Brandon Sanderson

Öfff. Bitmedi bunların da yalanları. Siyasetçiler gibi, vırvırvır. Ben pes ediyorum. Kaç çeşit baskı yaparlarsa yapsınlar.

3 Beğeni

Size zahmet bir ara sorar mısınız, Sissoylu serisi ne zaman tamamem küçük boy basılacakmış?

2 Beğeni

Öyle demeyin saha çalışması yapmışlar…

@ohyespatates tabi ki sorarım. Cevap gelince buradan atarım.

2 Beğeni

Neyin çalışmasını yapmışlar? Gerçekten aranızda Sanderson kitabını alakasiz bir rafa dizilmiş şekilde göreniniz oldu mu? Hemen her kitapsever okuduklarını internetten sipariş ediyor bile olsa bile kitapçı gördüğünde bir bakayım der girer. Cidden var mi bu acayip yayınevinin dediği şekilde gören?

6 Beğeni

Ben senelerce Fantastik/Bilim kurgu kısmında gördüm Brandon Sanderson kitaplarını.

4 Beğeni

Ben de Fantastik bölümünde gördüm sadece.

1 Beğeni

Gerçekten test kitaplarının olduğu yerde olsaydı daha çok satardı.

9 Beğeni

Hiç inandırıcı değil. Kitaplar arasında 2.5 cm boy farkı var. Kitapçılardaki raflar sıfara sıfır olmuyorki sığmasın.

2 Beğeni

@ohyespatates

3 Beğeni

Yani diyorlar ki “Zam değil güncelleme”.

9 Beğeni

Ee 5 ve 6 hakkında bilgi nerede? İletişim sıkıntılı galiba. Yeni boy detayını çok sevdim.

3 Beğeni

Yaklaşım önemli elbette, okur olarak biz de bunlara yeni boy demiyoruz yaklaşım olarak küçük boy diyoruz.:slight_smile: Dex bir bunlar iki Doğu Perinçek 3 kendi dünyalarını yaşıyorlar, tebrik etmek lazım.:slight_smile:

12 Beğeni

Bu forumda yayınevlerine neden kan davalısı gibi muamele gösterildiğini bir türlü anlayamadım. Adam, tane tane anlatmış kitapların boyutunu küçültmelerinin sebebini. Pandemi öncesi yapılan araştırmalarda kitap satışlarının yüzde 85’inin fiziksel mağazalardan geri kalanının sanal mağazalardan yapıldığı söyleniyordu (belki şimdi online alışveriş biraz daha artmış olabilir). Sonuç olarak yayınevinin boyutu değiştirme kararı son derece mantıklı ve gerçekçi bir hareket.

Bir benzeri İthaki’ye Asimov konusunda yapılıyor. Telifle ilgili sorunlar var bu sebeple basamıyoruz diye açıklama yapıyor yayınevi yetkilileri ama forumun büyük bir çoğunluğu ‘‘yalancılar’’, ‘‘yalan söylüyorsunuz’’, ‘‘isteseniz basarsınız’’ havasında yazılar yazıyorlar.

Z kuşağının mottosu bu mu yoksa: ‘‘Hiç kimseye inanma, güvenme. Herkes yalancı, sahtekar’’.

1 Beğeni

Ben sadece üçlemeyi sorduğunuzu düşünerek ilk üçlemeyi sordum. 5 ve 6’yı soruya dahil etmedim.

@fascinate adamların kitabı tam 2 kere değiştirdiler. Küçük boy yaptıkları zaman ben yined3 çok ses çıkarmadım ama birde bölünmüş olarak çıkarıp artık küçükleri basmaaycagiz diyorsa o zaman yayınevi bizi salak yerine koymuş oluyor. Düşünsene büyük boy alıyorsun büyükleri küçük yapıyorlar, küçük alıyorsun küçükleri seri ortasında bölünmüş olarak çıkarıyorlar.

4 Beğeni

Belki de yayınevleri bu forumda çok fazla yalan söylediği için güvenilmiyor olabilirler mi? Fiziksel mağaza konusuna da gelirsek bu fantastik-bilimkurgu türü için pek geçerli bir şey olduğunu düşünmüyorum, mağazadan aldığım zamanlarda yeni çıkanlar hariç diğerleri öyle rafta beklemiyordu.

