Booktuber'lık ve Bookstagram'lık Müessesesi

Şu an Dickens okuyorum ve Dickens bu olaya dahil edilmemeli kesinlikle :)) YouTube’da bir kanalınız varsa her türlü görüşe karşı tutarlı bir tutum sergilemeniz lazım ayrıca. Bir kitaba kötü demek başka, sokaktan geçen biri daha iyi yazar demek çok başka. İkincisi hakaret oluyor. Sonuç olarak kitap okuyan insanlar neden hakaretvari cümlelerle konuşur onu da anlamış değilim.

1 Beğeni

Kim daha çok kitap okudu? Kim de hangi kitaplar var? Kimin kitaplığı daha büyük? gibi bir sidik yarışının içine girmeyeceğimi üzülerek baştan belirtmek isterim.

Bunu kimse kötü bir yerlere çekmedi çünkü bu hali hazırda çok kötü bir yorum. Kötü gözükmesi için birilerinin bir yere çekmesine gerek yok.

Sizden alıntı yapayım :slight_smile:

Benim de kitaplarla ilgili youtube kanalım var fakat az izleniyorum diye ucuz reklam yapmadığım için youtube algoritmasında size denk gelmemiş olabilir.

Diyemem. Eğer dersem bir arkadaş bana “Madem sokaktan geçen biri daha iyi yazabiliyor, otur daha iyi bir üslüpla sen yaz o zaman” der. Ben de yüzümün geneline yayılan morluğu kapatmak için mağaza mağaza fondöten aramak zorunda kalırım.

Demek ki hakkınızda olumsuz düşüncelere kapılan insanların buraya bakmalarına gerek yokmuş. Burada size gelen negatif tepkilerin daha çok sizin videolarınızda söyledikleriniz ile ilgili olduğu gerçeğiyle yüzleşiyoruz.

Ben size hiç bir zaman sığ ve kalitesiz demedim. Kitap hakkında yaptığınız yorumlar sığ ve kalitesiz dedim. “Kapıya mapı demiş gibi, terminoloji o” yorumunu malesef sizin sıkı takipçileriniz gibi övemeyeceğim. Bu alenen Dune ve Frank Herbert hakkında yıpılmış en sığ ve kalitesiz yorumlardan biridir. Yaptınız işlere gelen eleştirileri kendi kişiliğinize yapılmış gibi manipüle edip bundan mağduriyet yaratmak, hakılısınız bu aralar çok popüler. Başka mecralarda da işe de yarar, örneğin youtube yorumlarında sosyal medyada falan yapıldığında fazladan like tık falan alır ama bu forumda bunu yiyen çıkacağını sanmıyorum.

Aslında yazmak istemiyorum ama sürekli “Fikirlerimi söylediğim için herkes bana hakaret ediyor, Dune’u beğenmediğim için linç yiyorum.” algısı yaratmaya çalıştığınız için yazmak zorunda kaldım. Benden bu kadar :slight_smile:

12 Beğeni

Bu davranış uyarısı ne anlayamadım. Yüklenme yok, her şey karşılıklı.
Konunun içinde değilken beni de rahatsız eden bir duruma karşı fikrimi kibarca belirttim, çoğu kullanıcı da öyle yaptı.

Ayrıca birey sosyal bir mecrada paylaşım yapıyor, eleştirileri dikkate alıp belki de olduğundan daha iyi yerlere gelir.

Bu kadar üzmeyin kendinizi.

9 Beğeni

Sadece üslubu beğenmeyip fikirleri çok beğendiğimi ifade etmek için mübalağa yaptım, abarttım. Videodan gayet anlaşılıyor aslında neden cımbızlanıp bu kadar önüme getiriliyor bu cümle yahu… Yanlış anlayanlardan özür dileyip videoyu da kaldırdım daha yapabileceğim bir şey de yok. Yıldım.
Dickens çok severim keyifli okumalar.

Teşekkür ederim… (20 krktr)

Ne gibi bir yanlış yaptım da hak etmediğinizi düşünüyorsunuz?
Her birey belirli bir olgunlukta, bana kalırsa da gelip yaptığınız hoş değil demek haksızlık. Gene de kendi düşünceniz olduğu için saygı duyarak kibarca cevap verdim.

Halen daha saygı çerçevesinde konuştuğumu düşünüyorum, ne agresifim ne de haksızlık eden bir insanım. Sadece fikir belirtiyorum.

7 Beğeni

Benzer durumların ortasında kalmamak için dikkat edilmesi gereken maddeler.

Eleştiride ne dendiğine değil, nerede dendiğine dikkat çekmek.
Eleştirilerin içeriği yerine eleştiri getireni eleştirmek.

Ben tek siz hepiniz deyip benim doğrularım vs sizin doğru sandığınız yanlışlar diye algı yapıp çoksunuz diye haklı değilsiniz manası vermek. Ama eleştiriyi ele alıp analiz edip kendi içinde haksız çıkarmaya uğraşmamak.

Siz eleştiriyi kendi cümleleri içinde analiz edip mantığa oturtmak yerine, tartışmanın kendisini mantıksal yanılsamalarla dağıtıp hak bulmaya çalışırsanız, rasyonel düşünme eğiliminin çoğunlukta olduğu yerlerde bu durumlara düşersiniz.
Burada organize olunmuş bir karşı tavır yok. Akıllı tutumun refleksi.

9 Beğeni

Ne kadar konuşmak istemesem de maalesef halen daha cevap vermek zorunda hissediyorum. Yorum yazdığım ve attığım andan hemen sonra mesaj geldi. Okuyup, umursamadım gibi bir durum yok.

