Ciltli Kitabı mı, Ciltsiz Kitabı mı Tercih Edersiniz?

Forumda bu konuyu bulamadım. Ciltsiz kitapların aynı zamanda ciltli kitapları da çıkıyor. Ciltli kitapları mı? Ciltsiz kitapları mı tercih ederseniz?
Nedenini belirterek bizimle paylaşabilirsiniz?

1 Beğeni

Kapak tasarımı güzel olduğu sürece pek fark etmez benim için.

2 Beğeni

Ben ciltsiz tercih ediyorum. Hem okuması daha rahat hem de kitaplıkta daha az yer kaplıyor. Özellikle Pegasus yayınlarının yarım katlı karton kapaklarını beğeniyorum. Keşke tüm karton kapaklar öyle olsa.

3 Beğeni

Rafta duracağı için ciltli.

2 Beğeni

Ciltsiz tercih ediyorum. Hem okuma açısından daha rahat hem de fiyat olarak daha ekonomik.

3 Beğeni

Ciltsiz tercih ediyorum. Kitaplıkta yarısı ciltli yarısı ciltsiz olunca gıcık ediyor beni. Her kitabın da ciltlisi olmadığı için hiç o topa girmiyorum.

2 Beğeni

Ekonomik sorunları yok sayarsak ciltli kitapları kitaplığımda isterim.

2 Beğeni

Ciltli kitaplara bayılırım ama daha ucuz olduğundan ciltsizleri tercih ediyorum ben.

2 Beğeni

Niyetim tartışmak değil ama “ciltli de ciltli, ciltlisi ne zaman çıkacak, ciltlisini almazsam olmaz, ciltli olanı bitmiş, tüh, bendeki karton kapakları elden çıkarayım da ciltlisini alayım, yok yok bende karton kapak var ama bir de ciltlisi olsun” şeklindeki tutkulu nidaları anlamıyorum. Bazen niyetin okumak olmadığını düşünüyorum. Niyet okuyor da olabilirim. Belki aynı eseri dört beş kere okuyacakları için yıllar boyu sağlam kalmasını istiyorlardır ciltli tutkunları.

Sadece rafta güzel durması içinse diyeceğim kalmıyor tabi. Bunu da anlamıyorum çünkü.

Bunun bir de “kutulu” versiyonu var. Onu aklım hiçbir zaman almayacak.

5 Beğeni

Ciltli kitapları okumak daha kolay ancak her kitabı da ciltli almaya gerek yok. Bu yüzden şahsen 450 sayfadan fazla olan ve okumayı istediğim klasikleri ciltli alıyorum.

5 Beğeni

Ciltli varsa mutlaka o versiyonu alırım. Kitabı sadece okumak için almıyorum, bir dekor olarak da kullanıyorum. Bu tabi ki kişisel tercih. Okumanın dışına çıkılıyor mu? Evet. Bundan şikayetçi değilim. Mesela farklı renk tercihleri de sunuyorsa “3-5 fazla olsun kırmızı olsun” isterim.

5 Beğeni

Ciltsiz tercih ederim. Taşıması ve okuması daha kolay. Ciltli kitabı özellikle dışarıda okumak ayrı dert. Kitaplıkta duruşuna gelirsek, kütüphanemi dekor olarak kullanmadığım için dikkat etmiyorum. Doldukça yer açmak için okuduklarımı elden çıkarıyorum zaten.

2 Beğeni

Genelde 500+ sayfa kitaplar okuduğum için mutlaka ciltli. Sırt kırılması ve kitabın dağılması en nefret ettiğim şey. Ciltli eserler büyük ölçüde bunun önüne geçiyor. Ben evlatlarıma bırakacak bir kitaplık kuruyorum. Uzun ömürlü baskılar benim için çok değerli.

8 Beğeni

Eğer kitap boyutu büyük ve sayfaları fazla ise tercihim ciltli olması yönünde. Bu tür kitaplar okuma sırasında sırtlarından ayrılma durumu olabiliyor. Güzel ciltlenmiş bir eserde bu sorun ile karşılaşmazsınız. Ciltli olduğu içinde gönül rahatlığı ile de kitabı okurken açabiliyorsunuz. Tabi bazı ciltli kitaplar ciltli diyor ama biraz kandırmacaya girebiliyor.
Dergah yayınlarından mukaddimeyi aldığımda adamlara bunu keşke ciltli bassaydınız demiştim. Birkaç yıl sonra bastılar ama benim için geç oldu. Okuduğum kitaplar zaten ya karton kapak basılıyor yada ciltli. Bazı popüler olanlar iki seçenekli oluyor. Bundan dolayı ne olursa alıyorum.

Romanları çok nadir ciltli alırım. Geçen sene monte kristo kontunu aldım oda kütüphanemde olsun diye. Burada @periyodiknesriyat ile aynı fikri paylaşıyorum. İnsanlar bir süre sonra bu işi okumadan çok meta işine çeviriyorlar. Kitabın içindekine pek önem verilmiyor. Ciltli kitap görünüş, dokunuş ve güzel bir kağıda basıldıysa sayfa donuşu bakımından tatmin etse de romanlar için ciltlisini almak, karton kapak varken tekrar ciltlisini almaya kalkmak satış kandırmacasıdır diye düşünüyorum.

