Brandon Sanderson

Hep aynı hevesle giriyorum şu başlığa: “Aha işte, iyi bir haber var kesin” sonu ise hep hüsran.
Akılçelen’den benim kitabım bile çıksa almam, o derece nefret oluşturdular.
Başka yayınevi konusunda ise, daha ne yapabilirler ki? Akılçelen’in üstüne çıkabilecek bir rezaleti hiç bir yayınevi başaramaz bu saatten sonra.
Umut işte, belki bir gün.

1 Beğeni

Shallan’ın geçmişi Parlayan Sözler’de veriliyor. Bu kitapta Venli’nin geçmişini göreceğiz.
Yayınevi konusuna gelirsek, kimse Akılçelen’den daha kötü bir fiyasko olamaz gerçekten. İthaki alsın, senede bir kitap gelecekse bile razıyım çünkü en azından iyi bir çeviriyle geleceğini biliyorum. Şu telifler el değiştirdiğinde gerçekten mutlu olacağım, umarım Akılçelen’den düşer Sanderson telifleri.

5 Beğeni

Telif hakları başka bir yayınevine geçmediği sürece Brandon Sanderson kitaplarına ara verdim. Ne zaman hakkı verilerek basılır o zaman alırım.

6 Beğeni

Peki. İnşallah lafımı yedirecek bir sonuç çıkar ortaya. Ama sanmıyorum. Bunu hatırlarız ilerde.

1 Beğeni

Lütfen söyler misiniz böyle bir kitabı okumak için İngilizce seviyemiz hangi düzeyde olmalı

1 Beğeni

En azından orta derece bir ingilizceniz olmalı. Aşağı yukarı günlük konuşmayı anlayabiliyorsanız yazarın dilini de anlarsınız.

3 Beğeni

Gramer konularına hakimseniz ve sözlüğe bakmaktan sıkılmam diyorsanız (tabii elinizin altında sözcükleri sözlükte hızlıca arayabileceğiniz bir e-kitap okuyucu varsa çok daha iyi olur, hatta sanırım kindlevari bir sözlük imkânı sunan telefon uygulamaları da var piyasada artık) intermediate yeterli olur sanırım. Ama keyifli bir okuma deneyimi için upper-intermediate gerekir diye düşünüyorum. Zaten Sanderson’un ağdalı bir dili yok, öyle devrik cümleler falan görmezsiniz. Kelime dağarcığınız iyi olsa kâfi.

2 Beğeni

Genelde mesaj yazarken başka bir yayınevi ile karşılaştırma yapmamaya özen gösteriyorum. Çünkü benim gözümde yapıcı olmayan eleştiri nefret söylemidir ve buna sonuna kadar karşıyım. Burada mesaj yazarken taraf olunuyor ve siz de mecburen karşı taraf oluyorsunuz istemeden. Bu kadar uzun giriş yapmamın sebebi ise yapılan eleştirilerin yapıcı değil yıkıcı olduğunun düşünülmesi. İlk olarak şunu kabul etmeliyiz; fantastik ve bilim kurgu sağlam destekler üzerinde değiller. Zaten ön yargı çok bu türler hakkında. Kemik bir okuyucu kitlesi artık lüks konumuna ulaşan kitaplar için yeterli değil ve herhangi bir hata bu iki türü çok derinden etkiliyor. Hele ki yayınevleri böyle ardı ardına hatalar yapmaya devam edince okuyucu gidiyor ve kemik kitle yetmiyor kitapların devamı için. Buranın özelinde ise yayınevinin hataları çok fazla. Brandon Sanderson şu anda fantastik konusunda en ünlü yazarlardan birisi. Şimdi siz bu yazarı öne çıkaramazsınız kaybeden yayınevi, yazar, okur olmuyor tür oluyor. Bir örnek vereceğim. Bir fantastik serisi başka yayınevinden başladı, yayınevi büyük boy tek kitap başladı. Devam etmedi, alan yayınevi ise daha önce basılmış kitap ve diğer kitapları ikiye bölerek normal boyutlarda yayınladı ama bu kadar sorun olmadı. Çünkü yayınevi seriyi yayınlamaya devam etti, bir çeviri için uzun süreler bekletmedi ve tek kitap ikiye bölünmesine rağmen indirimlerle tek kitap fiyatına alınabildi. Brandon Sanderson konusuna sonradan dahil oldum ve gördüm ki sorun çevirilerin gecikmesinden başlayıp sorunlar yumağına dönüşmüş. Fantasik kitaplara Yüzüklerin Efendisi okuyarak başlamış birisi olarak söylebilirim ki ilk okuduğum kitap o olmasaydı fantastik edebiyatı bu kadar çok okumazdım. Fantastik edebiyatı dünyaya sevdiren hem kitapları hem filmleri ile Yüzüklerin Efendisi’dir. Şimdi insanlara fantastik edebiyatı sevdirebilecek aktif bir yazar var ama o yazar da kitaplarını basan yayınevi tarafından engelleniyor. Yarın kemik kiltle harici insanlar fantastik edebiyata ilgilerini kaybederlerse kemik kitle de fantastik kitapları kendi dilinde okuma şansını kaybedebilir ve şimdi ön yargılısınız denilen yayınevlerin yaptıklarının sonucu hepimizi etkiliyebilir. Bu konunun özelinde durumun ciddiyetini şöyle göstereyim. Genel sonuç değil çünkü sadece bir site satışları açık paylaşıyor ama sitenin toplam satıştaki oranını düşünürsek bu konuda genel bir fikrimiz olabilir. Fırtınışığı 1 --> 743, Fırtınışığı 2 --> 487, Fırtınışığı 3 --> 367 adet satılmış. Neredeyse insanların yarısı kitabı bırakmış. Şimdi yazar kötü yazdığı için mi satışlar düşüyor yoksa yayınevinin tutumundan dolayı mı? Eğer yazar kötü yazıyor diyorsanız yayınevi bizlere iyilik yapmış oluyor, yok kötü yazmıyor diyorsanız o zaman ciddi bir sorun olduğunu söylemek ön yargılı olmak olmaz değil mi?

