Adam gördü Martin e ve Rithfuss’a kitap için yalvaran bir kitleyi ilgiyi üstünde tutmak için erteliyor dogal olarak. Çıkarsa yaygarası, devam kitabı istekleri vs enfazla 6 ay 1 sene sürecek ama bu şekilde yıllardır ilgiyi üstünde tutmaya çalışıyor. Bunu da başarıyorlar. Hata onlarsa değil okurlarda. Hiç abartısız 6 ay yazara hiçbirşey yazılmayıp üzerine protesto edilse 7. ayda kendi bilgilendirme yapmak hatta yayınlamak zorunda bile kalabilir.
Çıksa da artık o keyifle okunmaz. kendi adıma söyleyeyim ben artık pek de okumak istemiyorum, yukarıda yazdım zaten takibi de bıraktım. Anca burada bir görürsem bakıyorum. Seri kitaplarda çoğu kişi böyle hissediyor, etkisi yok oluyor çünkü. Aynı şeyi kral katılı serisi içinde söyleyebilirim. Okuma isteğimiz kaçtı bir kere, çıksa da pek fark etmez.
Çıkacak üç Novella için bazı yeni bilgiler paylaşmış;
https://www.scottlynch.us/updates.html
Çok da afaki bir şeyler paylaşmamış ama merak edenler için gözüme çarpanlardan kısa kısa özetliyim;
-Bunlar yıllar önce duyurulan novellaları, ama 2. novella yı başta ilk kitabın öncesi gibi düşünmüş. Sonra Locke Lamora’nın Yalanları öncesinde önemli ve yeni bir şey sunamayacağını anlayınca hikayeyi 3 ve 4. kitaplar arasında geçecek şekilde çevirmiş.
-İlk novella da bu 2. novellanın hikayeye girişi için oluşmuş. 3. üçe beraber benim anladığım bunlar birbirini takip edecek bir hikaye örgüsü oluşturmuş, adına da Road to Emberlain demiş.
-Novellaların her biri 40.000 kelime civarındaymış. Anladığım kadarı ile bunları tamamlamış ( ben pek inanmadım ama, neyse )
-Yayın tarihi belli değilmiş. Bu novellalar Subterranean Press in projesi dahilinde yazılmış. Onlar da özel baskıdır, limited edition dır, illusturasyonlardır falan bir ton ıvır zıvırla yayınlayacaklarmış. Bunlar tamamlandıktan sonra tarihi belli olacakmış.
-Bir tane de Centilmen Piçler kısa hikayesi yazmış, Locke Lamora and the Bottled Serpent mış adı. Ekim 2024 ve Ocak 2025 te iki parça halinde yayınlayacakmış. Locke ın ergen zamanlarında geçiyormuş.
Tüm bu bilgiler tamam da, ana seri kaldı.
Tam bir GRRM cosplayi ya.
Bu seriyi okumadım çünkü tamamlanmamış bir harika seriye daha başlamak istemiyorum. George Martin yeterince yordu zaten. Ama artık ciddi ciddi şunu düşünüyorum; birbirlerini bekliyorlar. Yani George kalkıp tamam önümüzdeki ay geliyor dese sanki diğer ikisi de(Lynch ve Rithfuss’dan başka var mı bilmiyorum) çıkaracakmış gibi Hani biri çıkaramasa tamam derim ama fantastik edebiyatta bu kadar sevilen, bu kadar beklenen başka seriler oldu mu
Bana da öyle geliyor. Sanki birbirlerini bekliyor gibiler.
Birbirlerini beklemekten ziyade acaba iyi giden bir şeyi batırırım korkusu mu var, anlamadım. Toparlayamamış da olabilir. Lynch çünkü bahsi geçen iki şaklabana göre samimiyetsiz durmuyor. En azından ben birbiriyle çelişen binlerce açıklamasını görmedim.
Açıkçası kitap şu tarihte geliyor açıklamasından başka yapılan açıklamaların bence hiçbir değeri yok. Yani kitap üzerine konuşacaklarına kitabı yazsınlar. Bir de bu eserlerin hiçbirinin sonu herkesi memnun etmeyecek, batırsalar da batırmasalar da.
İki sakallı şişkonun kitap çıkarma olasılığı bulunmuyor.Ne zaman ilgi azalsa ortaya bir şey atıp kendilerini tatmin edip mağaralarına geri dönüyorlar.
