Merhabalar. Bu konuyu, Kozmer için başta kendi yaptıklarım veya Türkçeleştirdiğim okuma rehberlerini, tabloları, haritaları ve daha birçok şeyi paylaşmak için açıyorum. Aslında direkt olarak Brandon Sanderson ve serilerin konularında paylaşıyordum fakat oralarda kaybolabiliyor. Yeni bir okuyucu her mesaja bakamadığı için esas kitleye ulaşamayabiliyor. Yani burayı sohbet değil de daha çok bilgi/öneri paylaşmak için kullanırsak çok mutlu olurum. Sizden de faydalı bulduğunuz şeyleri paylaşmanızı isterim ancak Türkçe değillerse bana ulaşırsanız belki Türkçeleştirebilirim. Hemen aşağıda paylaşacağım gönderilerle temayı anlayabilirsiniz. Umarım ihtiyacı olan kişilere ulaşır.
Harika iş çıkarmışsın, eline sağlık.
Roshar Haritası:
Bu biraz farklı çünkü direkt olarak İnteraktif Roshar Haritası sitesinden aldım. Fakat o sitenin metinlerini de ben Türkçeleştirdim, yani kısmen haritayı ben yaptım sayılır herhalde
neyse önemli olan böyle bir harita ve site olması.
Hazır paylaşmışken siteden de bahsedeyim biraz. 17th Shard topluluğunun yaklaşık 6 yıl kadar önce yaptığı bir sitedir kendileri. Fakat tek olayı harita değil; zaman çizelgesi de çok büyük yer kaplıyor. Roshar’da olan tüm olayları kronolojik bir sırayla, yaklaşık olarak hangi tarihlerde olduğunu açıklamalarıyla birlikte veriyor.
Bu da Sahdesmar Haritası:
Bazı karakterler, örgütler, uzaklık ölçme gibi irili ufaklı özellikler olsa da en önemlileri haritalarla çizelge.
Sitede spoiler dikkat ettiğimiz bir mevzu. Eğer bir kitabı bitirmediyseniz, sağdaki menüden o kitabın olaylarını kapatın. Bitirdiğiniz kitaptan spoiler yemezsiniz. Dolayısıyla Fırtınaışığı 1: Kralların Yolu’nu bitirmediyseniz siteye göz atmanızı pek tavsiye etmem. Sonrasında da mutlaka kitapları kapatın. Ayriyeten yerler kısmında hiç spoiler yok fakat karakterler menüsü full spoilerlı. (İngilizcesi birazcık farklı olabilir, özellikle yerler kısmında. Ben elimden geldiğince orası için de geri bildirimlerde bulundum ama her şey birebir aynı değil)
Şu anda ilk dört kitap ve Şafakparesi hikâyesinin olayları mevcut. Esas metin ve olay yazarı Jofwu beşinci kitabın olaylarına başladı ama çok ilerlemedi diye biliyorum. O yüzden bir sürpriz olmazsa yakın zamanda gelmez.