Birinci Baskı Kitaplarınız

Herkese merhaba.

Az önce kütüphanemi şöyle bir inceledim. Eskiden azılı bir basılı kitap avcısı idim, fantastik edebiyata dair ne var ne yok topluyordum. O zamanlar e-kitap da yoktu, hep basılı kitap almak zorundaydık. Ankara Dost ve Turhan kitabevinin yolunu çok aşındırdım :slight_smile:

Kitapları incelerken fark ettim ki birçok kitabım 1. baskı. Bunlara R.A. Salvatore külliyatı, David Eddings külliyatı (fahiş fiyatlara satıldığını gördüğüm Althalus da dahil), Harry Potter serisi, Ölüm Kapısı serisi, Farseer serisi gibi birçok seri dahil. Bu seriler hep 1. baskı, 1. olmayanları da en kötü 2 veya 3. baskı almışım.

Sizde nasıl durumlar? Sizde var mı böyle birinci baskı kitaplar?

3 Beğeni

J. R. R. Tolkien - Noel Babadan Mektuplar. Bilmiyorum başka baskısı var mıdır ama bendeki 1. baskı…

1 Beğeni

Dost Kitabevi ve Turhan Kitabevi deyince akan sular durdu bende. Hele Dost Kitabevi. Saatlerce çıkmam. Her gittiğimde o kadar aç gözlü bir yaratığa dönüşüyorumki, tanıyabilene aşk olsun. Kitap sevdalıları için mükemmel bir mekan. Okuma alanları da cabası…Söylemeden geçemedim. :slight_smile:

4 Beğeni

Birinci baskı olmasının ne gibi bir önemi var ki? Elimdeki kitapların kaçıncı baskı olduğuna hiç bakmadım şimdiye kadar.

5 Beğeni

Bir önemi olduğu için yazmadı bence arkadaş. Belki koleksiyonerlerin fikirlerini merak etmiştir.

2 Beğeni

Bildiğim kadarıyla herhangi bir önemi yok.

1 Beğeni

Eskilerden kalma elimde bir tek birinci baskı olan velikovsky - çarpışan dünyalar (1985) kitabı var. O da 2. baskısı yapılmadığı için elimde kaldı :slight_smile:

Çevirisi olabildiğince kötü, editörlüğü yeterince iyi olmayan hatta çoğu kırpılmış ve eksik metinlere sahip eski 1. Basım kitapları kesinlikle elimde tutmuyorum. Daha iyi bir baskısı yapıldığı zaman elimdekini bir yere bağışlayıp mutlaka daha doğru çeviri, metin ve editörlük ile basılmış yeni baskısını alıyorum.

3 Beğeni

1983 basımlı Asimov kitapları var en eski. Yüksek ihtimal birinci baskılar. :slight_smile:

4 Beğeni

Eski olarak elimdeki en eski kitap, 1971 ikinci baskı Sefiller :slight_smile: Bir de 1973 dördüncü baskı olan Uğultulu Tepeler var.

3 Beğeni

Silmarillion var, ayıptır söylemesi, 1977 :slight_smile:.

6 Beğeni

Stephen King’den Medyum ve Hortlak var bende de. Hortlak; daha sonra Altın Kitaplar tarafından “Korku Ağı” olarak çevrilen Salem’s Lot kitabının Hürriyet Yayınlarından 1976 yılında yayınlanan ilk baskısı, çevirisi berbat. :smiley:

2 Beğeni

@galeme @isos81 Yurtdışında koleksiyonerler için birinci baskı olması önemlidir. Fiyatını artırır.

1 Beğeni

Biliyorum hocam, yurt dışında koleksiyonerler çok ciddi para veriyorlar ilk baskı ve temiz kitaplara. Ülkemizde pek görmedim gerçi.

Geçen Althalus kitabı için 200 küsür fiyat görünce gözüm açılmıştı (gerçi onun olayı ilk baskı olması değil, baskısının olmaması :slight_smile:), ordan aklıma geldi de açtım konuyu… Bir de herkes benim gibi eski kitaplara bakıp, “hey gidi, ne günlerdi be” diye iç geçiriyor mu diye merak etmiştim :slight_smile:

1 Beğeni

Paypal ülkemizde mevcutken takip ederdim ucuz ilk baskıları ama tabii artık kalmadı.

İlk baskıların para etmesi için hem temiz hem de nadir bulunması (genellikle eski olması) gerekiyor. Hem eski hem de temiz olması için de genellikle ciltli baskı olması lazım. O da ülkemizde pek bulunan bir şey değil. Bir ara Steinbeck, Jack London, Stephen King ilk baskı toplamaya niyetlenmiştim ama çapım yetmedi oturdum oturduğum yere :smiley:

7 Beğeni

Şimdilik bu yukarıdakiler. Birde iki koli halinde kapalı bıraktığım kitaplarım var, onların içinden de birşeylerin çıkma ihtimali yüksek.

6 Beğeni

Geçen başka bir forumda da bu konuya denk geldim Bizdeki yayıncılar eskiden ne basıyorlardı ki şimdi kıymetli olsun Üç beş tane sahaf beş altı tane kolleksiyonerle olacak iş değil ki birde baskı kağıt cilt kalitesi olması lazım eee o da yok evde 15 sene önce aldığım kitapların sayfaları sararmış zaten gavurların paperback dediği cinsten kitaplarımız var onların saklaması kolleksiyonu da olmuyor
Kitap hard cover olacak kalın ciltli cilt kapağı olacak koruyucu plastik folyo olacak kağıt kalın kaliteli olacak işte bu kitabın birinci baskısını sakla eşe dosta göster
Geçen bir ian fleming kitabına denk geldim birinci baskı 1964 baskısı you only live twice pırıl pırıl duruyor hala plastiği bile temiz adamlar 3500 pound istiyor tabii alamadık ama böyle kitaplar olmadığı müddetçe bence bu konu gereksiz hüzün veriyor kitapseverlere

2 Beğeni

Dün baktım, bendeki Silmarillion da 1. baskı olarak görünüyor ama basım yılı 1999’du galiba. Farklı yayın evinin ilk baskısı olduğundan olabilir mi?

2 Beğeni

1977 basım kitabın ilk basımı. Çevirisinin değil.

@Everfever ev adresi alabilir miyim. Çaya gelicem :rofl:

3 Beğeni

Silmarillion 6:45 ilk baskısı var aklımda kalan.

1 Beğeni

@isos81 @Ozgur @aeglos



:smiley:

8 Beğeni