Beğendiğiniz Kurgusal Olmayan Eserler

Beğendiğiniz kurgusal olmayan makale/kitap/deneme gibi eserleri burada paylaşabilirsiniz. Teknik yahut ön bilgi gerektiren eserler paylaşmaktan çekinmeyelim, alanımız dışında olup varlığından normalde haberdar bile olmayacağımız çalışmaları da keşfetmiş oluruz böylece.

Kuantum fiziğinden epistemoloji üzerine mülahazalara, çizge teorisindeki en yeni teoremlerden antik Roma yemek tariflerine istediğiniz konuda ilginç bulduğunuz eserleri paylaşın, ufkumuz açılsın; huşu edelim.

Ben başlayayım: Kobilka reisin efsanevi makalesini paylaşmak isterim. Okuduğum ilk bilimsel makale olması yönüyle de bendeki yeri ayrıdır.

Kral burada bilimsel metot şovu yapıyor, bir proteinin iki farklı versiyonunu parça parça birleştirip her versiyonun işlevlerini inceleyerek proteinin 3-boyutlu yapısını çözmeye çalışıyor. Kral bu işlerinden dolayı Nobel ödülü de aldı.

9 Beğeni

Çok bilindik bir kitap ama mutlaka okumayanlar vardır Sapiens’i herkes okumalı diye düşünüyorum.

4 Beğeni

Hocam Harari’yi nedense hiç sevmem şahsen, hatta baya sinir bozucu bulurum ama itiraf etmeliyim ki Sapiens baya güzel kitap evet. Yine de bir Kozmos değil :roll_eyes: (kafamda nedense aynı kategorideler)

Ben de biraz önce 1800’lerde çizilen gökcismi resimlerini güncel fotoğraflarıyla karşılaştıran bir makale gördüm, onu da paylaşmak isterim.

5 Beğeni

Konseptin dışına çıkıyor mu bilmiyorum ama ben TDV’nin İslâm Ansiklopedisini paylaşmak istiyorum. Yarım yamalak Türkçe Vikipedi yerine test yayınında olsa da şimdilik burası tercih edilebilir.

8 Beğeni

Hocam o mevzulara hiç girmeyelim, özellikle de bu sıralar hahahah.

Şaka bir yana ilgilenenler için değerli bir derlemeye benziyor hocam, teşekkürler.

3 Beğeni

Konsept dışına çıkmıyorsa ben de Richard Dawkins’in Tanrı Yanılgısı kitabını paylaşmak isterim.

Kitabı okumak isteyen olursa belgesel niteliğindeki Ateistleri Anlamak videosunu da tavsiye ederim.

1 Beğeni

Neil deGrasse Tysonun sunduğu Cosmos belgesel serisini izlediğim için kitabına bakmadım.
Sapiens insalık tarihi, Cosmos ise Uzay ve Bilim Tarihi yani ikisi de kurgu dışı popüler bilim kitapları olsa da farklı katagoride.

1 Beğeni

1

3 Beğeni

Belki de sadece isim paylaşmaktansa hangi yönleriyle paylaşmaya değer/ilgi çekici bulduğumuzu da belirtirsek daha ilginç bir başlık olur hocam burası.

Mesela ben de Gen Bencildir’den bahsedeyim. Doğal Seçilim sürecinin doğası üzerine çok feyizli fikirler çok açık ve anlaşılır bir dille anlatılıyor. İnsanın hayata bakış açısını değiştiren kitaplardan biri gerçekten.

Bazı bölümler insanlık tarihinden de bahsediyordu hocam yanlış hatırlamıyorsam.

2 Beğeni

Haklısınız o yüzden Sapiens için ekşideki incelemeyi paylaşmıştım Tanrı Yanılgısı da adından belli zaten :slight_smile:

Doğrudur, belgeselde Çatalhöyük’ten falan bahsediyordu.

2 Beğeni

Aynı yazardan Mezopotamya Mitolojisi’ni okumaya başlamıştım yakın zamanda. Dili beklediğimden çok daha akademik çıktı, açıkçası okumakta biraz zorlanıyorum ve baya yavaş ilerliyorum ama iyi tarafı; kafanızda çok daha kapsamlı, tastamam bir resim oluşmasını sağlıyor. Eksik olan yerlerde ise en azından spekülasyonlar hakkında bilgi ediniyor olmak güzel bir şey.

Evet Mezopotamya Mitolojisi daha akademik ve ağır bir kitap fakat Tarih Sümerde Başlar hiç öyle değil :slight_smile:

Hangi kitabı okuyorsunuz konusuna şunları yazmışım.

1 Beğeni

Arı kovanına çomak sokmak gibi olmasın ama TDV’nin İslam Ansiklopedisi gayet akademik, sağlam ve bilimsel temelli bir ansiklopedidir. İçindeki her bir madde referanslarıyla ve belgeleriyle yazılmıştır. Sosyal bilimlerde, bildiğim kadarıyla, referans olarak geçerli sayılır.

Dawkins’in Tanrı Yanılgısı kitabını onunla kıyaslamak biraz abes.

4 Beğeni

4 Beğeni

60 sayfalık kısacık bir kitap olmasına rağmen kitabı beğenmiştim. Bellini’nin hayatını ve Fatih ile ilişkisini anlatıyor. 2 tanede anıyı (söylenti) içeriyor. Fatih Sultan Mehmet’in sanatsal yanına bakmak için okunulabilir.

2 Beğeni

Scott Aaronson reyizin “Quantum computing since Democritus” isimli bir ders serisi var, Kuantum fiziğiyle Bilgisayar bilimini, felsefeyi ve daha nice şeyleri birleştirdiği, cidden ufuk açan hatta ufuk açmanın tanımı olan bir ders. Takip etmek için lise matematiği ve mantığı (p ise q olan) çoğunlukla yeterli, calculus aldıysanız daha iyi olur tabi.

2 Beğeni

NASA bilim adamı ve hukukçu Ozan Varol’un bu değerli kitabından çok şey öğrenmiştim.

İşin içinden birisi olarak, roket tasarımcılarının zorlu problemleri çözmede kullandıkları metotları, analiz yeteneklerini ve sezgilerini güzel analojilerle gündelik hayata uyarlamış Ozan Varol. Başarılı kararlar vermeyi, bir fikri ne zaman kovalayacağını veya bırakacağını, yaşamımızdaki bilinmezliklerle nasıl başa çıkmamız gerektiğini, hataları ayıklamayı ve benzeri önemli alanları bilimsel olarak ve tarihten (daha çok uzay bilimleri tarihinden) örneklerle açıklamış.

En beğendiğim popüler bilim kitaplarından. Dört dörtlük bir eser.

2 Beğeni

Teşekkürler listeme ekledim.
Yılın başından beri bu tür kitaplara ciddi ağırlık veriyorum.
Ben de “Atomic Habits” kitabını önereyim.

Teşekkürler, kitabın içeriğini ve izlenimlerinizi açıklarsanız daha makbule geçer.

Kitap alışkanlıkların doğasını en detayına kadar inceleyip, alışkanlık kazanma ya da kötü alışkanlıklardan kurtulma yönünde izlenmesi gereken yol haritaları gösterip tavsiyeler veriyor.
Bu gerçeklerin farkında olmak bile günlük yaşamda çok şeyi değiştirebilir görüşündeyim.

1 Beğeni