4 Beğeni

Hiç takılmadığım durum. Sevdiğim bir kitap üzerine dünyanın en kötü kapağını da yapsalar açıkçası pek umurumda olmuyor. Sadece çeviri konusunda inanılmaz titizim. Yazarın diline olabildiğince hakim olunduğu sürece ve lisanımıza en iyi şekilde sahip çıkıldığı sürece gerisinin pek önemi olmuyor. Hiç bilmediğim bir kitabın güzel kapağı dikkatimi tabii ki çekiyor fakat araştırdığımda çevirisiyle ilgili fazlasıyla olumsuz yorum görürsem o kitap benim için bitiyor. Mesela Dost Körpe ve Kerem Sanatel çevirilerine bulaşmıyorum.

Kitaplığımda sadece Otostopçu serisinin 5 kitap 1 arada ciltlisi var. Zaten onun da ciltsiz versiyonu yok. Belli bir hacmi olanlar için ciltlisine baktığım oluyor ama estetik kaygım bulunmuyor.

2 Beğeni

En sevmediğim şey kitapta sırt kırılmasıdır ama yine de karton kapak tercih ediyorum. Öncelikle taşıması, okurken tutması daha kolay. Ayrıca f/p olarak bakıldığında çok daha uygun. Mesela Hasan Ali Yücel Klasiklerinde ciltli ile ciltsiz arasında x2 hatta biraz daha fazla bir fark var. İçerik aynı niye fazla vereyim ki, o fiyata başka bir kitap daha alırım diye düşünüyorum ve hiç yanaşmıyorum ciltli kitaplara. Kitaplığımdaki tek tük olan ciltliler de karton kapak versiyonu olmayan kitaplar.

3 Beğeni

Koleksiyon yapanları anlıyorum ancak yine de ciltli kitap takıntısı kötü. İçerik aynı sonuçta. Kalkıp 15-20 lira fazla bir fiyat baymaya gerek yok bana kalırsa.

4 Beğeni

Yabancı dil kitaplarda kesinlikle ciltlisini tercih ediyorum. Kağıt kalitesi, kullanılan mürekkep, font büyüklüğü satır aralığı halk baskılarına oranla çok kaliteli oluyor. Ciltli olan her baskı istediğim kaliteye ulaşmıyor, halk baskısı kitaplar zaten bir standardı aşamıyorlar.
Türkçe kitaplarda eğer fiyat farkı var ise baskı kalitesine bakıyorum. Mesela İşbankın ciltli baskılarının ciltlemesi bile çok kötü YKY’de Kazım Taşkent serisi ciltlli baskılar çok pahalı geliyor. Ve yabancı dil kitaplarda olan ciltlibaskı ile halk baskısı arasındaki kalite farkı türkçe ciltli baskılarda olmuyor; belki de ben görmedim ?

3 Beğeni

İlk tercihim ciltli kitaptır, nedeni de ülkemizdeki genel basım kalitesizliği. Kur artışı paralelli genel alım gücü eksikliği sayesinde firmalar maliyet düşürme ve rekabet baskısı ile basımlarda da gittikçe kalite düşürdü. Ciltli baskı en azından bir tık daha kaliteli olurdu, tercihim de bu yönde oluyor eğer seçeneğim mevcut ise.

Yanımda taşımayarak, genelde evde okuma yapmak ve yatarak okuma yerine oturarak okumadan daha çok verim almam nedeniyle de ciltli kitabın bir kullanım engeli olmuyor bana.

Gerçi son 2-3 yıldır aynı kitabın Ciltli/Ciltsiz versiyonlarında pek bi kalite farkı da kalmadı. En son İthaki Dune basınca alıp almama konusunda çok kararsız kalmıştım, çünkü karton kapaklı olarak 6 kitabı da okumuştum zaten. Bir arkadaşımla muhabbet esnasında bu konu geçince o da madem istiyorsun ben senden kartonları alayım, senin kitaplar zaten temizdir dedi. Ona uygun bir fiyattan kitapları verince ciltli dune set i aldım ama göze hoş görünmesi haricinde bir artısı olmadı açıkçası. Sayfa/mürekkep aynı düşük kalitede, cilt bezden, şömizler aynı resimlerin baskısı vs. Zaten olan kitabın sonra ciltli özel baskısı yapılınca malzeme kalitesi de artmalı diye düşünüyorum ( hele ki o liste fiyatına )

Son zamanlarda pek kitapçı gezemesem de farklı farklı ciltli serilerde de öyle ahım şahım bir kalite yok ( hay lar, yky delta lar vs ), hep bir şeylerde eksik var :joy: O nedenle artık aşırı fiyat farkı mevcut ise bende yeni çıkan kitaplarda ciltli tercihinde 2. kez düşünüyorum almadan önce. Versiyonlarda ciddi kalite farkı yok ise çok ciltsiz tercihi de mantıksız değil artık çıkan ürünlere bakınca.

4 Beğeni

Uzun yıllar boyunca saklamak istediğim başvuru kitapları, klasik eserleri ve ilerde çocuğumda okusun dediğim eserleri genelde ciltli alıyorum.

3 Beğeni