Gaimanin her konuda sözü vardır ya. Adam kitap yazarlığından çok önsöz yazarlığı yapıyor.
Bu arada kitap aslında bilimkurgu açısından değerli bir kitap. Piyasada olan en iyi bkg derlemelerinden, en iyisi mi tabii hayır. Hatta ilk üçe bile koymam ama Türkçeye çevrilmiş başka eser yok. Alfa Vandermeer yayınlasa da öykü derlemesi görse insanlar. Hoş ülkede pek tutmuyor derlemeler ama en azından öneririz insanlara
Bahsettiğim bu sözü de bir kitabın önsözünde okumuştum zaten 1984’ü belirli yaşlarda tekrar okuduğundan ve her seferinde çıkardığı anlamlardan bahsediyordu. 1984’ün önsözü olabilir belki.
Ben de beğendim, ama neden kült eser sayıldığını, neden bilim kurgunun mihenk taşlarından biri olarak görüldüğünü anlamıyorum. İkinci kitabı zerre merak etmiyorum.
Geç kaldım herhalde okumak için. Okuduğum onca başyapıttan sonra kesmedi muhtemelen. İlk okunan eser Dune olunca belki de insan bunu öpüp başına koyuyordur.
Ben aslında Dune’u yazım olarak çok beğeniyorum. Hikayesi beni öyle çok etkilemiyor ama yazarın siyasi, dini, felsefi metinleri inanılmaz iyi bence. Görece sıkıcı bulduğum 2. kitabı bana okutan bu anlatım olmuştu ve sıkıcı olmasına rağmen arşa çıkartacak kadar beğenmiştim anlatımı sayesinde. Bir de bence benzer seviyelerde, siyasi ve felsefi boyutu ağır basan bilimkurgular arasında da en üste yazılıyor olduğunu görsem şaşırmam açıkçası.
Tabii şöyle bir bakınca kitaplığı çok geniş bir okur olmadığımdan ve de genelde beğeni eşiğim düşük olduğundan da beğenmiş olabilirim. Ben yine de listemin en üstlerine koyardım.
Mesela filmiyle ilgili de ‘‘Yahu ne anlatacak da bu kadar etkileyecek insanları, öyle ahım şahım bir hikayesi yok ki? Kitaptaki anlatımı ve yazarın aşırı iyi yazdığı diyalogları birebir de taşıyamazlar. Eee, nasıl oldu da bu bir ara Yüzüklerin Efendisi etkisi yaratacak tartışması oluşturdu?’’ gibi düşünüyorum uzun zamandır. Herkesi etkileyemeyebilir anlamında söylüyorum tabii bunu.
Her devrin ve kurgu türlerinin içinde öncü olan kitaplardan olan Dune’yi böyle harcamak için dünyanın bütün tatlarından haberdar olmak lazım ya da tamamen zevksiz olmak gerek. Yahu bu yazarlar çok yönlü ve akıl seviyesi olarak donanımlı dahiler.
Kitapları sevmedim, anlamadım diyen biriyle tartışamayacağım kadar derin bir konu. Matematiği sevmedim o yüzden hep zayıf alıyorum diyen bir öğrenciye onu anlatamayacağım gibi.
Genel olarak dune gibi katmanlı kitapları beğenmeyenlerin sorunu bu o yüzden öyle yazdım.
Öncülüğü okuduğunuz çoğu bilimkurgu kitabı Dune’den esinlenmiştir. Hiçbirinden daha azı (kelime oyunu) kült olamayacak. Hatırlanmayacak ama o kitapları daha çok beğenen okurlar olabilir elbette. Bundan 20.000 yıl sonrasını anlatan, dini tüm evrene yayarsak ve bunu tek bir kişi yönetirse neler olurdu, bunun altından kalkmak bir öncülük. Teknoloji kullanımı, gezegen bilgisi, neredeyse hiç önemsiz karakterler olmaması… saymakla değersizleştirmek istemediğim bir çok etken.
Kitapların kült olma potansiyeliyle ilgilenmiyorum. Kitaplardan, başka kitapların esinlenmiş olması da ilgimi çekmiyor. Keza kitapların öncü olması da benim için kriter değil. Kısacası herhangi bir sorunum olduğunu düşünmüyorum.
Dune’u sevdiğimi belirttim ama belli ki senin kadar sevmiyorum. Neden saldırgan bir tutum sergiledin anlaması güç. Benim de sevdiğim seriler hakkında olumsuz konuşanlar oluyor ama hiçbirine sen anlamazsın, sen zaman kaybısın tarzında mesaj atmıyorum (ki asıl zaman kaybı bu tür mesajlar).
Hocam ben çıkmaya çalıştıkça beni garip bir şeye çekmeye çalışıyorsun, bu da beni korkutuyor…
Ne alaka şimdi?
Hangi mantıkla? Şu yazdığın son gönderilerin hiçbirinde hiçbir mantık göremedim, kusura bakma (belki vardır da ben göremedim).
Benim için değil, olmak zorunda da değil. Hayır, benim hangi kriterlerim olduğu seni neden bu kadar rahatsız etti ki? Sen istediğin kriterleri kullan kendi kitap seçimlerinde.