Şöyle bir şeye denk geldim hoşuma gidince paylaşayım dedim.
Umarım ellerinde patlar da satış yapamazlar da yayın haklarından vazgeçerler.
Muhtemelen bu son Akılçelen brandon kitabı oldu. Bakın görün bundan sonra Ithakiden güzel bir duyuru gelecektir.
Toplu değil ama biresyel olarak birkaç kişi email atmıştı. Ama bir sonuç çıkmadı.
dragonsteel’a değil de yayınevinin sahibine mail atalım bence yoksa adam bence farkında değil böyle tepki olduğundan, editörler de söylemiyordur, bakıyor satıyor sandersonlar demek ki memnun okuyucular diye düşünüyor.
Bir arkadaşın epey mail gönderip çabaladığı mesajları gördüğümü hatırlıyorum, @silence mış ve mailler bu başlıktaymış
. Ben bir tane mesajını koyayım, başlığın bu kısımlarında epey mailleşme paylaşılmış;
Sonuç olarak bir işe yaramamış maalesef
.
Akılçelen,Dex,Ren,Pukka, Altın dinamitle imha edilmesi gereken yerler.
Başka bir yayın evi bulursak sorun çözülürmüş yani
şu an tek aday İthaki ama açıkçası onun da çevirilerini beğenmiyorum ben şahsen, baskılar güzel olsa da. Üstelik Akılçelen’den pek farklı değiller şu an, Frugal Wizard veya Yumi çıkalı 3 yıl falan oldu fakat hâlâ gelişme yok.
Böyle büyük bir yazarı diğer yayınevlerine yâr etmezler
büyükbaşlar telif de çok zalim
Yukarıdaki maile ithafen dedim ki aslında zaten öyle düşünüyordum. Tüm Dragonsteel’in Türk okuyucuların memnun olmadığından haber olduğu bir senaryoda Akılçelen ile anlaşmalarını bir şekilde feshedebilirler belki. Brandon dediğim dedik bir yazar, belki böyle bir şey yapmıştır. Yoksa zaten yapacak bir şey yok anca boykot.
Mesela Dex in böylesine büyük ve popüler yazar koleksiyonunun olmasının sebebi doğanın alt markası olması. Yani çok kötü çeviri veya baskı bile yapsalar bu yazarlar hep onlarda kalacak çünkü adaletsiz bir düzen var.
İyi güldüm ama Altın’a neden dedim anlamadım
Bendeki Agatha Cristieler yeterli kalitedeler, başka kitapları bilemem.
King’e çok eziyet çektirdiler. Hala da gereken özeni göstermiyorlar bence. En önemlisi Eragon serisini hiç ettiler.
Ama hâlâ en sevmediğim yer orası değil. Dex ve ondan sonra akılçelen geliyor.
Dex tam bir felaket. Başına Senem diye birini koymuşlar. Bir insan ancak bu kadar iş bilmez vizyonsuz ve donanımsız olabilir. Özellikle de yapılan eleştirileri dikkate almayıp dalga geçmesi. Çok rezil bir altmarka.
Bazı arkadaşlarımız yayınevlerinin geçmişlerini bilmeden konuştuklarında forum hesabımı kapatıp gidesim geliyor. Altın Kitaplar, İnkilap Kitabevi gibi önemli yayınevleri bir kuşağın okuma alışkanlıklarını değiştirmişler. Altın Kitaplar olmasaydı belki bugün bilimkurguya gönül vermiş editörler olmayacaktı. Asimov’u okuyamayacaktık veya Arthur C. Clarke’ı o yüzden bir yayınevinin kapanmasını istemek bir tarihin yok olmasını istemektir.
Rica ediyorum ya siz beni engelleyin ya da ben sizi( varsa eğer) sizin böyle cevaplarınızi okumaktan gına geldi. Size ne ya? istediğimi düşünürüm yani. İma ederek cevap yazmayın benim yorumlarıma lütfen artık. İthaki eleştirisi yapıyoruz savunma, altın eleştirisi savunma, tek üstlendiğiniz görev bu mu burada? Kim ne yazsa hemen orda ona karşı cephe alarak geliyorsunuz. Çok tuhaf ![]()
Olayın geçmişle ne alakası var? Bir iş beğenilmiyorsa beğenilmiyordur. Beğenmeyen kişiler de burada neden beğenmediklerini sebepleriyle birlikte isim vererek bile yazmış. Bahsettiğiniz yayınevleri “bir kuşağın okuma alışkanlığını değiştirmiş” olabilir belki iddia ettiğiniz gibi ama sonuçta biz de napalım şimdi Akılçelen’i eleştirmeyi mi bırakalım burada “Brandon’ın ilk kitaplarının kapak tasarımları çok iyiydi” ve “Sissoylu 1-2, Savaşkıran, Fırtınaışığı 1-2 çok hızlı ve kaliteli basıldı” diye?
Burada problem zaten geçmişte iyi şeyler yapıp, sonrasında bunun rahatlığıyla “çeviriyi istersek 2 sene bekletiriz” kafasına erişmiş gibi durdukları için, son kitaplarda yapılan editoryal hatalar vs. bir sürü şeyi düşünerek eleştiri yapıyoruz burada.
İnkilap veya Altın yayınevleri hakkında zerre bir bilgim yok ama bir kurumu sırf geçmişte yaptıkları sebebiyle korumak çok yersiz. Geçmişte iyilerse şimdi de iyi olsunlar.
Haklısınız Akılçeleni eleştirmekte yarar var D&R yüzünden kitap boyutlarını değiştirdiler. Simetri hastası bir arkadaşım elindeki ilk baskıları satıp yerine yeni baskılarını aldı. D&R da Brandon Sanderson kitapları test kitaplarının olduğu raflarda satılıyordu. Altın Kitaplar Stephen King kitaplarını zamanında kırpıp yayınlıyormuş tam metinlerden çevirileri 2010’dan sonra çıkardı.
Başka bir konuda fikrinizi sormak istiyorum: Çevirisi bitti ve baskıya verildi. Peki bu aşamada ne kadar beklememiz gerekecek? Eskiden ön sipariş alınırdı mesela. Şu an herhangi bir ön sipariş göremedim. Kitabın fiyatını dâhi bilmiyoruz. Bir kitap basıma verildikten ne kadar sonra satışa sürülür tahmini olarak, bilgisi olan var mı acaba?
Bir editöre sormuştum çeviri bittikten sonra redaktöre teslim ediliyor, redaktör yanlış çevirileri bulup düzeltiyor sonra son okumacıya teslim ediliyor, son okumacı okuduktan sonra çeviri editöre geri dönüyor bi turda editör okuyor ondan sonra grafiker kapağı ile dizgisini yaptıktan sonra yurt dışına onaya yollanıyormuş bu da takribi 1 veya 1,5 buçuk seneyi bulurmuş ondan sonra baskıya gidiyormuş kitap.