Boyut konusu da ayrı bir olay. Sanderson’a ait hiçbir şey okumadım ama arkadaşlar için empati yapabiliyorum. Bir seri topluyorsun ve yayınevi bir anda boyu küçültüyor. Boyu küçük seri topluyorsun bir anda kitapları bölme kararı alıyorlar. İthaki meselesi de hiçbir zaman sözlerinde durmamasından kaynaklı güvensizlik. Bana bu forumda 2 sene önce Silverberg kitapları BKK’ya eklenecek dendi. Nerede peki sence Silverberg eserleri? Dune serisinde de mi telif sıkıntısı vardı ya da yarım kalan başka serilerde? Asimov telif sıkıntısı var diyorlar, diğer ülkelerde yeni baskı görüyor. Daha fazla bir şey yazıp zaman kaybetmek istemiyorum. Burada insanları linç yapıyorlar diye suçlayacağınıza biraz empati kurun, yeterli olur zaten.

9 Beğeni

Dostum ben de sen gibi düşünüyordum ama zamanla fikrin değişecek. Kitapların baskısını 3. Defa değiştirdiler.

1 Beğeni

Z kuşağıyla alakalı bir şey olduğunu düşünmüyorum. Bu her zaman böyledir, olumsuz eleştiri sahiplerinin sesleri daha çok çıkar ve çoğunlukmuş gibi görünür. Olumsuz eleştiriler gerek negatif üslup, gerek agresif tavır içerdiği için de farkı düşünenler sırf tartışmaya girmemek için bile yorum yapmazlar, haliyle herkes aynı şeyi düşünüyormuş gibi bir izlenim doğar.

Sissoylu’yu dahi okurken 16x24 boyut yüzünden kolum ağrıdı, metroda okuyamadım, yanımda taşıyamadım. Kralların Yolu’nun eski herkesin beğendiği baskısı yaklaşık 1,5 - 2 kilo civarında, yanımda taşıyıp toplu taşımada okumam imkansız evde okurken dahi kolum ağrıyor.

13x21 2’ye bölünmüş baskılar sayesinde sonunda Fırtına Işığı Arşivleri serisine başlayabileceğim. Bundan önceki baskının puntosu rahatsız edecek seviyede küçük olduğu için başlayamamıştım.

Şu an yapılan 13x21 baskı boyutu ideal boyut bence. Buz ve Ateşin Şarkısı, Dövmeli Adam Serisi, Pegasus’un bastığı fantastik kitaplar da bu boyutta basılıyor. Bana göre en başta yapılması gereken buydu 13x21 ve 2 cilt halinde baskı.

16x24 ve kuşe kağıt benzeri ağır kağıt baskısını hiç sevmedim çünkü okumak işkence o kadar ağır bir kitabı, fakat bu konuya ve genel izlenime bakarsanız okurların hemen hepsi 16x24 boyutundaki baskı istiyor sonucuna varırsınız ama bunun doğru olduğunu düşünmüyorum ki bunu İthaki’nin açık ara farkla yılın yayınevi seçilmesinden de anlayabilirsiniz.

Farklı düşünceye sahip çoğu insanın benim gibi agresif üslupla muhattap olup gerilmemek için yorum yazmadığını düşünüyorum.

5 Beğeni

Bu konuda haklısınız. Eleştirme sebebimiz de bu zaten. En başta böyle yapılsa kimse şikayet etmezdi. Şimdiye kadar üç defa baskı değişti. Seneye dördüncü kitabı çıkarıp baskıyı bir daha değiştirmeyeceklerinin garantisi var mı? Bir de okurlar yeni kitap beklerken eski kitapların baskısını değişmekle uğraşıyorlar. Sözde Arcanum Unbounded Oathbringer’dan önce gelecekti Oathbringer çıkalı 1,5 yıl oldu hala ortada yok. Rhytms of War da 2021 içinde gelmez muhtemelen. Adamların elinde günümüzün en üretken fantastik yazarı var ama kitaplarını çevirmiyorlar. Gelse bile saçma sapan terminoloji hataları var. İlk iki kitapla Oathbringer arasında aynı kelimenin çevirisi değişmiş. Okurken bu neydi falan demiştim. Kısaca Akılçelen pek sevdiğim bir yayınevi değil.

