Bu Ara Hangi Oyunu Oynuyorsunuz? 🎮

Birincisini yıllar önce bitirmiştim. İkincisi çok daha iyi. Bitmesine az kaldı. Yorumlar yüzünden üçüncü için kararsızım.

2 Beğeni

Bunlar aslında cevapları kendinden belli sorular gibi

1. Bunun nedeni coop. Coop oynarken oyuncular kendi inventorylerini bile kilitleyebiliyor diğer oyuncuların müdahalesine karşı. Ayrıca ölen karakter inventorysini kullanamıyor, bekleneceği üzere.

2. Envantere filtre lazım. Burası evet çok problemli.

3. Diyalog esnasında diğer karakterlere geçip yapabildiklerini düşününce yemişim formasyonunu açıkçası :smiley:

4. Tuzakların hepsinde bu olmalı bence. Çünkü cidden tuzakların içerisine koşan companionlardan gına geldi.

5. Evet, bu da yer yer problemli. Bunun nedeni de 3 boyutlu ortam ve kamera pozisyonu vs. Gamepad ile üçüncü kişi kamerasından oynanabilmeyi fare ve klavyeye de getirmeleri gerekiyor. Gerçi oyunu wasd ile oynamanı sağlayan modlar varmış ama…

6. Bunun sebebi evet hem coop, hem de farklı karakterlerle farklı diyaloglara girmenin daha doğal olması. Partideki 4 kişiden sadece 1’sini bir mekana soktuğunda elbette o konuşacak yani, haritanın diğer ucundaki karakter mi konuşsun. Bu bayağı yapay hissettirirdi. Bu yüzden quicksave ve quickload var sınırsız sayıda.

7. Buna kesinlikle katılmıyorum. Long ve short restler bence DnD için bir tasarım sorunu. Bunu Bioware tipi hubvari bir ortama çevirip karakter companion ilişkilerini geliştiren bir ortama bağlamak mükemmel bir fikir. Ayrıca kampta yaşadıkların ana hikayeyle ilgili ama elzem değiller. Daha çok companion dinamikleri, romance meseleleri çözülüyor. Ana hikayeye bağlı bir olay olacaksa kampta, o olay bu dediklerimden öncelikli olarak çıkıyor zaten.

8. Bu dediğine ben hiç denk gelmedim.

9. Bunun cevabı da coop. Aslında oyunda singleplayer diye bir şey yok. Normal solo oynadığın bi oyuna arkadaşını davet et, companionu ver oynasın. Sonra işi çıkarsa ayrılabilir oyundan. Bu özgürlüğün bedeli de esc ile menüye girdiğinde oyunun durmaması :smiley:

Hollow Knight favori gamepad oyunum olabilir

1 Beğeni

Bundan 3 yıl önce Gears of War 1’i oynadığımda oyuna aşık olmuştum. Atmosferi, yaratılan dünya, ara sahnedeki kamera açıları her şeyi ile mükemmel bir oyundu. O oyundan sonra xbox’ım olmadığı için direkt 4. oyuna atladım ve o oyunuda oynarken gayet severek oynadım. Şimdi 5. oyunu oynuyorum ve buda harika olmuş.

Atmosfer: 4. oyun gears atmosferinden uzaktı. Oyun güzel gözükse de gear evreninde gibi hissetirmiyordu. 5. oyunda ise yine ilk oyun gibi bir atmosfer yok ama en azından bölüm tasarımları Gears gibi hissetiriyor. Kullanılan teknolojiler grafiklerdeki detaylar daha bir Gears evrenine ait.

Savaş: Bildiginiz gibi işte. Testereli silahımız Lancer varsa sıkıntı yok :joy: Tabi ben böyle diyorum ama oyun bir tane minik bir robot eklemişler oyanışı bayağı değistirmiş. Bu robot sayesinde düşamnı ele geçirme, kalkan açma, kör etme gibi yetenekleri kullanabiliyoruz. 4. oyundaki ilginç silahlarda yine mevcut. Tabi yinede en çok Lancer silahını kullanıyoruz.

Hikaye: 4. oyundaki karakter yerine bu sefer kadın karakter yönetiyoruz. Merak etmeyin herhangi bir swj durumu yok. Ancak niye böyle bir karar vermişler pek anlayamadım. Büyük ihtimalle sadece değişiklik olsun diye yaptılar. Hikaye de ortalama işte.

Açık Dünya: Robotan sonra en büyük değişikli bu. Bir buzlu yer birde çöl olan 2 tane yarı açık dünyaya sahibiz. 3-4 yeri keşfedebiliyoruz böylece. Yani ben pek takılmadım açık dünyada. Onun yerine direkt göreve gittim. Gears severler için iyi bir şey aslında. Sonuçta gears oyunları 5 yılda bir geliyor.

