Bilimkurgu Klasikleri Dizisi (İthaki Yayınları)

Kitabın ismi “Ben Efsaneyim” mi yoksa “Hepimiz Vampiriz” mi olacak? :grin:
Bekleyelim bakalım…

2 Beğeni

İstemsizce kahkaha attım:)))

1 Beğeni

Ben efsaneyim filminin kitabı mı yoksa ikisi birbirinden bağımsız mı?

Film kitaptan uyarlamaydı.

Filmde hatırlamıyorum ama kitapta yarasalar ile hastalık arasında bağ var mı acaba?

Bağımsız sayılır. Çok farklı.

1 Beğeni

Kitapta insanları dönüştüren sey başka yollardan bulaşıyor.

Sürprizbozansız, ancak bu kadarını açıklayabiliyorum.

2 Beğeni

Uzun zamandır basılmasını bekliyordum. Önemli klasiklerden.

4 Beğeni

Film kitaptan uyarlama ama bağımsız demek daha doğru olur.Tek ortak yön ikisinde de ‘‘canavarlar’’ olması ama kitaptaki canavar aslında başka :smiley:

1 Beğeni

2 baskı için birden bandrol alınmış

9 Beğeni

O kadar güveniyorlar heralde . İnş kapağa Will Smith’i basmazlar .

5 Beğeni

Ben Efsaneyim demek varken neden Ben, Efsane acaba?

2 Beğeni

@alpherus07,

Çevirmenine dikkat etmemiştim. Özgen Berkol Doğan. Hey gidi hey.

Aklıma ne geldi. Ne kadar doğrudur, bilemiyorum, kendisinin çevirdiği ve yine İthaki’den çıkan ilk baskının 10. mu, 11. bölümü ne, eksikmiş. Üstelik kitaptaki önemli anlardan birini içeriyormuş. Bu olmuşsa, gerçekten talihsiz bir baskı hatası olmuştur.

@ali1234512,

Eee, kapak görücüye çıktı zaten.

Bu seride Dünyaya Düşen Adam’ın kapağı hariç, varsa, filmdeki oyuncusunun yüzünün kullanıldığı kapak olmadı; bildiğim kadarıyla. Verdiğim örnekte de film ve David Bowie, kitabın önüne geçtiği içindi. Görsel olarak hikâyeyle özdeşleşme durumu vardı.

@M3rett0,

Hikâyeyi ve gidişatını düşününce, bi’ melankoli, bi’ hüzün katan seslenime sahipmiş gibi. Kitabın içeriğiyle örtüşüyor. Tabii, bunun için önce kitabı okumak gerek.

“Ben [Bir ben var ya? İşte, o Ben!], Efsane [Artık mazide kalan, yaşadığından hep şüphe edilen, o, Efsane]”

3 Beğeni

Aynı şeyi düşündüm. İki kişiden bahsediyor gibi olmuş. Pek hoşuma gitmedi.

Direk I am legend son cümlesi. Ben efsaneyim demek daha mantıklı.

Eh, orası doğruya doğru. Belki sadece “Efsaneyim” olsaydı, bir orta yol bulunurdu. Lakin zamanında böylesini uygun görmüşler, öyle devam etmişler.

En azından, "Hepimiz Vampiriz"e kıyasla daha iyi.

Ek ve Düzeltme: O baskıda da “I am legend” “Ben… Efsane!..” olarak çevrilmiş. Türkçe baskıdaki çeviri ile kitap ismi arasındaki uyum açısından sorun yok gibi.

Ben, eksik çevirili "Gecenin Konukları"nı okumuştum. İsim ve çeviri uyuşmazlığı oradan aklımda kalmış. :man_shrugging:

Hepimiz Vampiriz - Milliyet Yayınları Kara Dizi - Ocak 1972 - Çevirmen: A. Yesari
Ben, Efsane - İthaki - 2003 - Çevirmen : Özgen Berkol Doğan
Ben Efsaneyim - Artemis - Nisan 2017 - Çevirmen: Beril Tüccarbaşıoğlu Uğur

Milliyet Kara Dizi

İthaki

Artemis

Üç farklı çeviri. Acaba hangisi en doğrusu?

Bu arada İthaki baskısında 11. bölüm yok.

18 Beğeni

Orijinal metin…

A. Yesari çevirisi içler acısı durumdaymış. Çeviri dediysem de lafın gelişi, ortada “çeviri” denebilecek bir durum bile yok. Beyaz Balina Yayınlarının Gecenin Konukları adıyla yaptığı baskı da Yesari çevirisymiş.

Özgen Berkol Doğan çevirili İthaki baskısı orijinal metine en sadık olanı gibi duruyor. Ayrıca İthaki ciddi ciddi kitaba 11. bölümü koymamış :laughing: Bakalım yenisinde koyacaklar mı :rofl:

8 Beğeni

Sarımsak mı, sarmısak mı? Saklasak mı? Saklamasak mı?

2 Beğeni

Lam ve lamel. Lama numune hazırlanır. Üzerine Lamel kapatılır. Mikroskobide incelenir.

Sülfit sülfür sülfat farklı şeyler ben takıldım şimdi buna :joy::joy:

6 Beğeni