Malum kitap (Yüzyılın en iyi bilimkurgu öyküleri) zaten seriyi toplayan bende dahil çoğu kişide yok.
O kitaptan ötürü zaten seri bozulmuş bir kere.
Can yayınlarının özel baskıları elimde mevcutken ithaki nasıl veya hangi seride basarsa bassın almayacam.
Sanırım bu sayede sürekli ertelediğim iki kitabı da okuyacağım
Çin’de bile bu kitaplar yasak değil. Çünkü kitap alıp okuyacak kesim zaten sistemin nasıl işlediğini biliyor ve sistemden faydalanan da onlar.
Dediğin gibi okuyan için anlaması kolay, ama asıl zorluk okumakta.
Bana da çok garip geliyor. Yaşadığımız çağın en temel olgularından biri serbest piyasa ve pazar ekonomisi. Çevirisinin kötü olma ihtimali var argümanıyla toptan karşı çıkılması çok garip. Yaşadığımız çağda her ürünün kalitelisi de var kalitesizi de, serbest piyasa böyle bir şey.
Hayvan Çiftliği’nin seride yer almasında ben bir sorun göremedim. Alt türde distopya olarak geçiyor. Prometheus Hall of Fame Award (2011) ve Retro Hugo Award for Best Novella (1996) ödülleri almış. Yayınevi de muhtemelen bkk serisine ekleyerek satışları artıracağını düşünmüş. İthaki’nin yerinde olsam ben de eklerdim. Onun için eleştiremeyeceğim.
Anlamadığım bir nokta ise bu kitapların birçok yayınevi tarafından basılmasının bazı insanları rahatsız etmesi. Bunu bir türlü anlayamayacağım.
A101’e gidenler değil de booktuber, bookstagram gibi oluşumlar hiç hoşuma gitmiyorlar. Faydaları olduğunu falan da hiç düşünmüyorum. Bu lafı kullanmak yanlış olmaz sanırım, çoğunluğu gösteriş budalası.
Nasıl oluyorsa her okuduğu kitabı ve yayınevini de çok beğeniyorlar. İçerikleri genelde 10 dakika övgü, 5 dakika hiçbir şey anlamadıgı kitap hakkında konuşma(çoğu kitabın arka kapağında yazan yazılar), 10 dakika daha övgü ve kapanış şeklinde oluyor. Açıklamada da bir adet kitap alışveriş linki
Okuyorlar mı ondan bile emin değilim. Zaten kitaplar tanıtım adına bedava geliyor onlara mecbur reklamını yapacaklar. Bu ay 28 kitap okudum… geçmiş olsun kardeş ne diyelim.
Bu olayı ben de anlamlandıramıyorum bir türlü.
%100 klasik olan Vakıf yok,
%100 klasik olan 2001’in devamının gelmesi şüpheli,
%100 klasik olan Uykudaki Uyanıyor seriye dahil edilmedi,
%100 klasik olan Hiçbir Yerden Haberler seriye dahil edilmedi,
Tartışmalara açık Hayvan Çiftliği’ni bir anda seride görüyoruz. Çok fazla zorlarsak ucundan kıyısınsan sokabiliriz seriye bi ihtimal. Ama yukarıdakilerin hiçnirine mantıklı açıklama bulamayız.
Ben de bir sıkıntı görmüyorum. Sonuçta bu seriye distopya ve ütopyaları da dahil ediyorlar. Bilim kurgu olması için uzayda, teknolojik bir çağda veya bilim çerçevesi içinde geçmesi gerekmiyor. Eğer distopyaları eliyorsak Fahrenheit 451’i ve bir çok kitabı elememiz gerekiyor seriden.
Eğer yayımlayacaklarsa, diğer Orwell’leri de Modern serisine alırlar diye düşünüyorum.
Bu seriye hiçbir seri eklenmemeliydi. Başta bir hata yaptılar, toparlar diye bekledik. İyice karman çorman ettiler. Ben, Robot’u niye seriye koyuyorsun, koydun madem niye Vakıf yok? Sebebi belli, seriye ekleyerek daha çok satmayı hedefle. Sonra tekrar kendi içinde bir seri yap, tekrar sat. Sağabildiğin kadar sağ. Klasikler içinden bazı kitaplara cilt yap, diğerlerine yapma. Bozuk çevirili kitabı al, aynı şekilde tekrar bas. Bence bu seriyi ciddiye almayı bırakmalıyız. Ben toplamayı bıraktım, kitaplıkta gördükçe uyuz oluyorum.
Alt tarafı bir kitap serisi, bu kadar problematize etmeyin yahu
Tabii öyle, uyuz olduğum şey hevesimin kırılması. Gaza gelip her çıkanı alıp okuyordum, sonra yaptıkları tat kaçırdı. Şimdi alasım gelmiyor, eldekileri de okuyasım gelmiyor. Bir kitabı elime aldığım zaman acaba bu da mı seriydi diye soruyorum. Seri olup olmadığını bile bilmiyorsun, çünkü yayınevi böyle bir bilgilendirme de yapmıyor.
Çok ucuz bir hamle, bana sorarsanız. Başladıkları zamanki misyon ve vizyonlarından hayli sapmış durumdalar. Dune’a yazılan önsöz ile “İstikbal Göklerdedir” sloganıyla, geldikleri bu noktayı vaat ettiklerini düşünmüyorum.
Herkes hayvan çiftliği bk mi seri de ne işi var demişte bence 1984’te bk değil. İçerik olarak hiçbir şekilde türe dahil değilken, bk denmesine tav oluyorum. Sırf gelecekte geçiyor diye, yahut distopya diye, ya da iki lazer tabancası bi tamponda az çizikli uzay gemisi var diye bir kurgu BK olmaz.
“Sırf gelecekte geçiyor diye” diyerek kendinle çelişmişsin zaten. Bilimkurgunun tanımında gelcekte geçmesi yeterli bir sebep. Ben şu an 2056’da geçen bi hikâye anlatacak olsam o da bilimkurgu olur.
1948’de yazıyor Orwell ve 1984’ü hayal ediyor. Bu gayet yeterli. Ha yeterli değil dersen gelecekte dünya devletlerinin alacağı hâl, Büyük Birader’in ekranlarda gözükmesi gibi küçük bilimkurgusal dokunuşlar da çoğunlukta.
Nereye bilim kurgu olur? Yaz bakalım belli öğeler yoksa sırf gelecekte geçiyor diye bi kurgu bk falan olmaz. Bu kadar da boş yapmayın.
Sosyal bilimkurgu isminde bir tür bulunmakta. Sizin anlayacağınız bilim teknolojik gelişmelerden ibaret değil, toplumun yönetilmesine, özgürlüklerine, geçmişlerine dahil bir sosyal bilim temelli konu seçerek bilimkurgu yapabilirsiniz. 1984 dibine kadar sosyal bilimkurgudur bu yüzden.
Sosyal bk diye bi türe inanmıyorum. 1984 bence bi türe ait değil. Size kolay gelsin.