Brandon Sanderson mu Robert Jordan mı?

Evet dostlar hangi yazar daha iyi? Hangi yazarın yaratığı evreni daha çok sevdiniz?

• Brandon Sanderson
  • Robert Jordan

0 oylayanlar

1 Beğeni

Abi lütfen vs. attırmayın ikisi de en sevdiğim iki yazar oturur ağlarım lütfen bunu yapmayın. :frowning: (çabuk kaldıralım bu başlığı “zaman çarkı güzel ama lotr çakması elemanlar” gelmeden.)

2 Beğeni

Valla ilk kitap direkt Yüzük Kardeşliği ve Hobbit’in kurgusal seyrinde gittiği için bu tespit bi yere kadar doğru ama Jordan’nın asıl feyz aldığı yazar bence Frank Herbert. Bkz. Ben Gesserit ve Fremenler… Ancak “çakma” kelimesi biraz abartılı bir söylem. O zaman her eser, başka bir eserin çakması olma ithamıyla karşı karşıya kalır…

Ancak Brandon daha yaratıcı ve üretken bir yazar galiba. Tabi ghostwriter kullanmıyorsa. Adam senede kaç kitap yazıyor arkadaş öyle…

Dune ve Belgeriad serilerinden ilham daha fazla Lotr’dan evet. Zaten ilham kelimesi yerine çakma lafını kullananlara tepkim. Başka eserler ve yazarlar olsa umursamam ama herkesin bir kırmızı çizgisi vardır. :slight_smile:

Başlık kaldırmayı bilmediğim için kaldıramadım yardımcı olursan

Şaka yaptım ben orada başlık kaldırmak için talepte bulunacak bir yetkim yok. :slight_smile:

Ya tam Brandon Sanderson diyecekken Robert Jordan ordan göz kırpıyor Ona dönmüşken Brandon Sanderson kolumdan çekiştiriyor. Ne yapayım şimdi ben :frowning:

2 Beğeni

2 yazarı da henüz okuyamamış biri olarak Tolkien diyeyim de ortalık iyice karışsın :slight_smile:

1 Beğeni

Bana kalırrsa Brandon Sanderson , Jordan’ın mirasını devam ettirirken hatalarını ve üstün özelliklerini iyi analiz etmiş . Neticede bunu da kalemine yansıtmayı başarmış.
Yani çok sağlam bir öğrencilik evresi geçirdi ve jordan’ın külliyatının üstünden kimbilir kaç kere geçti . (Adamın işi jordan’ın külliyatı idi yıllarca)
Jordan’ın düştüğü hatalara düşmüyor bu yüzden , hikayeyi sündüre sündüre anlatıp boş detaylarda okuyucuyu yormuyor. Karakterlerine karşı acımasız ve istediği zaman öldürebiliyor. plot twist yapıyor, anlattığı tüm actlerde okuyucuda soru işareti bırakmayı başarabiliyor. öğrenciliğinin sonunda da boynuz kulağı geçiyor.

Ben oyumu bu yüzden Sanderson’dan yana kullanacağım.

4 Beğeni

Şu başlığa her gün girip bakıyorum…Fakat nafile! Hiçbir şey yazamadan çekip gidiyorum.

4 Beğeni

Ben de yorum yaparken 10 defa yazıp silmiştim :slightly_frowning_face:

2 Beğeni

Şu an böyleyim.

7 Beğeni

Sanırım bayrak yarışı dedikleri olay tam olarak burada geçerli.

Robert Jordan Tolkien’den daha iyi yaptığı bir nokta var. Kültürleri, karakterleri , mekanları… daha detaylı anlatıp bir seri yazabildi. Yüzüklerin efendisi Ayrıkvadi ile ilgili ne kadar detay var ya da Elflerin giyim kuşamlarıyla ilgili.
Tabi şartlara göre düşünmek lazım. Tolkien kendi zamanında yazdıklarıyla -ilk başta değer görmedi. Yukarıda saydıklarımı ekleseydi kim bilir neler derlerdi. Jordan’ın el emeği göz nuru bu serisi sonlara doğru kendini tekrar etmeye başladı. Sanderson’ın devraldığı noktadan bitirdiği noktayı göz önüne alınca ben çok iyi bir iş çıkardığını düşünüyorum. Bu yazım süreci kendisine çok şey kattığını kendisi de söylüyor.

Jordan > Tolkien gibi fantastik türüne bir şeyleri kesinlikle değiştirdi. Destansı bir seri ve karakterler yarattı. Hep dediğim keşke bir yandan yan seriler yazsaydı. Ya da ömrü yetseydi Mat’in Senchan’da ki hayatını görebilseydik.

Sanderson > Çok büyük bir evrende bir sürü seride büyü odaklı bir çok hikaye anlattı. Şu ana kadar sıkmadı -en azından beni- Yan hikayeler, Novellalarla evrenini büyütüyor. Bir çok soru-cevap etkinliği düzenliyor. Ve bu benim için inanılmaz keyifli bir durum.