Üzgünüm bu kadar kötü hissettiğiniz için fakat çoğu kişinin de iyi halde olduğunu düşünmüyorum. Ben de duygu durumumdan bahsedecek olursam hastalığıma ait günde 1000 mglık ilaç kullanıyorum. Her gün zor benim için. Herkes gibi ucundan tutmaya çalışıyorum hayatın.

Umarım önceki yanıtlarımı kişisel olarak anlamazsınız. Duygu durumlarım sebebi ile normal duygularım size agresif gelebilir.

Herkese güzel forumlar dilerim, ben de ayrılmayı düşündüğümü dile getireyim.

Özür dilerim, kimseyi incitmek istememiştim.

6 Beğeni

@Ishamael haklı bence. (Biraz fazla kırılgan gibi ama :thinking:) 10 kişinin 1 kişiye baskın oldukları bir alanda böyle yüklenmesini doğru bulmuyorum. Her nerede her ne durumda olursa olsun da orantısız tepki, hele böylesine bir rüzgarı arkasına aldığında zorbalığa dönüyor.

Yapılan yorumların haklı olması, yapılan zorbalığı doğru çıkarmaz.

1 Beğeni

Benim foruma bugün ayrı bir eleştirim var: Çokça dil yanlışı görüyorum. Okumayı sevmek güzel şey, ama bunu kendi kalemine de yansıtmak daha güzel olmalı. Yoksa katalizör işlevi görür okuyan bir çift göz, yağ gibi üzerinden akar gider.

1 Beğeni

Boş verin güzel insanlar. Herkes negatif, herkes mutsuz. Oluyor böyle şeyler. Video sahibini de, ona tepki koyanları da, destekleyenleri de anlamak lazım. Herkes kendi penceresinde haklı bazı noktalarda.

Boşverin burayı. Forumumuzun başka ve eğlenceli başlıkları var. Biraz soluklanmış olalım.

Bakın @alper elindeki kitapları okumuş, başka ne okuyacağım şimdi diye kara kara düşünüyor. Adama yardımcı olun. Garip garip kalmış öyle bir kenarda. Şu an karanlık bir odanın boş duvarına gözleri dalmış şekilde baktığına yemin edebilirim. :smile:

15 Beğeni

Yaklaşık olarak durum bu. :slight_smile:

3 Beğeni

Okumadıysan Alper Canıgüz’den Oğullar ve Rencide Ruhlar’ı oku. Harika bir absürt komedi/polisiye. :slight_smile:

1 Beğeni

Saramago Ölüm Bir Varmış Bir Yokmuş varsa kitaplığında ve okumamışsan okuyabilirsin :slight_smile:

1 Beğeni

Konuya bodoslama dalıyorum affınıza sığınarak. Çünkü gerçekten çok irite olduğum bir konu. Hatta bedavadan yayın evlerinden, hiçbir şey bilmeyerek, üretmeyerek, benim yüzlerce lira verip aldığım kitaplara, bedavaya ulaşmalarını dahi çekemiyorum. Forumdan ya da değil, hiç önemli değil. Bu tarz Instagram, Youtube vs. platform gözetmeksizin, hiçbirine saygı duymuyorum.

8 Beğeni

YouTube kanalı açıyorum dedim, ondan hararetlendi kimse üstüne alınmasın lafı bana xd

7 Beğeni

Vaay arkadaş nasıl tartışmalar çıkmış öyle :rofl: Nehir takip ettiğim bir youtuber. Booktuber olayını hiç sevmem. Dune hakkında yorumu çok tepki aldı youtube üzerinde linçlendi. Burada da linçlemeye gerek yok bence. Dune benim için de bir şaheserdir fakat herkeste sevmek zorunda değil. Yapılan kötü ithamlar veya karşılıklı ön yargıları bir kenara bırakın bence iki günlük Dünya değmez :slight_smile:

4 Beğeni

Bedava kitap mı? Bu yorumu bana yazmadınız değil mi? Hayatımda hiç bedava kitap sahibi olmadım aksine kendi paramla çekiliş yapıp alamayanlara hediye etmeye çalışıyorum. Bizim tartışmayı falan geçtim artık da bu genelleme cidden ayıp. Biz sadece okuduğumuz kitapları yorumlamaya ve bir topluluk oluşturmaya çalışıyoruz örneğin benim kanalım fantastik kitaplar üzerine. Umarım bu yorum bana değildir lütfen bana olmasın…

Yok hayır, sizle uzaktan yakından alakası yok. Benim bi arkadaşım var bu şekilde 2 evlik kütüphane oluşturdu ve yaptığı yorumları Goodreads, 1000kitap ve bura gibi kitap forumlardan kolaj yapıp yayınlıyor. Daha bir kitabı bitirdiğine şahit olmadım. Daha bir kitaba para verdiğini de göremedim. Korkunç. Sosyal medyanın bu denli aldatmaca olması tüylerimi ürpertiyor. Sizi bilmem etmem, Dune yorumunuzdan sonra da gerisini okumadım, okumam da zaten. Sizle hiç mi hiç alakası olamaz. Asla.

4 Beğeni

Ne olmuş bitmiş pek anlamadım, işin açıkçası okumaya çok da üşendim ama arkadaş Dune’yi sevmedi diye mi bu kadar tartışma çıktı burada :grinning: Seven sever sevmeyen sevmez takılmayın, keyfinizi bozmayın :slightly_smiling_face:

1 Beğeni