Çoğunlukla katılıyorum ama Cosmere kadar büyük bir evrende -ki Brandon genişletmeye çok hızlı devam ediyor- hikaye bütünlüğünü yakalamak için önerilen sırada okumayı tercih edebilirim.
Warbreaker’ı Stormlight archive’dan önce okusanız yeter bence. Şimdilik seriler arasında çok büyük büyük bir bağlantı yok. Okudukça bir şeyleri yavaş yavaş bağdaştırıyorsunuz.
Teşekkür ederim
Ben Elantris’i de Stormlight öncesi okumanızı öneririm. Çok çok küçük de olsa bir bağlantı var.
Stormlight’daki bir kaç karakter doğrudan Warbreaker’dan geliyor. Bir tanesi hatta bana göre ana karakterlerden biri kadar önemli bence. Diğer seriler bu kadar ön planda değildi 4. Kitabin finaline kadar. Oradaki büyük sürprizi kaçırmamak için Mistborn kitapları lazım.
Elantris gelip gitmesi zor olduğu için uzun süre diğerlerinden ayrı durabilir.
Yazım sırası iyidir. Özellikle Elantris’i başa almak iyidir. Elantris nispeten zayıf bir kitap bence diğerlerine göre.
Kitapları okumuş arkadaşlardan bir ricam olacak. Şu anda Brandon Sanderson’dan sadece “İsimsiz’in Çocuklar” kitabını okudum. Bu kitap sanırım bir kart oyunun evreniyle ilgili. Bu halde Savaşıkıran kitabını okusam sıkıntı olur mu sizce? Kitaplar arasında çok büyük bağlantılar olmadığını okudum ama evreni tanımadığım için zevk alamama gibi bir durum yaşar mıyım? Bu kitabın evreniyle ilgili önerdiğiniz bir okuma sırası var mı acaba?
Cosmere evrenine ait değil bildiğim kadarıyla. Birbiriyle bağlantılı olanlar Cosmere başlığı altında toplanıyorlar. Her bir seriyi ayrı ayrı okusanız da sıkıntı olmaz. Elantris, Savaşkıran, Sissoylu, Sınırsız Arcanum ve Fırtınaışığı Arşivi. Bunlar Cosmere. Sissoylu 3+4 şeklinde zaman atlaması olan bir seri, ilk üçlemeyi okuyup noktalayabilirsiniz. Fırtınışığı da 5+5 olarak yazılacak yalnız Sissoylu kadar yıl atlaması yapmayacak. Elantris ve Savaşkıran şimdilik tek kitap onları okuyarak başlayabilirsiniz.
Savaşkıran daha çok Fırtınaışığına bağlanan bir kitap. Eğer hemen ardından FIA serisine başlayacaksanız kalan kitaplar yavan gelebilir. FIA serisi Sanderson’un Masterpiece’idir diyebiliriz. Bence önce Elantris’i okuyun, sonra Sissoylu. Savaşkıran ve en son Fırtınaışığı Arşivi olarak ilerleyin derim ben.
Sanderson ile ilgili hiç bilmediğim bir şey öğrendim.
https://faq.brandonsanderson.com/knowledge-base/why-do-you-think-mormonism-is-correct/
Kitaplarında işlediği din temaları yüzünden şahsen kendisini deist veya ateist diye yorumlamıştım. Şaşırdım.
Cosmere için şöyle bir okuma önerisi yapmış.
- Elantris
- The Emperor’s Soul
- First Mistborn trilogy (The Final Empire)
- Warbreaker
- Shadows for Silence in the Forests of Hell
- The Stormlight Archive
- Wax and Wayne Era Mistborn (Alloy of Law)
- Sixth of the Dusk
- Future Mistborn trilogy
https://faq.brandonsanderson.com/knowledge-base/can-you-put-the-cosmere-books-in-chronologcal-order/
“Shadows for Silence in the Forests of Hell” bu öykü Epsilon’dan yeni çıkan “Tekinsiz Kadınlar” kitabında var. (Çok güzel bir öykü olduğunu eklemeden geçmeyeyim) Bu hikaye ile ilgili başka öyküleri veya kitapları var mı?
Aklıma bir şey takıldı. Son zamanlarda sık sık okuduğunuz serilerin İngilizce wiki sayfalarından bahsettiğinizi hatırlıyorum. Şimdi de Sanderson’ın bloguna bakmaya başladığınızı gördüm. Bunları okuyacak kadar İngilizceniz varsa İngilizce kitap okumaya neden geçmiyorsunuz? Geçebilirsiniz bence.
O kadar anlamıyorum aslında, lazım olan şeyi bulup sonrasında anlamak için translate’den yardım alıyorum.
Anladım. Genelde translate çevirileri çok iyi olmuyor ama. Yukarıdaki birkaç yazının translate haline göz attım cümleler çok bozuk duruyor. Bazılarında ise direkt hata var. Eş anlamlı kelimenin yanlış anlamı kullanılmış.
@Alper cümleler tam bu tarzda.
Kitap 100 TL imiş öykü ise 50 sayfa imiş. D&R’ın birine oturup okusam mı acaba?
Kitapları İngilizce nasıl ve nereden okuyorsunuz fiziksel olarak aldığınızı pek sanmıyorum fiyatlar ortada çünkü.
Oathbringer için konuşuyorum. İki cilde ayrılan iki kitap indirimli ortalama 90 lira. Amazon’da orijinal dil 113 lira. Çok da bir fark yok. En azından 7 çevirmen değil.
Bu çevirmen olayından sonra dikkat ettim de Akılçelen kitaplarında satış sitelerinde çevirmen bilgisi yok.
Oathbringer’ı Türkçe okuyarak bir hata yaptım Rhythm Of War’da da aynı hatayı yapmak ve üstüne beklemek de istemiyorum ama Amazon’da 284 lira fiyatı var şu an, alma gibi bir imkanım yok çoğu kişinin de alabildiğini sanmıyorum gerçekten okuyanlar alıp mı okuyor peki?
E-book formatları dönem dönem çok ucuz oluyor. Takip etmelisiniz. Kralların Yolu kitabını Amazon bedavaya vermişti mesela. Bazen yüzde 50 indirime giriyor veya üyelikle audiobook bedava oluyor. Bu tarz seçenekler var.
Ekleme: Bir de bildiğim kadarıyla Kindle’ınızı vergi olmayan bölgelerden birisine kaydederseniz daha ucuza alabiliyorsunuz. Bir ara vardı böyle bir şey. @arimfx