Filmler için olan başlığı gördüm ve kitaplar için de benzer bir konu açmayın istedim.
Çocukken okuduğum bir seriyi arıyorum. Adını hatırlayamadım.
Seri Hakkında Hatırladıklarım:
Seri iki kitaptı. İlk kitap sadece çocukların yaşadığı bir sosyalizm benzeri bir ütopyada başlıyordu. Kitap boyunca düzen yavaş yavaş distopyaya kayıyordu. En sonunda ise dünya kapitalist günümüz dünyasına dönüşüyor ve kitap bitiyordu. İkinci kitap ise o kapitalist günümüz dünyasında başlıyordu. Ve bu dünya yavaş yavaş ilk kitabın başındaki ütopyaya dönüşüyordu. İlk kitabın adı X’ten Y’ye ikincinin adı ise Y’den X’e şeklinde hatırlıyorum. Mesela Ütopyadan Distopyaya ve Diatopyadan Ütopyaya, Hayalden Gerçeğe ve Gerçekten Hayale, Masaldan Gerçeğe ve Gerçekten Masala gibi bazı şeyler denedim ama bulamadım.
İlkokuldayken bir hikaye okumuştum, aşağı yukarı böyle bir şeydi: Bir sihirbaz var, sihirbazlık yeteneği olanlara ders veriyor, fakat öğrencileri okula alarken bir şart koyuyor: Okulu bitirdiklerinde okuldan son çıkanı kendine saklayacakmış, biri de soruyor okuldan çıkarken günün bu vakti olacak mı diye, evet diyor öğretmenleri. Neyse bunlara biçim değiştirme falan öğretiyor, (Harry Potter’ ilk okuduğum zaman aklıma gelmişti bu hikaye) gel zaman git zaman bunlar okulu bitiriyorlar. Eve gidince kimse sonuncu çıkmak istemiyor tabii, ama kahramanımız sonuncu olmak için gönüllü oluyor, sihirbaz da sen sonuncusun, benimle kalacaksın diyor, ama kahramanımız gölgesini gösterip, “Hayır, sonuncu olan gölgem, onu almalısın” diyor. Bundan sonra da …(ismini hatırlamıyorum) Gölgesiz olarak kalıyor. Bir türlü hatırlayamıyorum ismini, küçükken bu tür hikayelere bayılırdım, ismini hatırlamam çocukluğumun kötü anılardan daha az olan hoş anılarını canlandırmam için çok önem taşıyor.
Merhaba böyle bir konu başlığı göremedim konu açtım o yüzden. Bu kitabı 2007-2010 yılları arasında okumuştum. Kitaptan hatırladığım bir avcılık mevzusu vardı. Tekrar düşününce olmayadabilir. Elf de olabilir o avcı dediğim. Aslında kitabın adını Elf Avcısı gibi arattım hep. Ayrıca renkler olduğunu hatırlıyorum yani kişilerin adı veya kod adları renklerdi. Belki ana karakterin adı beyaz olabilir. Net değil bunlar. Kapağı yeşil gibiydi. Fantastik ancak aynı zamanda etkileyici bir kitaptı. Bir kızın rüya gördüğünü hatırlar gibiyim. Yerli mi yabancı mı ona emin olamadım yerli de olabilir. Ortaokul yıllarında okumuştum. Alacakaranlık gibi serilerin ünlü olduğu zamanlar. Bu kitabı okuyan bilen çıkarsa çok sevinicem ne zamandır arıyorum:)
Dediğiniz seri Belgariad serisi olmasın; o seride de renkler ve tanrılar var. Her tanrı bir renk ile özdeşlemiş; mesela kitap Aldur’un mavi taşını arama yolculuğu ile ilgilidir. O zamanlar kapağı yeşil değildi ama yeşil andıran maviydi. Yeni baskılar da değişti.
Teşekkürler ama değil.Hatırladığım kitapta hüzünlü bir şeyler vardı.Kız hastaydı veya ölecekti ya da kavuşamıyorlardı.Aşk hikayesi değildi ama hüzünlü ve maceralı diye hatırlıyorum.Çok aradım bir türlü bulamadım. Ayrıca seri şeklinde değildi galiba.Artık kendimden şüphe ediyorum.
Geçen seneden beri arıyorum.
Karakterimiz bir kadınla konuşuyordu ama kadının açıp kapatabildiği bir gücü vardı. Zamanı ya da kaderi ( tam hatırlamıyorum bu kısmı) görüp daha soru sorulmadan cevaplandırıyordu.
