Bilimkurgu Klasikleri Dizisi (İthaki Yayınları)

İthaki’ye bak milleti birbirine düşürmüş :smiley:

1 Beğeni

Yılın Tartışması kategorisine zirveden giriş yapar bu tartışma.

1 Beğeni

Yılın En’leri konusundaki “En İyi Tartışma” sorusunun yanıtını güncelleyebilir miyim? :slight_smile:

2 Beğeni

Bütün yayınevleri basacağı için güzel bir kazanç sağlayacaklarını düşünmüyorum. Eleştirdiğim kısım da maddiyatı düşünmeleri. Okur kısmını göz ardı ediyorlar.

İthaki’nin şu son yaptıklarını görünce hiç şaşırmıyorum yav. Daha önce bu forumda kullanıcılara verdikleri malum yanıtlardan agresif tepkilerden nasıl bir yayınevi oldukları ortadaydı. Neyse…

Evet evet, hatta 1984 kitap da değil. Siz inanmasanız bile var olacak bazı şeyler var maalesef, üzgünüm bunu söylediğim için.

6 Beğeni

Arkadaşın yaşam stili var olan şeyleri reddetme üzerine kurulu. Sosyal bilimkurgunun varlığına inanmayan birini bilimkurgunun tanımı ve sınırlarına da inandıramazsın.

Üstelik, ortaya farklı savlar atan o olduğundan, bunları kanıtlamakla mükellef kendisi. Çünkü bilinen olgular var ve biz onlara inanıyoruz fakat kendisi reddediyor, bu durumda bizim değil, onun kanıtlamak için uğraşması gerekiyor. Hukukta da sistem böyle işler genelde. Ve hayatın birçok alanında.

Fakat duyup duyabileceğimiz en iyi argümanları şu: “Sosyal bilimkurgunun varlığına inanmıyorum”, “bilimkurgunun tanımlarını reddediyorum”.

E, okey. Sen bilirsin. Dünya da birileri diyor diye düz zaten. ^^

8 Beğeni

Hayvan Çiftliği yukarıdaki tartışmadan anladığım kadarıyla teknik olarak bilimkurgu olarak geçiyor ama bilimkurgu klasiği olduğunu düşünmüyorum. Bu serideki herhangi bir kitaba baktığımda aklıma gelen ilk 10 kelimeden birisi bilimkurgu ama bu kitaba baktığımda aklıma asla bilimkurgu kelimesi gelmiyor.

1 Beğeni

Bu arada 1984’ün bilimkurgu sayılması çok abes değil. O zamanlarda televizyon bile evlerde yokken her evde tele-ekran diye bir cihaz olduğunu yazıyor Orwell -ki televizyondan çok daha gelişmiş bir aygıt bu. Hem görüntü ve ses verirken hem de evdeki görüntü ve sesleri kaydedip anbean ekranın öbür ucundaki parti görevlisine ileten, bildiğin çift taraflı canlı yayın yapan bilgisayar gibi bir cihaz. Bunun dışında gerçek bakanlığı ve sevgi bakanlığında kullanılan enteresan cihazlar da vardı. Dil bilim, toplum bilim gibi alanlarda anlattıklarıyla sosyal bilimkurgu sayılıp sayılmamasını ya da sosyal bilimkurgu diye bir türün olup olmadığını geçtim, zaten tarif ettiği teknolojilerle bile normal bildiğimiz bilimkurgu sayılabilir. Bence sıkıntı yok.

Hayvan çiftliği ise… Saçmalık olmuş :slight_smile: Ama çok da umrum değil zaten. Ne seri toplarım, ne de seri toplama mantığını anlarım. Kitap iyiyse alıyorum. Kitaplar hakkındaki fikirlerim, hangi seri içinde olduklarından ziyade içerikleri ve kaliteleriyle -doğal olarak- ilgili oluyor.

17 Beğeni

Hayvan çiftliği ve 1984 modern klasik olarak basılsaydı foruma yazılan son ikiyüz mesaj hiç atılmamış olacaktı. Yayınevi konu üzerinde bu kadar tartışmamıştır.

Vay be İthaki…

Reklamın iyisi kötüsü olmaz.

1 Beğeni

Bir şeyi kanıtlamaya gerek yok ki. Her distopya kurguyu bk zanneden sizlersiniz. Sosyal bilim kurgu gibi zırva tanımlara inanan da sizlersiniz. Bu sınırları kendiniz çekmiş gibi boşuna ahkam kesiyosunuz. Durumunuz baya gülünç.

Sana katlanmak zorunda olan insanlara sabır diliyorum. “Zırva” Hayırdır sen mi belirliyorsun öyle olup olmadıklarını? Madem öyle bir tür yok, neden öyle bir tür olmadığını açıkla. Sürekli insanlara hakaret ederek, “zırva” gibi tabirler kullanarak kendini haklı çıkarmaya çalışma. Burası edebiyat forumu, pazar değil.

9 Beğeni

Vikipedi’ye göre 1984 tam bilim kurgu tanımına uyuyor:

" * Gelecek, alternatif zaman dilimleri ya da bilinen tarih ve arkeolojik kayıtlarla çelişen geçmiş zaman kurgulamaları."

Vikipedi - Bilim Kurgu

Yani kısaca gelecekte geçmesi Bilim Kurgu türüne girmesi için yeterli…

5 Beğeni

“Ben, Robot kitabındaki insanlığa ve dünyaya inanmayan, bunlar zırva diyen robot gerçek hayatta olsa idi ne olurdu?”

8 Beğeni

Onlara “düz dünyacılar” demiyor muyduk?

2 Beğeni

“Distopyalar bilimkurgu değildirciler” de olabilir artık :smiley:

5 Beğeni

Edit: Silinen yoruma cevap olarak yazmıştım.

Derdiniz tartışmaksa tutumunuz hoş değil, ama bana derdiniz “Ben daha çok biliyorum.” demek gibi geldi. Çok bilen biri de 1984’ü okuyunca içindeki bilim kurgu ögelerini yakalamalıydı.

1984 kurgusal bir geleceği anlatıyor. Bu gelecek nasıl ortaya çıkmış? Devletin halk üzerinde tamamen kontrol sağlamasıyla. Bunu nasıl yapıyor? Halkı sürekli izleyen çift taraflı Telescreenler.

Daktiloların yerini Speakwrite denilen konuşmayı metine çeviren cihazlar almış. Son 20 yılda adam olan bir teknoloji bu.

Gemi üretebilen, Floating Fortress diye devasa bir “gemi” üretilmiş. 2. Dünya Savaşı’nda kendilerine kanıtlayan uçak gemilerinden yola çıkarak denizciliğin geleceğiyle ilgili bir tahmin bu.

Versificator diye bir makine alt sınıfın tüketeceği gazete, film ve müzikler üretiyor ve bunu hiçbir insan teması olmadan yapıyor. Metin üreten yapay zeka değil mi bu?

21 Beğeni

Akademik kitaplar ve George Orwell’in Can Y. baskılarının girişinde Orwell biyografisinde 1984 için “bilim kurgu klasiklerinden biri” deniyor. Bence bu tartışma çok gereksiz uzadı.

Ayrıca itiraz edenler şu yazıyı okuyabilir: 1984: Genre | SparkNotes

4 Beğeni