10 Beğeni

Merhabalar, öncelikle şunu belirteyim burada kimse kimseyi dövmüyor ve bir tartışma ortamı olsa dahi herkes üslubunu koruyarak bunu yapıyor ve hatalı olan hatasını çoğunlukla kabul ediyor. Yani ister bu konu olsun ister başka konu, düşüncelerinizi belirtmekten lütfen çekinmeyin.

Ek olarak eski baskıları daha çok seviyorduk evet çünkü Sanderson kitaplarına yakıştığını düşnüyorduk ama burada şikayetçi olduğumuz konu serinin ortasında değişmesi, ki bu sadece sebeplerden bir tanesi. Zaten beğenen kişiler içinde de; okumanin zor olduğunu söyleyip büyük olsa bile ikiye bölünmesi gerektiğini, küçük baskının ise yapılacaksa en başta yapılması gerektiği düşününen çok kişi var. Yani serilerin tak ortasında iş işten geçtikten sonra değil. Ben mesela sözünüze katılıyorum bir notkada çünkü Kralların Yolu’nu masaya koymadan okuyamıyordum ve ben yatarak okumayı severim.

Kan kusulması olayı da sadece kapaktan ötürü gibi düşünülüyor ama forumda başlığımız mevcut, Akılçelen Yayınları Soru Hattı isimli başlıkta ki mesajları ve Akılçelen’in mesajlarını okursanız daha doğru görebilirsiniz sebepleri. Buraya tek tek yazmak için uzunlar. Ben yinede en basit iki sebebi belirteyim. Yayınevinin okuyucusuna olan üslûbu ve kendisinin verdiği sebeplerden biri olan “kitaplar çok pahalı oluyor, okuyucu alamıyor” lafının ardından kötü kağıt ve mürekkebin üzerine eski ciltler ile aynı fiyattan satışa sunulması. Verilen vaatlerin yerine getirilmemesi ve çeviri sorun ve süreleri de en önemli noktalardan ikisi. Sorsanız Arcanum Unbaunded 1.5 sene önce çıkacaktı.

Z kuşağı A,B kuşağı ne bilmiyorum ama yeni nesili kast ettiniz sanırım. Ben 22 yaşındayım o kuşağa giriyor muyum bilmem ama forumda çok sayıda fikirlerine saygı duyup her mesajını okuduğumuz abilerimiz ablalarımız mevcut. Bunuda belirtmek isterim.

5 Beğeni

Her zaman değil maalesef.

Bu da pek az tanık olduğum şeylerden. Genelde herkes her şeyi en iyi kendisi bildiği için “hatalı olma ihtimali” bile yok, tartışmaya default böyle giriliyor.

Çok çekiniyorum. O yüzden çoğu tartışmaya dahil bile olmuyorum. Ama hadi buna dahil olayım.

Amaç okumaksa her boy okunur. Yayınevi yanlış yaptığı şeyden de pek tabii geri dönebilir. Bir sonraki baskıda yine farklı bir boy da çıkartabilir. Yayınevi “Bu baskıdan sonra boyut değişmeyecek” demediği sürece dilediğini yapmakta özgür. Tekrar edeyim; çeviriydi, yeni kitabın gelmesinin uzun sürmesiydi, yayınevinin iletişim kanallarının kötü olmasıydı bunlar eleştirilebilir tamam ama amaç okumaksa baskıda boyut değişmesinin hiçbir önemi yok.

Büyük boy baskıda anladığım kadarıyla maliyet problemi oldu. Küçük boy baskıyı kitapçıda inceledim okuması çok zor. Şu anki hali maliyet, taşıma ve okuma kalitesi olarak en iyisi görünüyor. Yani gördüğüm kadarıyla yayınevi bu konuda iyiye gidiyor, bunu eleştirmenin anlamı yok bana göre. İlla hepsi aynı boy olsun, kitaplıkta asker gibi dursun diyorsanız da eskileri satın yeni boy alın. Ya da yayınevine boyut konusunda güvenmiyorsanız almayın seri tamamlanana kadar. Başka da çözüm aklıma gelmiyor.

3 Beğeni