Bilimkurgu Klasikleri Dizisi (İthaki Yayınları)

Bir şeyi kanıtlamaya gerek yok ki. Her distopya kurguyu bk zanneden sizlersiniz. Sosyal bilim kurgu gibi zırva tanımlara inanan da sizlersiniz. Bu sınırları kendiniz çekmiş gibi boşuna ahkam kesiyosunuz. Durumunuz baya gülünç.

Sana katlanmak zorunda olan insanlara sabır diliyorum. “Zırva” Hayırdır sen mi belirliyorsun öyle olup olmadıklarını? Madem öyle bir tür yok, neden öyle bir tür olmadığını açıkla. Sürekli insanlara hakaret ederek, “zırva” gibi tabirler kullanarak kendini haklı çıkarmaya çalışma. Burası edebiyat forumu, pazar değil.

9 Beğeni

Vikipedi’ye göre 1984 tam bilim kurgu tanımına uyuyor:

" * Gelecek, alternatif zaman dilimleri ya da bilinen tarih ve arkeolojik kayıtlarla çelişen geçmiş zaman kurgulamaları."

Vikipedi - Bilim Kurgu

Yani kısaca gelecekte geçmesi Bilim Kurgu türüne girmesi için yeterli…

5 Beğeni

“Ben, Robot kitabındaki insanlığa ve dünyaya inanmayan, bunlar zırva diyen robot gerçek hayatta olsa idi ne olurdu?”

8 Beğeni

Onlara “düz dünyacılar” demiyor muyduk?

2 Beğeni

“Distopyalar bilimkurgu değildirciler” de olabilir artık :smiley:

5 Beğeni

Edit: Silinen yoruma cevap olarak yazmıştım.

Derdiniz tartışmaksa tutumunuz hoş değil, ama bana derdiniz “Ben daha çok biliyorum.” demek gibi geldi. Çok bilen biri de 1984’ü okuyunca içindeki bilim kurgu ögelerini yakalamalıydı.

1984 kurgusal bir geleceği anlatıyor. Bu gelecek nasıl ortaya çıkmış? Devletin halk üzerinde tamamen kontrol sağlamasıyla. Bunu nasıl yapıyor? Halkı sürekli izleyen çift taraflı Telescreenler.

Daktiloların yerini Speakwrite denilen konuşmayı metine çeviren cihazlar almış. Son 20 yılda adam olan bir teknoloji bu.

Gemi üretebilen, Floating Fortress diye devasa bir “gemi” üretilmiş. 2. Dünya Savaşı’nda kendilerine kanıtlayan uçak gemilerinden yola çıkarak denizciliğin geleceğiyle ilgili bir tahmin bu.

Versificator diye bir makine alt sınıfın tüketeceği gazete, film ve müzikler üretiyor ve bunu hiçbir insan teması olmadan yapıyor. Metin üreten yapay zeka değil mi bu?

21 Beğeni

Akademik kitaplar ve George Orwell’in Can Y. baskılarının girişinde Orwell biyografisinde 1984 için “bilim kurgu klasiklerinden biri” deniyor. Bence bu tartışma çok gereksiz uzadı.

Ayrıca itiraz edenler şu yazıyı okuyabilir: 1984: Genre | SparkNotes

4 Beğeni

Benim ilgimi çekmiyor. Benim bilim kurgu tanımım ya uzay olacak yada çok yüksek bir teknoloji olacak. Şöyle olsaymış böyle bir gelecek ortaya çıkarmışlar bana göre değil. Benim kendi düşüncemdir kimseyi bağlamak zorunda değil.

Yine cıngar çıkmış forumda :joy:
Herkes çok gergin

6 Beğeni

“Boş yapma” dedikten sonra muhatap olmaya tenezzül etmemeliydin.

2 Beğeni

Malum kitabı alamadığım için zaten elimde olan kitapları almıyorum, seri bozulmuş diyerekten. Can yayınlarından her iki kitap da var hatta YZ-Biz, Fahrenheit gibi kitapları da almadım, bunları da almayacağım. Şaka gibi iki kitap çıkarmışlar, hoş değil.

1 Beğeni

Doğrusu benim de İthaki BKK serisini tamamlama gibi bir kaygım olmadığı için Orwell kitaplarını almayacağım.

3 Beğeni

Bu iki kitap sayesinde her çıkan bilimkurgu klasikleri kitabını almak takıntısından kurtuldum herhalde. “Ciltli alayım, eskileri hediye ederim.” , “Seriden yeni kitap var, hemen sepete ekleyeyim.” gibi kaygılarım kalmadı desem yeridir. Eğer İthaki seriyi gerçekten önemsiyorsa "Yüzyılın En İyi Bilimkurgu Öyküleri"nin telifini alıp tekrar bassın.

8 Beğeni

Telifi kalkmışken İthaki seriye eklese şahane olur.

6 Beğeni

15 Beğeni

Kapak benim hoşuma gitti.

Kapak harika olmuş :hugs:

Ben beğenmedim. Zaten almayacağım kitabı :slight_smile:

2 Beğeni

Domuz maskesi takmış yarasa kulaklı Batman değil mi o ?
İthaki kapak tasarımını şirkette stajere falan yaptırıyor bence paint üzerinden.

2 Beğeni