Ek: Ekononik alım azaldı ve kitap satışları düştü diye düşünenler için şunu belirtmek isterim ki kitap satışları azalmış olabilir bilmiyorum ama durmadı. Bu da Brandon Sanderson’ın gözden çıkarılan yazarlardan biri olduğunu göstermez mi?

4 Beğeni

Bu sayılar çıktığından beri olan toplam satış rakamları mı?

1 Beğeni

Kitapyurdunda satılan rakamlar olması lazım.

2 Beğeni

Kitapyurdunun pazar payı yüzde 5-7 civarı , kesin bir sonuç olmasa da yaklaşık toplam satış rakamlarını 20 ile çarparak, yaklaşık bir sonuca ulaşabilirsiniz.

Ama kendi kitapevi olan ve kendi kitapevinde (iş kültür gibi) iyi satış yapan yayınevlerinde doğru sonuç vermez bu yöntem.

2 Beğeni

Bu bilginin somut bir kaynağı var mı?

1 Beğeni

Akılçelen şimdiye kadar Sanderson’a ait 11 Kosmer kitabı, 6 Alcatraz kitabı, 3 Lejyon kitabı, 1 çizgi roman basmış. Toplamda 21 kitap, acaba yayınevi değişirse bu kitaplar kaç yılda basılır bir fikriniz var mı? “Alan yayınevi hızlı basar”, “Reklamı yapılırsa çok satar” gibi temenniden öteye geçemeyen düşünceler dışında bir fikriniz var mı?

Oathbringer iki parça halinde eski büyük boyutta yayımlanacaktı, yine forumdaki aşırı zeki arkadaşların verdikleri tepki sayesinde tek parça ve küçük boyutlu basıldı.

Akılçelen karşıtlığı yapan kişiler DEX yayınlarının konusunda DEX karşıtlığı yapıyor, İthaki’nin konusunda İthaki karşıtlığı yapıyor. Aynı kişiler neredeyse her yayınevinden şikayetçi ve “hater” seviyesine varan bir karşıtlık yapıyorlar.

Kimse kusura bakmasın ama virüs olmasa bile ülkenin ve yayıncılık sektörünün hali ortadayken, bu çocuksu şımarıklıkları mazur göremeyeceğim.