Önemli olan kimseyi memnun etmek değil. Kitabın kendi içerisinde kabul edilebilir, mantıklı bir sonla bitmesi. GoT’un son 2-3 sezonunda yaşananlar sırf bu yüzden oldu. Millete ters köşe yapalım, herkes hype olsun derken batırdılar. Ben memnun olmak zorunda değilim. Ben, “evet, şunun ölmesi normal, bunun kral olması yaşananlara bakılırsa kabul edilebilir,” demeliyim.
Ters köşe yapmaktan ziyade hızlandırılmış bir final gibiydi. Arada bir şeyler oldu da biz onları göremedik gibi. Final sezonunda ters köşe bir şey göremedim açıkçası. Yıllardır okuyucularınn tartıştığı sonlar gerçekleşti. Mantıksız çünkü karakterlerin iç motivasyonlarını çok başarılı yansıtan bir dizi son sezonlarda ve tabi finalde bunu yapamadı.
Scott Lynch’den Grimdark Magazine 10. yıldönümüne özel bir novella.
Locke Lamora and the Bottled Serpent
Bu novella daha önce duyurulan “Emberlain Yolunda” üst başlığındaki 3 novelladan biri değil. Geçmiş zamanda geçen bir hikaye.
İngilizce tanıtım yazısı, kopyala yapıştır.
In this tale from Locke’s teenage years, our nervous, hormonal, romantically-confused hero spends a few months working as a bar-back in one of Camorr’s most brutal Right People taverns. This is one of Father Chains’ endless series of training and personal enrichment schemes; as per usual, it’s full of fuckery, and as per usual, Locke is expected to work it all out himself. His only real ally of the moment is the aging mercenary Mazoc Szaba, a man addicted to risking his own life in a gambling spectacle involving poisoned wine.
As Locke’s troubles boil over, so do Mazoc Szaba’s debts, and when you publicly flaunt your obligations to the one and only Capa Barsavi, Barsavi reaches out to publicly remind you of them…
Evet kısa hikayeydi bu, 3 novella ayrıca basılacak. Bu kısa hikaye de 2 parçaya ayrılmıştı, devamı Ocak 2025 te gelecek.
Bakınayım mi diye bir düşündüm ama çok üşendim, haftaya boşluk bulursam okumaya çalışayım bakayım .
Verdiğim link derginin 40. sayısının satın alma linki, bedava değil yani, 4 dolarcık . Malum bir ortama düşerse belki okunabilir.
Vay be, dergi çoksatar olmuş Amazon’da
Çok şaşırdım. Ben bu haber paylaşan editor arkadaşları bot sanıyordum.
Şakası bi yana şaşırdım
Bizde de bi şekilde yayımlanır mı? Sanmıyorum ama bir umut…
Bu serinin de devam ettiğini bilmeden başlayıp ilk 3 kitabını bitirdim. İlk kitap ile çok güzel başlayıp 2. kitapta biraz daha düşen tempo ile devam etti. Hadi 2. kitapta başka neler olacak derken gitti ama 1. kitap gibi değildi. 3. kitap ise bence daha felaket bir durumda. 3.kitabın hikayesi bana çok zorlama geldi. Heyecan veren bir yarış yada karşılaşma tarzında olsaydı belki daha iyi olabilirdi. Sonu ise yani neden diye düşündüm. Neden yani hikayeyi böyle bir noktaya çekmek istiyorsun. Aslında hikayenin tamamında ilk kitap ön gösterim miydi? Sonra tasarladığın evren aslında farklı bir şeydide bunun kapsının 3. kitabın sonunda mı açmak istedi yazar. Neyse bende hayal kırıklığı oldu son kitap.
Ayrıca son kitapta malum karakterin ortaya çıkması ile bizim zeki çocuğun beyninin durması, hile hurda işlerini boşlayıp onun peşinden koşması gibi durumlar da hoşuma gitmemişti ben okuduğumda.
Ben üçüncü kitabı nispeten beğenenlerdenim, ama önceki kitapların altında kaldığına da katılıyorum. Çoğu okurun 3. kitap beğenisi düşüktü diye hatırlıyorum bu arada, ama okuyalı çok oldu