fakat Berserk gerçekten kırmızı çizgi. Bir insan Berserk’in hikayesini en uç seviyede tecrübe etmeyecekse (yani mangasını okuyarak) o zaman animesini de izleyerek güzelim hikayeyi potansiyelinin altında da tecrübe etmesin. 1999 serisini de katıyorum buna.
Sadece manga bazında değil, tüm dünya edebiyatı içerisinde Berserk gibi bir kurgusal eser çok az gelmiştir. Seri Japon çıkışlı ve bir manga değil de, Amerikan çıkışlı bir roman olsaydı şuan eminim ki Lord of the Rings kadar konuşuluyor olurdu dünyada.
Berserk’in yıllardır MyAnimeList’te veya diğer çoğu sitede mangalar kısmında açık ara fark ile 1.sırada yer almasının çok haklı bir sebebi var.
Ben iddia ediyorum muhtemelen tüm fantastik edebiyat kitaplarına takla attırırdı bu eser sizin bahsettiğiniz şekilde yayınlanmış olsaydı. Bunu sadece 3 filmlik uyarlamadaki hikayesi ve bir tık ilerisini okuyarak söylüyorum bu arada. Kim bilir dağın görünmeyen tarafında neler kaçırıyorum…
Herkes popüler olanı sevecek diye bir şey yok ki
herkes seviyor öyleyse nefret edeyim dürtüsünü itiraf ediyorum, garip bulsam da, az rastlanır bir şey değil. Berserk’in animesi falan da gördüğüm kadarıyla izlenecek şey değil kesin mangası çok çok daha iyidir. 
Ben izleyeceğim, okuyacağım şeyi insanlarla aynı anda yapmayı severim mesela. Anlık olarak fikir paylaşırken daha fazla eğleniyorum çünkü.
Game of Thrones’un sadece en kötü iki sezonunu izlemiş olmanız üzücü ama. ://
Eski kız arkadaşım Game of Thrones hayranıydı, mecburen eşlik etmek durumunda kaldım.
Takeshi Obata ve Tsugumi Ohba’nın (Death Note, Bakuman) manga’sından uyarlanan, urban fantasy tarzındaki Anime serisi Platinium End bu sonbaharda yayınlanacakmış. Death Note’un üzerinden geçen 15 küsür yılda anlatım dilini ne kadar geliştirebildiklerini merak ettiğimden izleyeceğim zira Death Note’un plot armor kullanımı benim için serideki akıl oyunlarına gölge vuracak denli acı vericiydi.
Shingeki No Kyojin hem aksiyon sahneleriyle hem savaşa bakış açısıyla güzel bir seri. Popüler serilerin takipçileri arasında da fanlığı aşırı abartmış olanlar her daim vardır. Bunu en çok senin bilmen gerekir zaten, çoğu anime-manga forumunda nice fanlarla konuşmuş birisin. Ben halen One Piece takip ediyorum, iyisiyle kötüsüyle eğlenceli bir manga benim için. Ama yok en iyi kurgu, fantastiğin temel taşı, bundan daha iyisi gelmedi gibi mesajlar gördüğümde de bam bam eksikliklerini yapıştırıyorum, şunları okudun mu deyip neyle kıyas ettiğini merak ediyorum. Eninde sonunda aldığım cevapları git Fairy Tail okudan çok öteye gitmiyor bu kadar abartan fanların mesela. Şimdi senin muhtemelen mecha önyargısı ile(bende de var inkar etmiyorum) bir tane bile Gundam izlememiş bir fanın yorumuyla mı SnK’ya önyargın oluşuyor? Bence bir izle ona göre karar ver.
Hatta SnK için biraz uzaktan bakılınca fantastik bir mecha animesi bile denebilir. SnK’nın türe benzerliği çoğu yerde yazılıyor. Tabi bir taraf fantastik, bir taraf bilimkurgu olduğu için mekanikler de ona göre değişiyor. Neon Genesis Evangelion, Gundam vs serilerle benzerliklerinin konuşulduğunu çok gördüm
Mesela
https://www.crunchyroll.com/forumtopic-990401/is-attack-on-titan-technically-a-mecha-show-in-disguise#56109365
https://www.reddit.com/r/evangelion/comments/dk7a4c/spoilers_attack_on_titan_copied_a_lot_of/
Hatta SnK’nın NGE’ye benzerliği ile bazıları kopyalama-aşırma gibi suçlarla mangakayı bayağı suçlarlar. Tabi SnK biraz aksiyona da odaklanıyor gibi.
Game of Thrones’un en kötü sezonlarını izlemişsin diyebilirim. Zaten kitap serisi her türlü diziden iyi, sen dizinin kitaptan koptuğu, kitabı geçtiği, senaristlerin kendi kendine saçmaladığı sezonları izlemişsin. Kitap serisini okunmasını cidden tavsiye ederim bu arada.
Berserk burada diğer saydığın şeyler arasından sıyrılıyor. Ama çok ama çok yavaş devam ettiği için başla desem da bir son bulacağını söyleyemem. Berserk arc arc takip edilecek bir seridir artık, çünkü sonunu görmeyeceğimizi düşünüyorum artık. Daha önce de söylenmiş Berserk okunur, izlenmez, maalesef. Cidden böyle bir sektörde ciddi ciddi Berserk’in sağlam bir animesi yapılamıyor ya insan hayret ediyor. Zaten mangası çizim olarak üst düzey. Aslında Berserk için Tsukihime için meme olmuş “there is no Tsukihime anime” gibi bir cümle de söylenebilirdi, 20 yıl önce yapılmış animesi birazcık izlenebilir olmasaydı, bir de müzikleri yapan Susumu Hirasawa olmasaydı tabi.