10 Beğeni

Forumun büyük bir çoğunluğu bu şekilde devam ettiği sürece BS kitapları almayacağını söyledi. Durum bu iken bu kitle için yeni yayınevinin almasından başka çare yok. İnsanlar ne zaman düzelirse o zaman okurum diyor. Haliyle ne kadar erken değişirse o kadar iyi gözüyle bakıyorlar. Bu insanların orjinal çıkışından 3-4 sene çevrilmiş kitap umurlarında değil çünkü okumayacaklar. Birkaç farklı şekilde anlattım, umarım burası anlaşılmıştır.

Alan yayınevinin hızlı basması vs. çevirinin haklarının satın alınmasıyla alakalı. Herhalde onu da alırlar diye düşünüyorum. Ayrıca tüm BS almak zorunda değiller. İnsanlar daha çok Kosmer ile ilgileniyor, halihazırda örneği var. Bu halde kitapların yeniden basımı her ay matbaaya gönderilen yeniden basımlar gibi yapılabilir ve 1 yıl dahi sürmez. İsterse daha hızlı da yapabilirler. Akılçelen’den daha kötü olamaz. Isteyen yine de çok istiyorsa iki büklüm okumaya devam edebilir.

5 Beğeni

Ticari yönden yeni bir yayınevinin BS dan kar etmesi çok zor. Elimde büyük baskı Sissoylu, Elantris var sepetimde de Savaşkıran duruyor yakın zamanda alacağım. Bunların yeni baskılarını almam mesela. Fırtınaışığı alırım o da hiç almadığım için, elinde olan bir çok kişide almaz belki özellikle ilk 2 büyük baskılar.

2 Beğeni

Expanse serisinin 2 devam kitabı çevrildi ama basılmıyor. İthaki gündemini takip ederseniz bir çok çevirisi hazır kitabın baskısının yapılmadığını görürsünüz. Zaman Çarkı 2. cilt karton kapak versiyonun basılması 1 yıldır bekleniyor heralde. Emre Bey “Son okumayı yapıyorum” dedi hatta canlı yayında. Sebep değişiyor ama baskılar aksıyor.

Zaten İthaki’den başka yayınevinin Sanderson gibi bir yazarın kitaplarına girerek risk alacağını sanmıyorum. İthaki’de Malazan basarak risk kontenjanını doldurdu.

Benim elimde türkçe basılmış Sanderson’un tüm külliyatı var ve son kitabı dışındakileri okudum. Yeni yayınevinden bu kitapları almayı tercih etmem. Yeni basacak yayınevi için de Sanderson Malazan gibi alınabilir bir risk olmayacaktır benim gibi düşünenlerden dolayı.

Benim yayınevi değişsin isteklerinden anladığım, “Sanderson’u İthaki bassın”. Malazan konusunda da herkesin aklında olan yayınevi İthaki’ydi. Sanderson için başka bir yayınevinin düşünen var mı gerçekten?

Alan yayınevi sizin dediğiniz gibi hızlı şekilde basmayı garanti ederse (tıpkı İthaki’nin Silo serisinde yaptığı gibi) benim için sorun olmaz ama böyle bir şey olacağını sanmıyorum.

Yayınevi değişirse mevcut durumdan daha iyi olma ihtimali var ama kesin daha iyi olur gibi bir durum da yok. Yayınevinin değişmesini isteyenler 2. ihtimali de göz önünde bulundursunlar.

Hakları alan yayınevi Akılçelen’in yaptığı gibi 1-2 yıl sonra kitapların boyutunu değiştirirse forumdaki arkadaşlar yeni yayınevine tepki koyacak ve tekrar yayınevi değişsin diye kampanya mı yapacağız?

2 Beğeni

Neden olmasın. Alfa, Delidolu, Pegasus, Epsilon gibi yayınevleri de var. Uzun serilerde İthaki tercih etmem şahsen.

2 Beğeni

Alfa olamaz, yayınevi yetkilisi hali hazırda telifi bir yayınevinde olan eserlere yönelmeyeceklerini söyledi canlı yayında.

Delidolu da olamaz büyük ihtimalle çünkü böyle bir misyonları yok, Diskdünya’yı bastıkları için söylediniz muhtemelen ama Diskdünya basmalarının sebebini o seriden kar etme amacıyla veya yayın çizgisi sebebiyle değil yayınevi sahibinin kendi kişisel zevkinden dolayı olduğunu açıklamışlardı. Yetişkinlere yönelik Epik-Fantastik basmak gibi bir misyonları yok yani.