Ben oyunu çok beğendim. Aksiyondan aksiyona koşmak. Üzerimize gelen düşmanlar ile savaşmak yine çok eğlenceli. Ülkemizde pek fazla Gears sever yok. O yüzden umarım bu yazı daha fazla kişiyi Gears ile tanıştırır. Özellikle ilk oyunu alıp oynayın. Kamera açıları filan mükemeldir. Pc platformun da olmasına rağmen exculisive oyun gibi hissetirir.

2 Beğeni

STARFİELD DAN BİLDİRİYORUM
Bence kötü…
Gezegene kendin gitme yok. Kendin inme kalkma yok. Beklentimin çok altında uzay kısmı tamameen kandırmaca…

5 Beğeni

O zaman ne manası kaldı ki “açık alan uzay keşfi” nin. Kötü olmuş. Umutluydum bayağı :frowning:

2 Beğeni

DLC ile getirirler diye tahmin ediyorum.

2 Beğeni

Her Bethesda oyununda olduğu gibi bu kısımları böyle bıraktılar ki modcuların yapacağı bir şey olsun :smiley:

2 Beğeni

Öhöm, Starfield oynuyorum, bağımlılık yaptı. İlk önce kötüledim, hatta geri iade ettim ama sonra kurtulamadım, başımın içine bir şüphe gibi girdi ve geri aldım. Yaklaşık 30 saat oynadıktan sonra oyunun tüm mekaniklerinin aslında olması gerektiği gibi olduğuna, her yerden görev çıktığına ve gerçekten de bu yönüyle Skyrim’e benzediğine karar verdim. Hâlâ da oynuyorum. Tabii ki çok eksikleri de var ama bu oyun No Man’s Sky değil. Uzay keşif oyunu da değil bence. Direkt olarak uzayda geçen Skyrim ve Fallout karışımı denebilir. Hatta Skyrim daha ağırlıklı.

1 Beğeni

Uzay keşfi oyunu değil ama (Bu arada ilk duyurular baya baya uzay keşfi diye yapıldı) ben betanın bu salak mekanik yapısını sevmiyorum.

1- Önümde eşşek kadar gezegen var. Belli bir yakınlaşma olunca otomatik animasyonla in o zaman gezegene. Gezegene kadar uçup varamamak nedir. TAB ile harita aç ordan önündeki eşşek kadar gezegeni seç in de… Böyle salak mantık mı olur.

2- Uzaya korsanlarla savaşıyorum. Boost ateşliyip hızlanıyorum. Elimi çekince nasıl hız düşüyor.Uzayda araba kullanır gibi hız mı düşer?

Şimdilik Baldura geri döndüm. İşim bitiğinde bir şans daha vereceğim
Çok erken pazarlanmış ve yarım kalmış bir proje…

3 Beğeni

Subnautica

Pek bir beklentim yoktu, ne bekleyeceğimden de pek emin değildim. Bir arkadaş aylar önce laf arasında bahsetmişti “güzel oyun, oyna” diye. İndirimde görünce deneyeyim madem dedim aldım.

Oyun aşırı iyi çıktı :roll_eyes:. Manyak gibi her fırsatta oynayarak 10 günde falan bitirdim.

Oyunda geminiz bir arıza sonucu (çoğunlukla suyla kaplı) yabancı bir gezegene düşüyor ve siz gezegende hayatta kalmaya ve kaçmaya çalışıyorsunuz.

Atmosfer, ortam, sudaki hayat sizi içine çekiyor. Denizin derinliklerini, mağaraları, adaları, başkalarının kalıntılarını keşfettikçe keşfedesiniz geliyor, bu konuda çok başarılı.

Bir de oyun ilk bir-iki saatte rengini belli etti ve dedim ki “en iyisi ben bu oyunu internete bakmadan oynayayım”. Sanırsam oynama süremi olduça uzatan bir karar oldu bu, ama pişman değilim :roll_eyes:

Organik olarak bir şeyler keşfetmek, yolumu bulmak, kaynakları yönetmek vs. çok zevkliydi. Mağara keşfederken “oksijenim yeter mi ki” diye yusuflamak, her tıkırtıda “etçil balık mı lan o” diye tırsmak, bulduğum çeşitli yerlerden ne yapmam gerektiğine dair ipuçları çıkarmaya çalışmak harika deneyimlerdi.

Ama açıkçası çok fazla oyun oynamayan birisinin kendi kendine oyunu bitirebilmesi imkansıza yakın gibi geliyor bana. Oyun tasarımındaki "gelenek"lere, alışılagelmiş oyun “diline” fazlaca bel bağlıyor diye düşünüyorum ben.