Berserk’in kötü bir lore, kötü bir kurgu olduğunu düşünmüyorum, 1980’lerden sağ kalıp bu zamanlarda hala devam edebilmişse bana sadece saygı duymak düşer. Benim merakımın sıfır olma sebebi yapımın bana gerçekten çok fazla sert bir önizlenim vermesi. Netflix’deki Marvel dizilerinde araba kapısı ile kafatası patlatmalar, kerpetenle parmak koparmalar gibi çoğu sahneyi atlayarak geçmiştim mesela. Hatta Lost’un 1. sezonunun finalinde Hurley Boone’un ayağını koparma-koparmama tartışmasında, ne için kullanabileceklerini göstermek için, tartışmanın orta yerinde tek kelime etmeden çöp konteynerinin kapağını indirdiğinde baygınlık geçirip sandalyeden düşmüştüm, (eh, gerçi bunda 10 saat diziden kopamayıp açlık-susuzluktan tansiyonumun düşmesi de vardı) Game of Thrones’in önceki sezonlarını izlesem muhtemelen tüm o obscure kısımlar sezonlardaki “iyi” şeyleri görmeme engel olacaktı diye düşünüyorum. Anime’lere dönecek olursak, Devilman’i 3. OVA’sı Amon: Apocalypse of Devilman’deki sopa sahnesinde, Violence Jack’i de ilk OVA sonundaki toplu tecavüz akabinde katliam sahnesinde bırakmıştım mesela. Bir başka örnek, Elfen Lied gerçekten 80’lerin videokaset dönemi xploition’ları gibi gelmişti, izlediğim (ömrümden çalınan demek daha doğru) her dakikaya lanet üstüne lanet etmiştim. Bu kadar bilimkurgu/mecha seven bir insan olmama karşın -ikisini de Mari Okada’nın yazdığı- M3: Dark Metal ve Iron-Blooded Orphans’da edgelord’luk seviyesini de aşmış sertlik gösterme ihtiyacı beni gerçek anlamda bezdirmişti. (Özellikle M3 o kadar karanlıktı ki bir noktada artık kontrast ayarını %100’ünde üzerine çıkarmam gerekmişti, hele hele ikinci bölümün daha ilk sahnesinde jop ile göz çıkarma sahnesi görüp tümden çileden çıkmıştım! ) Bu saydıklarımın aksine bende olumsuz bir izlenim bırakmayan LOGH’de Rozenritter’lerin katliam sahnelerinin bile bu kadar entellektüalite iddiasındaki bir serideki varlığını tutarsız bulmuştum, çünkü serinin böyle bir obscure sertlik sunarak “gerçekçi” (?) olduğunu kanıtlama iddiası olmaması gerekirdi diye düşünmüştüm. Fakat illa başka yönden birkaç örnek vermem gerekirse, Bokurano yada Psycho Pass’ın sertliğini gayet dozunda bulup takdir de etmiştim. Özetle, sertlik yada karanlık temalar ile bir noktaya kadar sıkıntım olmasa da gerçekten sert şeylere gelemiyorum maalesef, bünyem kaldırmıyor. Bir kurguda elbet çiçek böcek şeyler beklemiyorum, ve dediğim gibi, Berserk’in kötü bir kurgu, kötü bir lore olduğunu düşünmüyorum ama özet geçmem gerekirse, yöntem serinin hikayesinin sunduğu şeylerin önüne geçtiğinde bende yarattığı izlenim maalesef merak olmuyor.
Epeyi depresif olacağa benziyor. Onu o hale getiren olayı tahmin etmesi kolay gibi… Neyse, elbet açıklanır. Tabii, sadece başları öyle olabilir. Sonrası, Joe tarzı melankolik zafer… Gelsin, izleyelim.
Ben sizin durumunuzu çok iyi anladım. Eğer durum sizin anlattığınız gibiyse Berserk okumanızı tavsiye etmem o zaman. Sonuçta sizin akıl yada fiziki sağlığınızdan daha önemli değil. Berserk güzel seridir evet fakat bünyeye ağır geliyorsa sakın ucundan bile bakmayın. Zira diğer saydığınız dizi ve animeler şiddet, vahşetlik vs açısından Berserk’in yanında teletabi gibi kalır. Çok ama çok ağır bir manga Berserk. Hatta belki de en ağırı olabilir yani. Ben pek takmam bu tarz şeyleri ama bazı panellerde benim bile hafiften “uff allah belanızı vermesin bu ne ya iğrenç herifler” diyerek yüzümü ekşittiğim olmuştur.
Ama buna pek katılamayacağım ne yazık ki
yani evet ağır bir manga fakat Berserk cidden R-Rated’lığı ile değil kaliteli hikayesi ve evreni ile öne çıkan bir seri. Yani eminim ki kime sorsanız Berserk’i okuma sebebinin ilk sırada R-Rated olması değil de hikayesi için olduğunu söyler. Yani tabiki sizin fikrinizdir saygı duyarım da, Berserk serisininde yöntemin hikayenin önüne geçtiğini zannetmiyorum pek açıkçası.
Seinen samuray mangaları ve özellikle Shiguruiden uzak dur o zaman.
![]()
Bu tuzak soru mu? Orada en az 3 trap gördüm sanki 
3 ise hala yeterince kirlenmedin demektir.