Pegasus olacağını da sanmıyorum zaten bestseller olacak kitaplar basmayı tercih eden bir çizgileri var, uzun eser sayılabilecek doğruluk kılıcı serisine başlamışlardı onu da basmıyorlar bayadır. Geçmişlerinde de yetişkinlere yönelik uzun fantastik seriler basıp tamamlamışlıkları yok.

Epsilon bana öyle derin sulara açılacak bir yayınevi izlenimi vermiyor. @Burcununkitaplari yayınevi yetkilisiyle bir canlı yayın yaptı Peter V. Brett’a devam edeceklerini söyledi epik-fantastikler sorulduğunda. Daha önce basılmış bir serinin telifini alıp 11 kitabı kısa sürede basacak bir yayınevi değil bence Epsilon. Temkinli ve ağır adımlarla ilerliyorlar.

Aklınıza İthaki dışında başka yayınevleri gelebilir elbette ama yayınevlerinin günümüze kadar ilerledikleri yollara bakınca “Olabilir” olan başka yayınevi göremiyorum. Alfa olabilirdi ama dediğim gibi etik sebeplerle tercih etmiyorlarmış, yayımcısı olan eserlere yönelip mevcut yayımcısıyla rekabete girmeyi. Akılçelen ile en son Şubat ayında mailleştim ve Sanderson’un kendileri için önemli bir yazar olduğunu ve kitaplarını basmaya devam edeceklerini söylediler.

1 Beğeni

Ben daha önce bu konudaki görüşümü dile getirmiştim. Akılçelen Sanderson konusunda çok kötü bir politika izledi. Ne çevirileri düzeltti ne de reklam yaptı. Sonra da Brandon Sanderson kitaplarının satmadığını iddia etti. Yayınevi değişirse tüm akılçelen nüshalarımı bir kütüphaneye falan bağışlar ya da satarım. Daha iyi olacağının garantisi yok ama daha kötü de olamaz zaten.
@narpal, İthaki dışında bir başka yayınevinin Sanderson alacağını sanmıyorum, Pegasus mesela epik fantastik türüne daha yeni yeni yönelen bir yayınevi. Türkiye’de Sanderson’u rahat rahat basacak bir yayınevi yok İthaki dışında, Akılçelen’in hali ortada mesela… Gerçi İthaki’de de Malazan var… Bakalım…

5 Beğeni

Yayınevlerini örnek olarak yazdım, güzel iş yapanlar var anlamında. Alfa mesala Robin Hobb kitaplarına başlayacak, nasıl bir performans koyacaklar ortaya bakarız. Kötü olursa onu da eleştiririz.

Alfa ya da başka bir yayınevi elbette teklifi başka bir yerde olan kitabı basmaz niye bassın.

Akılçelen en baştan plansız programsız iş yaparak zaten ilk düğmeyi yanlış ilikledi, şimdi ne yapsa düzelmiyor.

Yayınevi zaten kitabın satmamasına türlü bahaneler uydurdu. Uydurdu diyorum çünkü bana mantıklı gelmiyor. İstanbul yerine Ankara’da olmaları, kitabın raflara sığmaması ki arkadaşlar gidip fotoğraf çekti gayet sığıyordu. 7 çevirmenle çalışmak nedir arkadaşlar hala bunu mantıklı bulan var mı?

Reklamı olmayan kitap nasıl satacak. Harry Potter bile satamadı bu ülkede. Forumda görmesem adını bile duymazdım.

Kitap kalitesi giderek düştü, herkes bir yerinden şikayetçi. Yeni ufak boyların yazılarını okuyamıyorum ben mesela. Sürekli boyut değiştirdiler. Sissoylu’nun ilk üçlemesini aldım hepsi birbirinden farklı geldi.

Yanlış hatırlıyorsam düzeltin, Akılçelen yeni Sanderson kitaplarını bir süre yayınlamayacaklarını söylediler değil mi? Bir ihtimal seri yeni yayınevine geçip en baştan yayımlansa daha erken yeni kitap görme ihtimalimiz var.

Bu arada B. Sanderson’ın yazacağı kitaplar yazdıklarından daha fazla olacak. Daha yolun yarısına bile gelmemişken bu işin sonunu Akılçelen ile görebileceğini düşünen var mı?

8 Beğeni