Umarım basılır diyeceğim ancak çok da umutlu değilim.
Tohumdan Hasada yapılan bütün övgüleri gerçekten hakeden bir hikayeymiş.
Lilith’in Dölü, Yakın da çok iyi hikayelerdi ama bu kitabın hikayesini çok daha fazla sevdim.
Cinsiyet eşitsizliği / ırk eşitsizliği bir yana özellikle yapay seçilim nedeniyle hikaye beni kendine bağladı.
Sizce bu klasiklerden, scifi bir evren worldbuildingi olarak en başarılı hangisi?
Çoğu aday kısa olması nedeniyle bu kalıba uymuyor bence. Dune yine başı çekecektir. Umarım soruyu da doğru anlamışımdır.
Nihayet Arthur C, Clarke.
Ama Rama değil 20 karakter
Yok Rama değil, muhtemelen 2001’in devamı.
Rama 2025 itibariyle çıkmaya başlayacakmış.
Kültür serisi, Yeni Güneş serisi ve Dune serisi çok iyi evren kurması açısından.
Dokuzuncu gün sonunda kitabı okumayı tamamladım. Çok kısa da olsa kitap ile ilgili düşüncelerimi yazmak istedim.
Octavia E. Butler’ın, Örüntücüler Dörtlemesi’ni oluşturan dört romanı tek ciltte toplayan Tohumdan Hasada bana göre türün başyapıtlarından birisi. Hikâye, Anyanwu adında, 17. yüzyıl Afrika’sında yaşayan ve şekil değiştirme ve şifacılık yeteneğine sahip bir kadının Doro adında, bedenleri ele geçiren ve psişik bir insan türü yaratmaya çalışan yıkıcı bir varlıkla karşılaşmasıyla başlıyor.
Dörtlemenin özellikle ilk kitabı olan “Yabani Tohum” güçlü mesajlarıyla öne çıkıyor ve sanki her kitapta bu mesajların yoğunluğu azalıyor. Birinci kitabın doğrudan devamı gibi olan ikinci kitap ile Doro binlerce yıllık yapay seçilim arayışında bir nihayete varıyor ama aynı zamanda onu bekleyen de çok büyük bir sürpriz var. Üçüncü kitap ile ise seriye yeni bir “oyuncu” ve dolayısıyla yeni bir tür daha giriyor
Tohumdan Hasada kölelik, sömürgecilik, ırk, cinsiyet eşitsizliği gibi önemli sosyal meselelerin yanı sıra yapay seçilim, güç, özgür irade gibi konularıyla felsefi ve etik sorgulamalara yer veriyor. Yazarın etkileyici ve sürükleyici dili hikayenin temposunu neredeyse hiç düşürmüyor. Hikaye boyunca gördüğümüz güçlü ve karmaşık karakterler: Anyanwu, Doro ve diğer karakterler, derinlikli ve çelişkili kişilikleriyle öne çıkıyor. Her karakterin kendine özgü motivasyonları ve hedefleri var ve bu da hikâyeyi daha da sürükleyici hale getiriyor.
10 üzerinden tüm hikayeyi 4 kitabın ortalaması ile 8 olarak puanladım.
Yabani Tohum - 10
Zihnimin Zihni - 8
Clay’s Ark - 7
Örüntübaşı - 7
Forumdaki son BK anketinden sonra, hem bu seneki hem de geçen seneki anketlere bakıp beğenilen ve önerilen BK kitaplarından okumadığım birkaçını listeme eklemiştim. Ara ara bunları alırım, bir ara okurum diyordum.
1 ay geçmeden hepsini aldım Bakalım ne ara okuyabileceğiz
.
- kitap olarak Yeni Güneş Kitabı serisini duyurmuşlardı. Acaba 100. olarak ne gelecek?
2 tahmin var ilk tahmin Isaac Asimov’un daha önce Türkçe’ye çevrilmiş ama yıllardır baskısı olmayan bir eseri diğeri ise Arthur C. Clarke’ın yazmış olduğu ama Türkçe’ye çevrilmemiş bir eseri.
Güzel kitaptı. İngilizcesi Way Station.