Bu kadınla sohbet eden karakterimiz bu şekilde sohbet etmenin baş ağrısı yaptığını söylemişti.
Cevabı verilen sorunun sorulmaması halinde neler olacağını da konuşmuşlardı.
Ben de danışmak isterim, aradığım kitabın kapağı beyaz renkliydi. Konusu ise yaşlı bir adamın, genç bir adamla sırayla film izlemesi üzerineydi. (Baba oğul da olabilirler) Aralarında geçen bir olayın sonunda adam, genç adama sırayla film izleyip hakkında konuşmayı öneriyordu ve genç adam da kabul ediyordu. Konuya dair hatırladıklarım bu kadar.
Benim aradığım kitap bilindik bir kitaptı. Bir çocuk -bir genç de olabilir emin değilim- bir sürü maceraya atılıyordu. Bir adaya falan gidiyorlardı sanırım. Define ile ilgili bir şeyler de olabilir pek hatırlamıyorum. Hatırladığım tek sahnesi çocuğun uzun süre sonra bir göl bulup temizlenmek için orada doya doya yüzmesiydi.
Okumadım ama sanırım Kapiland’ın Kobayları ve Kapiland’ın Karanlık Yüzü kitaplarından bahsediyorsunuz…
Uzun zamandır bir kitabı arıyorum. Ya kitabın ne adını ne yazarını ne kapağını hatırlayamıyorum. Ama elimde bir kesit var. “Hastaydı, yatağında oturarak konuşuyordu bizimle. Bir süre sonra yoruldu, yatakta yanına oturdum, iki elimle ona destek verdim. Bu destekle, kalbinin atışlarını avuçlarımda duymaya başladım. Yatağa uzanmasını söylerken avuçlarımda atan o kalbe bağlandığımı hissettim. O da bu duygularımı anlamış olacak ki yattığı yerden sürekli bana bakarak gülümsüyordu.”
Belki bir şeyler çıkar diye internetten aramayı denedim biraz. Karşıma şu kesit çıktı:
"Hastaydı, yatağında oturarak konuşuyordu bizimle. Bir süre sonra yoruldu, yatakta yanına oturdum, görüntüye girmeden iki elimle sırtına destek verdim. Küçük pencereden karşıdaki dağlara bakıp anlatıyordu:“BurasıHonazgibi, böyle dağın yanındaydı evimiz. Gitseniz köyüme tanırsınız, aynı böyle, " diyordu. Bir süre sonra kalbinin atışlannı avuçlarunda duymaya başladım. Çok yorulmuştu; belki duygularının sarsıcı akışı da hızlandırmıştı kalbini. O konuşuyordu ama ben hissettirmeden çekimi durdurdum. Uzanmasını istedim. Avuçlarımda atan o kalbe bağlandığımı, onu acı veren her şeyden esirgemek istediğimi hissettim. Kalbimde ne büyük bir yeri var şimdi. Yunanistan’a gidersem onu mutlaka ziyaret ederim.”
Tamı tamına aynı olmasa da aradığınız şey galiba bu. Ama bu bir kitaptan kesit değil. Cumhuriyet Gazetesi’nde 2004 yılında yayınlanmış bir yazıdan bir parça. Yazıda mübadele ile ilgili bir belgesel anlatılıyor. Arşiv sayfasına şuradan ulaşabilirsiniz:
https://www.cumhuriyetarsivi.com/katalog/4202/sayfa/2004/1/4/4.xhtml
Film Kulübü - David Gilmour olabilir mi?
Ya, çok çok ve çok teşekkür ederim. Evet bu kitaptı.
Bulunma ihtimali düşük bile olsa yazayım. Bir tanıdığım bir iki sene önce bahsetmişti bu kitaptan. Hatırladığım kadarıyla okul gibi bir yer ve sanırım öğrenciler var, mecburiyet karşısında bir-birlerini öldürmek zorunda kalıyorlar. Evet tek bildiğim bu. Labirent serisini okurken hatırladım birden.
Ölüm Oyunu (Koushun Takami) olabilir mi?
Galiba buydu, ismi çok tanıdık geldi, teşekkürler:))
Ben bir çizgi roman arıyorum ama adı bir türlü aklıma gelmiyor. Böyle edebi bir eserdi. Kapağında bir kadın vardı ama gövdesi keman şeklindeydi adıda ilâhlı filandı. Kac gündür kafa patlatıyorum bir türlü aklıma gelmiyor. Bilen varsa yardımcı olursa sevinirim.
Teşekkürler. Ne yazık ki bu değil.