Bu kadar kelamdan sonra şartları yine gözetmeliyim sanırım. Sanderson kitaplarını tanıtmak için çok şanslı. Kendi sitesini aktif olarak kullanıyor. Resmi fan sitesinde konuşulan, tartışılan onlarca başlık var. Sosyal Medyanın gücü var. Ayrıca kitaplarına çizimler yaptırabiliyor. Ki fantastik türde ki eserler için bu çok önemli bence :smiley:

Vesselam Sanderson alır diyorum.

3 Beğeni

Michael Jordon ile Kobe Bryant ilişkisi gibi oldu.

Brandon Sanderson daha akıcı anlatımı var ve okurken gözünüzde film sahnesi gibi olayları canlandirabiliyorsun.
Sanderson yazım sürecinin daha başında, altin dönemlerini yaşamıyor bile olabilir. Geliştirip daha iyi işler çıkartacak bolca zamanı var. Bu haliyle bile karşılaştırma yapilabiliyorsa saygı duymaliyiz.

Bence Robert Jordan ın en iyi yaptığı şey detaylı bir evren tasarlamaktı ve bir diğer yaptığı şey en gerçekçi din sistemini tasarlamaktı . En kötü yaptığı şey ise 3 kitap olarak planlanan bir seriyi 14 kitaba çıkarmaktı tamam 3 kitapla bitecek bir seri değil ama 10 kitap ta yeterli olurdu .Ayrıca kalın kitap yazmak için çok fazla gereksiz şey kullanmıştı mesela düşler aleminde kızların her bire kendilerini çıplak hayal etmesi gibi ve birde aşk ilişkileri fazla ergenceydi. Öbür yandan Brandon Sanderson için hayal gücü en iyi fantastik kitap yazarı ve Robert Jordan ın düşmüş olduğu hataları çok iyi tespit etmişti ve tabiki kitaplarında az da olsa toplumsal sorunlara yer veriyordu . Brandon sandersonun iyi yaptığı bir başka şeyse evreni kurguya iyi yedirmektir. Brandon Sandersonun iyi yaptığı bir başka şeyse her kitapta sizi şaşırtabilir . Elbette kötü yanları da var betimleme konusunda çok kötü . Gönül rahatlığıyla söyleyebilirim ki Brandon King daha iyi bir yazar .

Bu karsilastirmayi siddetle kiniyorum. İkisinin de kalbimizde yeri ayri

3 Beğeni

İkisi de aynı ekolde yazıyorlar. Bence karşılaştırılmaları son derece uygun iki yazar. Robert Jordan ile Gabriel Garcia Marquez karşılaştırılsa dediğinizi anlarım fakat ikisi için bence gayet normal.

Tabiki öyle ama forum daki insanların fikrini merak ettim .

Tabii ki ikisini de ayrı ayrı ama yeterince seviyoruz fakat birinin diğerinden daha iyi olabileceğini ve bunun kişiden kişiye değişebileceğini de kabul etmek gerek, o yüzden karşılaştırılmaları gayet normal …

Eğer karşılaştırmak isterseniz, kişi(okuyucu) kendi içinde Aşkım Kapışmak isimli şahısla Franz Kafka’yı bile karşılaştırabilir. Buna hiç kimse karşı çıkamaz. Arkadaşımızın da fikirleri merak edip bunu buraya taşıması son derece normal ve hakkı da var.

Başlığa acı içinde bakanlardan biri olarak bir cevap vermek istedim karşı çıkanlara. Burdaki tüm huzursuzluğumuz ve homurdanmalarımız tamamen duygusal. Zaman Çarkı serisini Robert Jordan’la tanıyıp, sevip, o öldükten sonra ne olacak şimdi diye içi içini yiyen insanların, Brandon Sanderson’ın kalemini taşıyan ZÇ kitabını eline alıp rahatladığı, altına girdiği bu ağır yükü bileğinin hakkıyla taşımasını hayranlıkla izlediği, belki de bundan sonra Brandon Sanderson’ın dünyasına girdiği ve kitaplarını okumaya başladığı düşünülürse, çoğu Zaman Çarkı ve Brandon Sanderson hayranının burdaki huzursuzluğu ve duygusallığı normaldir bence.
Yani burda insanların “Bu karşılaştırma yapılamaz!” diye haykırmasının sebebi edebi bir yorumdan çok, her iki yazarı ayrı tutamamaktan ileri geliyor. Nasıl ki Zaman Çarkı Robert Jordan’la başlayıp Brandon Sanderson’la devam etmişse, biz Çark hayranlarının fantastik açlığı da Brandon Sanderson’la devam etmiştir belki de.

O yüzden bu tepkilere, karşılaştırmanın ne kadar normal olduğunu öne süren argümanlarla cevap verilmesi bana tuhaf geliyor. Nitekim tepki gösteren herkes duygusal cümleler kurmuş.

1 Beğeni