Dünyanın başka hiçbir yöresinde bulunmayan kitapların bulunduğu Buenos Aires’teki ulusal kitaplığın yöneticisi Jorge Luis Borges’ın derlemelerinden oluşmuş kitap serisidir.1975-1985 yılları arasında aynı adla bir edebiyat klasikleri arasına girebilecek bir dizi yayımlanmıştır.
ÇIKAN KİTAPLAR
25 Ağustos 1983 ve Diğer Öyküler - Jorge Luis Borges
Sevimsiz Öyküler - Leon Bloy
Sesler Adacığı - Robert Louis Stevenson
Aşık Şeytan - Jacques Cazotte
Ölümün Dostu - Pedro Antonio de Alarcon
Lord Arthur Savile’in Suçu - Oscar Wilde
Kaçan Ayna - Giovanni Papini
Katip Bartleby - Herman Melville
Dilek Evi - Rudyard Kipling
Midas’ın Müritleri - Jack London
Kardinal Napellus - Gustav Meyrink
Büyük Taş Yüz - Nathaniel Hawthorne
Vathek - William Beckford
Akbaba - Franz Kafka
Rus Öyküleri - Leonid Nikolayeviç Andreyev
Micromegas - François Marie Arouet Voltaire
Konuk Kaplan - Cao Xueqin
Dostlarımızın Dostları - Henry James
Tuzdan Heykel - Leopoldo Lugones
Binbir Gece Masalları - Antoine Galland
Yann’ın Ülkesi - Lord Dunsany
Duvardaki Kapı - H. G. Wells
Son Şenliklerin Davetlisi - Villiers de I’Isle-Adam
Serinin yeni kitabı yakında çıkıyor. Seri çıkacak kitap ile birlikte 29. kitaba ulaşmış olacak. Çıkan kitap Jorge Luis Borges’in Rüyalar Kitabı adlı eseri. Kitap şuan ön siparişte
Seri bildiğim kadarı ile Rüyalar Kitabı ile sonlandı. Rüyalar Kitabından önce Lady Anne Susuyor yayınlanmıştı. Listede göremediğim için eklemek istedim.
Öykü severlerin, öykü yazanların ya da yazmak isteyenlerin ne yapıp edip okumaları gereken bir seri. Edebiyattan güzide örnekler sunuyor ve insanın hayalgücünde yeni kapılar açıyor. Elbette bazı problemler var; kimi öyküler, konuları ilgi çekici olsa da teknik olarak zayıf kalıyor. Ancak farklı dönem ve coğrafyalardan gelen öykülerle öykünün bugüne kadar geçtiği yolları görmek son derece keyifli.
Kitaplığımda Dost Kitabevi baskılarından 21’i bulunan seri. Kalan 9’unu yıllardır uygun fiyatlara bulamıyorum. Kırmızı Kedi’nin basması iyi olsa da, Dost’tan tamamlamak istediğim için hiçbirini almadım.
Bu seriyi Dost’tan toplamak hayal gibi birşey. Bence 21 kitap bile iyi bir skor kitaplık için. Şu an Rüyalar Kitabı dışında tüm seriyi Kırmızı Kedi’den topladım. Tabi insan Dost’un o güzel baskılarını ve kapak görsellerini arıyor.
Yıllar önce, henüz Kırmızı Kedi Yayınevi seriyi yeniden yayımlama kararı almadan önce Dost Kitabevi baskılarını toplamaya çalışıyordum, ancak bu kadarını bulabilmişim. (9 eksik)
Malum, sahaflar eksik kitaplara çok para istiyorlar. Umarım günün birinde tamamlayabilirim.
Sorum seriyi okuyan veya fikir sahibi olan arkadaşlara; Nedir bu Babil Kitaplığı? İnternette detaylı bilgi bulamadım, öykülerin türü nedir? Korku? Fantastik? Bilimkurgu?
Hepsini okumadım ama tür sınırlaması yok. Fantastik, bilimkurgu, polisiye, korku, gerilim, büyülü gerçekçilik, her türden öyküler var. Borges kendi zevkine göre güzel bir kitaplık hazırlamış.