Bir de oyunu ben switchte oynadım, bir arkadaşımın ps5’inde aynı oyunı görene kadar grafikleri “meh” sanıyordum. Oyunun grafikleri aslında çok güzelmiş :roll_eyes:

6 Beğeni

Hocam bence yanlış beklenti ile oynuyorsunuz. Beklentiniz uzayda keşif yapmak olmalı. Oyunun amacı da bu zaten. Uzay gemisi ile her yere gitme olsa çok sıkılırsınız. 1000 gezegen var. Görevlerde sürekli farklı gezegenlerde geçiyor. Gemi ile gitseniz her oturuşta 1 saat sürenizi uzayda yolculuk yapmaya ayırmak zorunda kalacaksınız, bu da sizi çok sıkacak.

Rpg oyunlarının böyle zor mekanikleri oluyor. Her şeyi zor yoldan yaptırıyorlar. Bunu kıran tek oyun Witcher 3 bence.

Beklentim uzayda keşif yapmak olmalı - Uzayda bir yere gitmemeliyim sıkılırmışım güzelmiş :smiley: (Sanırım olmamalı yazacaktın) Ama dediğin doğru değil bu beklentiyi onlar sundu. No Man sky’ın Fallout ile çarpışması çıkacaktı ortaya.

Ben çok basit bir şeyi eleştiriyorum. Tekrar diyorum bunu onlar sundu.
Witcher 3 dışı örneklerde fazlasıyla mevcut. Milyon tane örneği var bu tarz oyunların. Cyberpunk, Fallout 3-4, Red Dead Redemption 2, Skyrim,Elden Ring, bunların hemen hepsinde hızlı transfer ve istersen kendi başına seyahat imkanı var. Zor ve bilinmedik bir olay değil yani… Hatta hatta sene 2017 oyun Starwars Battlefront 2 o derece diyim.

Birçok oyuncudan oynadıkça benzer tepki geleceğini düşünüyorum. He burada yapılamayacak bir olay yok bence gereksiz yere beklentiye sokup çok acele ettiler. Zamanı vardı.

NOT: Uzay savaşında geminin hızının düşmesinin hala bir izahı yok.

Bu arada ilave ben gezegen içini de beğenmedim.
ateş ederken saldırırken hep birşeyler eksik gibi. Sanki 2023 değil 2009 -2010 oyunu onuyormuşum hissi veriyor. Ultra modda oynamama rağmen, etrafa parça saçılmaları vs hep kötü. Karakter mimikleri çok çok zayıf… Bir çok nesne ile etkileşim yok denecek kadar az. Sürekli her karakterin konuşması ve bolca görev dışında bir his yok.

3 Beğeni

Ben bu argümana üzgünüm katılmıyorum. Oyunu oynamadım ama en basitinden mesela gezegenler arası ışık hızı rotası ayarlayıp ışık hızına geçiş sekansları gösterilerek yolculuk yapılabilmeli yada isteyen yakın gezegenlere normal şekilde gidebilmeli. İstediği gezegene varan kişide gezegenin istediği bir bölümüne manuel iniş yapabilmeli diye düşünüyorum. Uzayın verdiği o boşluk ve yanlızlık hissinin yanında keşif hissini, hareket özgürlüğünden başka en basit ne verebilir? Öteki türlü ne farkı kalacak android de oynadığımız oyunlardan.

Bence kullandıkları millat teknolojisi olan oyun motoru yüzünden böyle.

Birde benim bildiğim oyunda fast travel yapabilmek için önce gezegene uzay gemisi ile gitmek gerekiyor. Yani uzay boşluğunda keşif olayını tam öldürmemişler.

Bu oyun çıkmadan önce sunulan son gameplayden beri büyük tartışma konusu. Oyun ilk duyurulduğunda bahsettiğiniz beklenti oluştu ama oyunun çıkmasına son birkaç ay kala uzay keşfi olmayacağı, gezegenlere istenildiği gibi iniş ve kalkış yapılmayacağı üstüne basılarak söylendi.

Ha çoğu insan o zamandan beri eleştiriyor ama bu saatten sonra modlarla gelir o özellik.

1 Beğeni

Çoğu gezegen iniş anında rastgele oluşturuluyor diye duymuştum ben. O nedenle istediğimiz gibi gezegenlere inemiyoruz çünkü aslında o anda gezegen yok /yüklenmemiş durumda.

1 Beğeni

Temiz pazarlama yapamadılar. Büyük ihtimale bilerek yapmadılar. Todd Howard güvenilir bir insan değil. Çok fazla yalan söylüyor.

Cyberpunk çıkarken de benzer olaylar yaşandı. Oyun ilk duyurulduğunda RPG özellikleri ağır olacak diye lanse edildi ama sonrasında aksiyona döndü.

Starfield tanıtılırken gezegenlerin istenilen yerlerine inişler olmayacak diye özellikle belirtti firma. Burda kandırma yok, oyuncuların aşırı beklentisi var.

1 Beğeni

Subnautica Sub-Zero oyunun ikinci serisi. Görüntüsel olarak daha iyi aynı keyifte olan devam serisi mutlaka deneyimle.

1 Beğeni